Podľa Grigu sa futbalom bavil len Stoch

Stanislav Griga počas zápasu s Lichtenštajnskom.
Stanislav Griga počas zápasu s Lichtenštajnskom. (Autor: SME - Vladimír Šimíček)
TASR|12. sep 2012 o 09:05

Trénerovi reprezentácie chýbal proti Lichtenštajnsku od hráčov lepší pohyb a finálna prihrávka. Potešil ho len Miroslav Stoch.

BRATISLAVA. Povinná výhra nad outsiderom z Lichtenštajnska 2:0, ale slabý výkon slovenských futbalových reprezentantov. V utorok na bratislavských Pasienkoch si nespokojné publikum na zverencov trénerov Stanislava Grigu a Michala Hippa aj zapískal.

Slováci majú v tabuľke G-skupiny na konte 4 body, keď minulý týždeň remizovali v Litve 1:1 a sú tretí. Suverénom je zatiaľ Bosna a Hercegovina po výhrach 8:1 nad Lichtenštajnskom a 4:1 nad Lotyšskom, nezaváhali ani Gréci s výhrami 2:1 v Lotyšsku, resp. 2:0 doma s Litvou.

V utorok mal duel očakávaný scenár, domáci búšili do obrannej hradby hostí, no nedokázali sa efektívnejšie presadiť. Ich výkon proti 149. mužstvu rebríčka FIFA ale sklamal.

Trénera mrzí, že hráči nepotešili divákov

"Získali sme povinné tri body. Hrali sme do hlbokej defenzívy súpera, no naša efektivita bola nízka. Z našej strany malo byť do siete súpera gólov viac, aby sme potešili diváka. V prípade, že by v polčase bolo 0:0, mali sme pripravené aj striedania, ktoré by zvýšili pohyb v ponukovej činnosti. V polčase sme si hovorili, aby sme boli agresívnejší v ofenzíve a byť pozorní v obrane, lebo sme chceli hrať na nulu," hodnotil súboj kouč Griga.

"Proti takto defenzívne ladenému mužstvu sa hrá vždy ťažko. Nevedeli sme sa presadiť jeden na jedného. Chýbala ľahkosť pohybu, chýbala dobrá finálna prihrávka. Jediný hráč, ktorý to dokázal, bol Miňo Stoch. Ten sa skutočne bavil futbalom, tešil sa na loptu a bol nahnevaný, keď loptu nemal. Takýchto hráčov v takomto zápase proti takémuto defenzívne ladenému mužstvu musíte mať viacej."

Weissa striedal kvôli žltej karte

Obrat v slovenskej hre nepriniesli ani striedania, hoci Jakubko, ktorý nahradil na hrote Mareka Bakoša, napokon predsa len strelil poisťujúci gól. Tréneri ešte vymenili Michala Breznaníka za Vladimíra Weissa, resp. Juraja Kucku za Mareka Hamšíka.

Auto druhého gólu SR Martin Jakubko priznal, že hrali slabo. "Malo to byť z našej strany lepšie, takto sa kvalifikačné zápasy nehrajú. Mali sme vyhrať vyšším rozdielom, no sú zápasy, keď to tam nepadne. Mali sme na začiatku šance, z ktorých ak by sme dali gól, zápas mohol skončiť úplne inak. Ale tri body sú doma a úlohu sme splnili." Útočník ruského Amkaru Perm mohol dať oveľa viac ako len "poisťovací" gól, iba v nadstavenom čase mal dve "tutovky". "Po dlhšej dobe, čo som nebol v reprezentácii, mi tu futbal teraz chutí. Škoda, že tých gólov nebolo viac," uzavrel.

"Striedanie Weissa bolo vzhľadom na to, že mal už žltú kartu a za zákrok na brankára hostí sme boli radi, že nedostal červenú. Rozhodca v tom prípade trošku váhal, či tu červenú nemá dať, tak sme rýchlo zareagovali," vysvetlil Griga, podľa ktorého po odchode Jána Muchu od národného tímu bolo jasné, že do brány pôjde Dušan Kuciak.

"Dušan Kuciak chytá pravidelne v Legii a Dušan Perniš v Poľsku nechytá. V máji navyše menil klub, veľa toho nenachytal a mal drobné zranenie na ruke. Ani pre tak Kuciaka nebolo prekvapenie, že išiel do brány."

Chcel šesť bodov

Najbližšie v boji o Brazíliu čakajú Slovákov o mesiac dva domáce zápasy, 12. októbra hostia Lotyšsko, 16. októbra potom favorizované Grécko (vždy v Bratislave).

Griga krátko zbilancoval doterajšie dva súboje: "So ziskom jedného bodu zo zápasu s Litvou spokojní byť nemôžeme. Teraz máme štyri body, no chceli sme šesť. Najbližšie kvalifikačné zápasy budú s inými súpermi, ktorí sem prídu s inou taktikou, takisto aj naši hráči budú o mesiac iní. Veríme, že napríklad krajní obrancovia začnú pravidelne hrať a veríme, že hráči prídu v dobrom zdravotnom stave. Veríme, že tie dôležité zápasy zvládneme."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Podľa Grigu sa futbalom bavil len Stoch