Veľká domáca premiéra. Keď mladé Slovenky videli pád Vlhovej, povedali si, že musia zabojovať

Rebeka Jančová v Jasnej.
Rebeka Jančová v Jasnej. (Autor: TASR)
Nikola Baďová|20. jan 2024 o 13:20

Do Jasnej prišlo niekoľko tisíc fanúšikov.

JASNÁ. Slovenskí fanúšikovia nečakali, že na prvú domácu pretekárku v cieli budú musieť čakať až do štartového čísla 67. 

Po nešťastnom výpadku Petry Vlhovej v prvom kole obrovského slalomu v Jasnej, zakývala priaznivcom lyžovania až Rebeka Jančová a štartovú listinu uzatvorila Sophia Polák. 

Bol to boj

Dvadsaťročná Jančová obsadila 46. miesto a za sebou nechala niekoľko veľkých lyžiarskych mien – Katharina Liensbergerová či Marta Bassinová. 

„Bojovala som. Trať bola naozaj náročná, bola ľadová. Možno najnáročnejšia, na ktorej som doposiaľ šla. Žiadne chyby sa na nej neodpúšťali. Bolo vidieť, že aj najlepšie pretekárky s tým mali problém. Niektoré vypadli a dostali veľa sekúnd,“ povedala v cieli. 

Mladej lyžiarke chýbala na postup približne sekunda. 

„Pri tejto náročnej trati to nie je tak veľa. Spravila som, čo som vedela. Postupne mi sily ubúdali a v záverečných bránach som cítila, že mám toho dosť. Nemám ešte veľa štartov vo Svetovom pohári.“

Jančová videla aj nešťastný pád Vlhovej. „Štartovala som neskôr a sledovala som prvé pretekárky v cieli. Videla som, ako Petra spadla. Je to šport. Nesmieme na to zabúdať. Každá jazda je veľký boj a treba pretekárov podporovať, aby to zvládli čo najlepšie. 

Snažila som sa to nevnímať a sústrediť sa na svoju jazdu aj napriek tomu, že som na štarte dlhšie čakala. Dala som si potom dole lyže a obliekla kabát, aby som sa zahriala a znovu sa rozhýbala. Vždy to trochu vyvedie pretekára z miery, keď musí čakať a mrznúť na štarte. 

Keď som videla, ako dievčatá padli, povedala som si, že musím byť odvážna. Je to ťažké. Čím viac odvahy mám, tým sa mi ide ľahšie.“

Radosť v cieli

Devätnásťročná Polák mala vo Svetovom pohári premiéru. Do cieľa prišla na poslednom mieste so stratou 11,5 sekundy. Na tvári jej však nechýbal úsmev. 

„Bolo to úžasné. Trať bola náročná, na podobnej som ešte nejazdila. Ani na tak dlhej, takže som rada, že som došla do cieľa. Preteky však super pripravili,“ usmievala sa. 

Aj mladá lyžiarka videla v cieli pád Vlhovej. „Mala som to z prvej ruky. Je to obrovská škoda, pretože všetci prišli primárne kvôli Petre. Aj ona musí byť sklamaná, lebo nemohla dať fanúšikom to, čo chceli.“

Trať vydržala vo výbornom stave až do posledného štartového čísla 69. 

„Stále bola tvrdá. Spravili sa tam však mierne ryhy, takže to trochu klepalo. Organizátori si však dali na tom záležať. V závere ma už však opustili sily, ale snažila som sa to aspoň nejak dojazdiť. Čas som nemala dobrý, ale som rada, že som v cieli,“ uviedla. 

Ďakovali fanúšikom

Obe slovenské reprezentantky si pochvaľovali atmosféru, aj keď množstvo fanúšikov nevydržalo sledovať celé prvé kolo a odišlo sa zahriať.

„Aj keď väčšina odišla, ostalo tu dosť ľudí. Motivovalo ma to. Počula som ich a ďakujem im za podporu. Bola som z toho aj trochu nervózna, ale zvládla som to,“ uviedla Polák. 

Sophia Polák.
Sophia Polák. (Autor: Sportnet/Nikola Baďová)

„Je to výnimočné mať Svetový pohár v Jasnej. Atmosféra bola skvelá. Na štarte som si povedala, že musím bojovať, pretože kto tak neurobí, tak to nezvládne. 

Neostalo tu veľa fanúšikov, ale hluk bol naozaj obrovský. Hneď, ako som prišla do cieľa, tak som mávala a tým, čo tu ostali, som chcela spraviť atmosféru,“ povedala Jančová. 

Polák sa predstaví aj v nedeľňajšom slalome, Jančová sa v Jasnej na štart už nepostaví. 

„Po Jasnej idem na majstrovstvá sveta juniorov. Je to môj vrchol sezóny. Chcem zabojovať o najvyššie priečky. Som posledný rok v juniorskej kategórii a ak sa podarí, tak by som rada získala medailu,“ prezradila. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Veľká domáca premiéra. Keď mladé Slovenky videli pád Vlhovej, povedali si, že musia zabojovať