Petr Čech je v Chelsea rekordérom. To nie je všetko, zastrája sa

S Petrom Čechom sa teší John Terry. Obaja sú hráči Chelsea.
S Petrom Čechom sa teší John Terry. Obaja sú hráči Chelsea. (Autor: TASR / AP)
Sportnet|12. jan 2014 o 09:40

Petr Čech za desať rokov ako brankár Chelsea nedostal gól už v 209 zápasoch. Prekonal tak klubovú legendu Petra Bonettiho.

V máji bude mať 32 rokov, napriek tomu už Petr Čech určite patrí medzi legendy futbalovej Chelsea. Okrem mnohých iných zásluh preto, že sa v sobotu stal brankárom s najväčším počtom vychytaných núl v histórii klubu.

"Je to pre mňa obrovský úspech, veľký míľnik, ale dúfam, že to číslo ešte porastie a snáď nám to pomôže aj k zisku ďalších trofejí," vyhlásil český gólman po výhre 2:0 na ihrisku Hullu. Píše o tom český server idnes.cz.

Číslo, ktoré spomenul, je 209. Toľko čistých kont udržal v 458 súťažných stretnutiach v drese Chelsea, ktorý oblieka už desiaty rok. Prekonaný Peter Bonetti, ktorý nazbieral medzi rokmi 1959 a 1979 núl 208, na to potreboval o takmer 300 zápasov viac.

Stále je mladý

"Je úchvatné , čo sa Petrovi podarilo," uznáva dnes 72-ročný Angličan Bonetti. "Je to jeden z najlepších brankárov, akého som kedy videl. Ten rekord hovorí za všetko. Moc ho obdivujem, je to úžasný hráč a stále má toho pred sebou veľa. Je relatívne mladý, takže môže prekonať ešte veľa rekordov."

Čech sa už skôr nechal počuť, že akonáhle Bonettiho prekoná, pozve ho na drink. "Už sa na to teším. Ale stretneme sa asi až po konci sezóny, až na to bude pokoj," plánuje Bonetti.

Najlepšieho českého futbalistu súčasnosti chválil po zápase aj kouč José Mourinho. "Peter je na vrchole už desať rokov a pripisuje si jednu vychytanú nulu za druhou. Teraz prekonal Bonettiho a budúci rok pravdepodobne vylepší aj rekord Premier League," povedal portugalský tréner Chelsea.

K tomu Čechovi chýba približne ďalších dvadsať čistých kont. Teraz ich má v anglickej lige 150, maximum drží David James, ďalší bývalý anglický reprezentant. V tom, koľko núl nazbieral on, sa však informácie rozchádzajú. Chelsea uvádza, že 169, denník Daily Telegraph 170, ďalšie zdroje ešte viac ...

To Čech zrejme zvládne. "Som stále mladý, môžem ďalej hrať, takže nejaké ďalšie nuly snáď pridám. Uvidíme, na akom čísle sa to zastaví," usmial sa plzeňský rodák.

Stáva sa legendou ligy

"Stáva sa z neho legenda anglickej ligy. Teraz je navyše v najlepšom veku, čo je z môjho pohľadu tridsať až tridsaťpäť rokov," dodal Mourinho.

Čecha ocenil aj strelecký rekordman Chelsea Frank Lampard. "Už dlhé roky je jedným z najlepších brankárov sveta. Je fantastický, obzvlášť v predminulej sezóne, keď sme vyhrali Ligu majstrov. Príde mi, že za to nezískal toľko uznania, koľko by si zaslúžil."

"Hovorí sa o góĺmanoch zo Španielska a Talianska, ale žiadny z nich v tom roku nedosahoval takých kvalít ako Peter. To je asi nevýhoda toho, keď ste v niečom neustále tak dobrí ako on - ľudí si na to zvyknú. Máme šťastie, že je naším spoluhráčom, " dodal Lampard.

cech_tasr_600.jpg

Petr Čech ďakuje fanúšikom, od soboty je rekordérom Chelsea.

FOTO: TASR / AP

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Petr Čech je v Chelsea rekordérom. To nie je všetko, zastrája sa