Hrozí biatlonistom výpadok? Náhradu si nevieme vyčarovať, vraví Vozár

Peter Vozár.
Peter Vozár. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|24. mar 2022 o 11:45

Prezident slovenského biatlonu hodnotí olympijskú sezónu.

Najväčšie úspechy dosiahol slovenský biatlon po olympijských hrách v Pekingu. Kadet Jakub Borguľa sa stal majstrom sveta a Paulína Fialková vo Svetovom pohári bojovala s najlepšími. Lenže naznačila, že zvažuje, čo ďalej. Nevylúčila koniec kariéry. V ďalších sezónach sa môže prejaviť generačná medzera na najvyššej úrovni.

"Je to proces, na ktorý neexistuje aktuálne riešenie. Pokiaľ nemáme náhradu, nedokážeme si ju vyčarovať. Môžeme iba maximálne podporovať mládež, aby k takýmto generačným výpadkom neprichádzalo," vraví prezident Slovenského zväzu biatlonu PETER VOZÁR

Aká bola uplynulá sezóna pre slovenský biatlon? 

Trošku zvláštna, ale určite nie zlá. Začiatok sezóny bol kostrbatý. Našim pretekárom trvalo dlho, kým sa rozbehli a kým dosiahli prvý lepší výsledok. 

A ako hodnotíte v rámci toho výkony na olympijských hrách? 

Pre Paulínu práve na olympiáde začala gradovať jej forma a bolo z toho veľmi pekné 10. a 14. miesto. Taktiež Ivona mala veľmi dobrú bežeckú formu, škoda, že mala smolu pri streľbe. U našich ostatných biatlonistov sa bežecké rozdiely v porovnaní s pretekmi Svetového pohára zväčšovali, pretože sa súťažilo vo vysokej nadmorskej výške pri vysokých mrazoch.

Ak za normálnych okolností strácajú na čelo okolo minúty bežecky, tak na olympiáde to boli aj dve minúty, ale bolo to spôsobené extrémnymi podmienkami. Čo sa týka mužskej štafety, posledné miesto je pre nás veľkým sklamaním. 

Prezident Slovenského zväzu biatlonu Peter Vozár.
Prezident Slovenského zväzu biatlonu Peter Vozár. (Autor: TASR/Dušan Hein)

Ktorý moment v tejto sezóne vás najviac potešil? 

Určite tretie miesto Paulíny v poslednom kole Svetového pohára. No nejde len o to, že vybojovala pódiu, ale aj to že, v streľbe dala štyri nuly. To sa ani v tej úzkej špičke tak často nevidí. A hneď za týmto úspechom by boli tri medaily Jakuba Borguľu z mládežníckych majstrovstiev sveta. 

Sklamaním asi boli výkony mužov, ktorí si v porovnaní s predchádzajúcou sezónou pohoršili a nedarilo sa im ani v štafetách. Prečo? 

Je to pre nás dosť veľkým sklamaním. Muži mali k dispozícii najviac financií na prípravu za posledné roky. Na horšie podmienky sa nemôžu vyhovárať. Predchádzajúcu sezónu sa museli pripravovať v horších podmienkach.

V tejto olympijskej sezóne sa pripravovali v skupine sestier Fialkových a mali v podstate rovnaké podmienky. Až na to, že výkonnostne klesli. Budúci týždeň začíname s rozsiahlymi vyhodnoteniami a hodnotiť sezónu bude aj Dukla Banská Bystrica. Budeme sa trénerov na toto zhoršenie pýtať. 

Na IBU Cupe v Osrblí prišlo ku kurióznej situácii, keď Matej Kazár, ktorý ukončil kariéru pred tromi rokmi a štartoval v podstate ako rekreačný športovec, predbehol dvojicu reprezentantov, ktorí mali bojovať vtedy o olympijskú miestenku. Vylučujete, že by sa Kazár vrátil ku kariére? Zdá sa, že výkonnosť by na to stále mal. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Hrozí biatlonistom výpadok? Náhradu si nevieme vyčarovať, vraví Vozár