Peter Sagan bude tímovou jednotkou

Sportnet|2. sep 2012 o 19:39

Domácim fanúšikom sa náš cyklista predstavil v exhibícii na Bratislavskej hradnej časovke.

BRATISLAVA. Víťaz troch etáp na Tour de France 22-ročný Peter Sagan (Liquigas-Cannondale) bude v budúcoročnej sezóne tímovou jednotkou.

Súčasným lídrom talianskeho zoskupenia je domáci jazdec Vincenzo Nibali, ktorý však po skončení sezóny prestupuje do Astany. Vedúcu pozíciu Sagana v tíme potvrdil v sobotu manažér tímu Enrico Zanardo.

„Sagan bude v našom tíme absolútnym lídrom. V budúcej sezóne staviame na mladých cyklistov, Peter bude ich vodcom. Zo staršej generácie cyklistov zostane v tíme iba Ivan Basso.“

Peter Sagan exhibične štartoval na premiérovom ročníku Bratislavskej hradnej časovky o Pohár predsedu Národnej rady SR, ktorá sa konala pri príležitosti 20. výročia prijatia slovenskej ústavy.

„Po výsledkoch našich športovcov na olympiáde a nielen tam vzniká tlak, aby sme niečo legislatívne urobili so športom, jasnejšie zadefinovali úlohy štátu a hlavne finančných zdrojov a tokov,“ povedal Pavol Paška. Na najbližšej schôdzi bude parlament rokovať o novom zákone o športe.

Paška potvrdil, že pokiaľ bude vo funkcii predsedu Národnej rady, Bratislavská hradná časovka sa uskutoční aj v ďalších rokoch.

Sagan takmer nedobrzdil

V časovke na 1600 m, ktorá mala štart na Župnom námestí a cieľ na Hrade, dosiahol Sagan v daždivom počasí najrýchlejší čas 3:08,7 min.

„Pozvanie som prijal aj preto, že chcem ďalej propagovať cyklistiku, aby si mladé talenty našli cestu k tomuto športu, aby sa do svetovej cyklistiky dostalo viac Slovákov. Som tu aj preto, aby sa niektoré zákony zmenili a pomohli cyklistike a športu. Ja som si svoje splnil, teraz záleží na poslancoch,“ vravel Sagan.

V časovke dosiahol najlepší čas – 3:08,7 min. „Pokiaľ ide o časovku, nešetril som sa, po štarte som na šmykľavých kockách hneď prvú zákrutu takmer nedobrzdil.“

Pohár predsedu NR SR získal aktuálny majster Slovenska v časovke do vrchu Ján Gállik (Kaktus Bike Bratislava) časom 3:17,00 min.

Medzi ženami bola najrýchlejšia dráhová cyklistka Alžbeta Pavlendová (Dukla Bratislava), ktorá na Sagana stratila 57 s.

„Využila som príležitosť na konfrontáciu s jedným z najlepších cyklistov na svete. Chcela som tiež spropagovať dráhovú cyklistiku. Pripravujem sa na sériu troch podujatí Svetového pohára a na svetový šampionát.“

Na MS dva štarty

Sagan v nedeľu odletel do Talianska, kde sa pripojí k svojmu tímu, ktorý bude štartovať na dvoch podujatiach World Tour na Grand Prix Quebeck a Montreal (7. a 9. septembra).

Na nadchádzajúcich MS v holandskom Limburgu najskôr absolvuje novú disciplínu – časovku profesionálnych družstiev (19. 9.) a v drese Slovenska nastúpi na preteky jednotlivcov s hromadným štartom (23. 9.).

Po absolvovaní MS má ešte v pláne účasť na jednorazových pretekoch Miláno - Turín (26. 9.), Giro del Piemonte (27. 9.) a Giro di Lombardia (29. 9.). Svoju najúspešnejšiu sezónu by mal ukončiť spolu s bratom Jurajom na Japan Cupe (25. 10.).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Peter Sagan bude tímovou jednotkou