Pelého svet pred MS nepoznal. Ani ďalšie štyri legendy

Fotografia z majstrovstiev sveta 1958 s plačúcim Pelém v náručí brankára Gilmara patrí k najslávnejším. Vznikla po finále so Švédskom 5:2. Pelé v ňom dal dva góly.
Fotografia z majstrovstiev sveta 1958 s plačúcim Pelém v náručí brankára Gilmara patrí k najslávnejším. Vznikla po finále so Švédskom 5:2. Pelé v ňom dal dva góly. (Autor: SITA/AP)
Peter Fukatsch|6. jún 2014 o 20:25

Na svetových šampionátoch hrajú tí najlepší futbalisti, nie neznáme uchá. Nájdu sa však aj prípady, že sa práve na MS objavili nové talenty. Klasickým prípadom je Pelé. Pokúsili sme sa zoradiť z nich elitnú pätorku.

1. Pelé – 1958

O Rei de Futebol. Kráľ futbalu. Tento nespochybniteľný honor mu patrí aj v súčasnosti. Keď sa zrazu objavil na MS 1958, mal sedemnásť.

Brazílčania v skupine MS remizovali s Anglickom. Žiadna tragédia, ale Juhoameričanov to rozčúlilo. Tréner Vicente Feola dal šancu 17-ročnému Pelému – Edsonovi Arantesovi do Nascimento. Sprvoti nechcel mladíka zo Santosu vôbec na šampionát zobrať. Prehovorili ho starší hráči.

Už vo štvrťfinále dal Walesu rozhodujúci gól, Francúzom v semifinále tri (5:2), vo finále Švédom dva. Žiadny futbalista na svete dovtedy, ani potom, nemal taký vstup na veľkú scénu.

Krátko predtým ako prišiel v Trés Coracoes na svet, dorazila tam elektrina. Pelého rodičia sa inšpirovali Thomasom Edisonom a synovi dali meno Edson.

Jeho otec Dondinho bol tuctovým hráčom Fluminense, futbalom veľa nezarobil. Ozajstnú loptu si nemohol dovoliť. Pelé si musel vystačiť s ponožkou vypchatou novinami a previazanou šnúrou. Techniku si cibril údajne aj grapefruitom.

Traduje sa, že skomolil meno svojho obľúbeného futbalistu, brankára Bilého, a tak vzniklo Pelé. Takéto oslovenie sa mu nepáčilo, pretože v portugalčine to znelo ako bľabotanie malého dieťaťa. Zúril, keď mu hovorili Pelé.

Technika, rýchlosť, dribling a nádherné góly ho zdobili počas celej kariéry. Jeho gólostroj, hoci s pribúdajúcimi rokmi sa sťahoval viac do stredu poľa, sa zastavil až na čísle 1281. Dal ich v 1367 zápasoch. Pelé je jediný futbalista planéty, ktorý sa pýši ziskom troch titulov majstrov sveta.

Dodnes je osobnosťou nielen vo svete futbalu. Bol brazílskym ministrom športu. Je špeciálnym poradcom organizátorov súčasných MS. A nešetrí ich. Kritizuje prehnané výdavky, ktoré vedú k protestom. „Viem, že už štvrtina turistov zrušila návštevu šampionátu,“ upozorňoval vlani.

2. Franz Beckenbauer – 1966

Keď futbaloví historici vyhlasovali hráčov storočia, víťazili takmer stopercentne útočníci. Až na zopár výnimiek. Medzi nimi Nemci.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»MS vo futbale»Pelého svet pred MS nepoznal. Ani ďalšie štyri legendy