Pechsteinová udala na antidopingových úniách samu seba

Claudia Pechsteinová.
Claudia Pechsteinová. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|16. sep 2011 o 09:32

Päťnásobná olympijská víťazka v rýchlokorčuľovaní Claudia Pechsteinová poslala niekoľkých dopingovým orgánom udania z podozrenia z porušenia pravidiel o dopingu, a to na vlastnú osobu.

BRATISLAVA Atypické udanie dostalo Vedenie Medzinárodnej antidopingovej asociácie WADA, jej nemecká pobočka NADA, ako aj Medzinárodná korčuliarska Únia ISU a Nemecká federácia DESG.

Claudia Pechsteinová vyzýva oficiálne orgány k okamžitej akcii. "Očakávam stanovisko do 14. októbra. Pokiaľ sa nebudete oznámením zaoberať, budem žiadať proces na CAS (Medzinárodný športový arbitrážny súd) kvôli nečinnosti," dodala.

Chce znovuotvorenie prípadu

Pechsteinová sa tým stala priekopníčkou - je to prvý prípad, kedy športovec nahlásil sám seba. Nemecká rýchlokorčuliarka na tom nevidí nič zvláštne.

Kauzu, pri ktorej dostala v roku 2009 dvojročný zákaz pretekania za krvný doping, bez toho, aby mala pozitívny test na zakázané látky, chce nechať znovu otvoriť. ISU jej doterajšie prosby nevypočula, preto zvolila radikálne riešenie.

Vo svojich 39 rokoch sa nechce zmieriť s trestom. Z absolútneho vrcholu ju totiž rozsudok zostrelil na dno. Z ikony svetového rýchlokorčuľovania a jednej z najpopulárnejších nemeckých športovkýň sa stala dopingová hriešnica. Hovoriť o nej súperky odmietajú.

Samovražda je minulosťou, chce znovu bojovať

Na jar roku 2009 dokonca s manželom Markusom uvažovali o samovražde, skok z mosta im vtedy vyhovoril manažér. "Mala som pocit, že už pre mňa neexistuje iné východisko," uviedla vo svojej knihe. Dostala sa do starostlivosti psychiatrov.

Ako píše portál idnes.cz, športovkyňa vložila do súdnych sporov milióny eur, návrat na scénu a bronz z tohtoročných majstrovstiev sveta jej však nestačí. Chce počuť oslobodzujúci verdikt a ospravedlnenie.

Keď sa hodnoty jej krvných testov z roku 2009 a z tohtoročnej jari nelíšili, očakávala znovuotvorenie prípadu. Nestalo sa. Jej vysvetlenie, že abnormálne hodnoty testov sú spôsobené poruchou, ktorú zdedila po otcovi, akceptuje veľa medzinárodne uznávaných hematológov, vrátane experta ISU Alberta Zanellu.

"Udala som sa s plným vedomím toho, že teoreticky z toho môže byť nový prípad, nový proces aj nový verdikt o vine, ktorý by mi priniesol doživotný trest," uviedla Pechsteinová na svojej internetovej stránke.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Pechsteinová udala na antidopingových úniách samu seba