Organizátori budú ústretovejší voči tenistom pri extrémnom teple

Martin Kližan.
Martin Kližan. (Autor: TASR)
SITA|2. dec 2014 o 10:29

Novinkou je, že po nameraní príslušných hodnôt môžu zápasy prerušiť už pri najbližšom párnom súčte gemov alebo ukončení rozohratého tajbrejku.

MELBOURNE. Organizátori úvodného grandslamového turnaja tenisovej sezóny Australian Open v Melbourne (19. januára - 1. februára) pod vplyvom kritiky z ostatného ročníka zavádzajú transparentnejšie a voči hráčom, personálu aj fanúšikom ústretovejšie pravidlá pri extrémnych teplotách.

"V platnosti zostáva, že uplatňovanie ´heat policy´, zostáva v kompetenecii rozhodcov. Zvážia postup, keď vonkajšia teplota presiahne 40 stupňov Celzia či ukazovateľ WBGT pôjde nad 32,5," konkretizoval riaditeľ podujatia Craig Tiley.

Pripomenul, že spomenutá metóda Wet Bulb Global Temperature zohľadňuje okrem teploty vlhkosť vzduchu a silu vetra.

Novinkou je, že po nameraní príslušných hodnôt môžu zápasy promptnejšie prerušiť už pri najbližšom párnom súčte gemov v sete alebo po ukončení rozohratého tajbrejku.

Je to neľudské

V sezóne 2014 sa najmä počas štyroch mimoriadnych dní roztápali na kurtoch fľaše s vodou, zberači loptičiek kolabovali a hráči dávili a vzdávali sa pre celkovú slabosť.

Nehralo sa dovedna len štyri hodiny a väčšina ponôs vyvstávala z vágneho znenia "Extreme Heat Policy". Kanaďan Frank Dancevic po svojom odstúpení v 1. kole vyhlásil:

"Myslím si, že je to neľudské. Nepovažujem to za fér voči nikomu - hráčom, divákom, odvetviu. Veľa tenistov malo problémy a sťažovalo sa, že je naozaj priteplo, ktoré môže viesť aj k úmrtiam, ale oni išli ďalej a nechávali to pokračovať."

Zníži aj zastrešenie

Tiley skonštatoval, že závislosť turnaja od počasia zníži aj zastrešenie už tretieho dvorca - Margaret Court Arena po Rod Laver Arene a Hisense Arene.

Meteorológ Bob Leighton predznamenal, že dlhodobé prognózy neindikujú na ročník 2015 extrémne teploty nad miestny štandard v danom období:

"Momentálne to vyzerá na normálne austrálske leto, možno jedno z tých trochu teplejších. Predpokladáme len jeden deň s atakovaním štyridsiatky. Dážď sa vyskytne ojedinele, ak vôbec."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Organizátori budú ústretovejší voči tenistom pri extrémnom teple