Operácia Puerto sa dostane pred súd

(Autor: ilustračné - Fotolia)
SITA|24. jan 2013 o 19:09

Iba pár dní po tom, ako sa Lance Armstrong priznal k užívaniu dopingu, čakajú cyklistický svet pravdepodobne ďalšie odhalenia mamutieho používania nedovolených podporných látok.

MADRID. V Španielsku sa v pondelok, sedem rokov po svojom odhalení, dostane na súd prípad s označením Operácia Puerto, v ktorom ide o jednu z najsofistikovanejších a najrozšírenejších dopingových sietí na svete.

Proces, v ktorom pod dohľadom Julie Patricie Santamaríovej predstúpi pred súd 35 svedkov, by sa podľa rozvrhu mal skončiť 22. marca.

Svoju nevinu bude musieť dokázať šesť obžalovaných - medzi nimi súrodenecká dvojica Eufemiana a Yolanda Fuentesovci, ďalší lekár José Luis Merino či bývalý športový riaditeľ tímov ONCE a Liberty Seguros Manolo Saiz. Obhajovať sa budú musieť aj Vicente Belda a Ignacio Labarta, ktorých spája účinkovanie s tímom Kelme.

Medzi obžalovanými nie je žiadny cyklista, no mnoho z nich bude svedčiť, napríklad i dvojnásobný víťaz prestížnej Tour de France Alberto Contador. Sudkyňa Santamaríová môže stíhať iba tých, ktorí majú niečo do činenia s udalosťami z roku 2006 - vtedy policajní špecialisti odhalili množstvo "dopingových" laboratórií, kancelárií a bytov v Madride, Zaragoze a El Escoriale.

Súd môže stíhať iba jedincov, ktorí "ohrozili verejné zdravie". To však neznamená, že priebeh procesu neukáže na športovcov, ktorí s týmto prípadom majú niečo spoločné.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Operácia Puerto sa dostane pred súd