Prvú etapu vyhral Cavendish, Sagan skončil tretí. Som spokojný, vravel

Cavendish sa teší z výhry. Sagan skončil nakoniec tretí.
Cavendish sa teší z výhry. Sagan skončil nakoniec tretí. (Autor: TASR/AP)
Andrej Kuzmány, Miloslav Šebela|2. júl 2016 o 06:40

Po úvodnej etape si žlté tričko prvý raz v kariére oblečie Brit Mark Cavendish.

Tour de France 2016 - 1. etapa:

Mont-Saint-Michel - Utah Beach Sainte-Marie-du-Mont, 188 km

Výsledky: 1. Mark Cavendish (V. Brit./Dimension Data) 4:14:05 h, 2. Marcel Kittel (Nem./Etixx - Quick-Step), 3. Peter Sagan (SR/Tinkoff), 4. Andre Greipel (Nem./Lotto Soudal), 5. Edward Theuns (Belg./Trek-Segafredo), 6. Christophe Laporte (Fr./Cofidis, Solutions Credits), 7. Bryan Coquard (Fr./Direct Energie), 8. Alexander Kristoff (Nór./Kaťuša), 9. Daniel Mclay (V. Brit./Fortuneo - Vital Concept), 10. Greg Henderson (N. Zél./Lotto Soudal) - všetci rovnaký čas ako víťaz

Poradie po 1. etape: 1. Cavendish 4:13:55 h, 2. Kittel +4 s, 3. Sagan +6, 4. Greipel, 5. Theuns, 6. Laporte, 7. Coquard, 8. Kristoff, 9. Mclay - všetci +10, 10. Henderson +13

Bodovacia súťaž (zelený dres): 1. Cavendish 56 bodov, 2. Kittel 40, 3. Sagan a Greipel po 29

Vrchárska súťaž (bodkovaný dres): 1. Paul Voss (Nem.) Bora-Argon 18 - 2 body

SAINTE-MARIE-DU-MONT. Prvú etapu cyklistických pretekov Tour de France vyhral Brit Mark Cavendish. Druhý skončil v záverečnom špurte Nemec Marcel Kittel, tretiu priečku si vyjazdil Slovák Peter Sagan.

Cavendish sa v špurte vyviezol práve za Saganom a v záverečných metroch ho predstihol. Brit vyhral na Tour už svoju 27. etapu.

"Je to fenomenálne víťazstvo, využil som poslednú príležitosť na zisk žltého dresu. Ani neviem, čo mám v tejto chvíli povedať, splnil som dôležitý tohtosezónny cieľ. Je to veľký deň aj pre náš tím, ktorý ukázal progres. Všetci šprintéri sú veľmi dobrí, ovládnuť etapu je neuveriteľné. Som dojatý kvôli žltému dresu aj miestu cieľa, kde si pripomíname vylodenie v Normandii," povedal Cavendish. Brit vedie aj bodovaciu súťaž o zelený dres.

Saganovo čakanie na etapový triumf na Tour tak pokračuje, naposledy sa tešil ešte v roku 2013. Slovenský cyklista skončil na Tour na treťom mieste už siedmy raz v kariére.

"V pelotóne bolo mnoho zbytočného vzruchu, no napokon súperili tradičné mená. Som s treťou priečkou veľmi spokojný, je to dobrý začiatok pretekov. Nemal som žiadne problémy," uviedol Sagan.

"Peter otváral šprint, stále skúša nové veci, je to ešte mladý jazdec. Tretie miesto je dobré, nabudúce zvíťazí," dodal majiteľ Saganovho tímu Oleg Tiňkov.

Saganov španielsky kolega z tímu Tinkoff Alberto Contador spadol na kruhovom objazde 79 kilometrov pred cieľom, utrpel odreniny na pravej strane tela, ale jeho zranenia podľa prvých správ nie sú vážne.

Alberto Contador prišiel do cieľa poriadne doráňaný. Po páde ho ošetrovali priamo počas jazdy.
Alberto Contador prišiel do cieľa poriadne doráňaný. Po páde ho ošetrovali priamo počas jazdy. (Autor: TASR/AP)

"Odštartovať Tour pádom je nešťastné, nemal šancu vyhnúť sa mu. Zo začiatku sa cítil dobre, ale uvidíme, aké následky mu zostanú," uviedol o Contadorovi v stanovisku tím Tinkoff.

"Mám odreniny na celej pravej strane tela, od členka až hore. Urobím však všetko, aby som nemusel ísť predčasne domov. Verím, že sa cez to dostanem a do kopcov prídem doliečený. V istých polohách mi moje rameno robí veľké starosti, no zostávam optimistom," povedal v cieli Contador.

V nedeľu na jazdcov čaká 182 kilometrov dlhá etapa medzi Saint-Lô a Cherbourg-Octeville. Je prevažne rovinatá, cieľ je však na konci mierneho stúpania, čo by malo sedieť práve Saganovi.

Pódiové umiestnenia Sagana na Tour

1. miesto - 2012: 1. etapa (Liége - Seraing, 198 km), 3. etapa (Orchies - Boulogne-sur-Mer, 197 km), 6. etapa (Epernay - Metz, 205 km), 2013: 7. etapa (Montpellier - Albi, 205,5 km)

2. miesto - 2012: 13. etapa (Saint-paul-trois-châteaux - Cap d'Agde, 217 km), 14. etapa (Limoux - Foix, 191 km), 20. etapa (Rambouillet - Paríž, 120 km), 2013: 2. etapa (Bastia - Ajaccio, 156 km), 3. etapa (Ajaccio - Calvi, 145,5 km), 6. etapa (Aix-en-Provence - Montpellier, 176,5 km), 13. etapa (Tours - Saint-Amand-Monrond, 173 km), 2014: 1. etapa (Leeds - Harrogate, 190,5 km), 3. etapa (Cambridge - Londýn, 155 km), 7. etapa (Epernay - Nancy, 234,5 km), 12. etapa (Bourg-en-Bresse - Saint-Étienne, 185,5 km), 2015: 2. etapa (Utrecht - Neeltje Jans, 166 km), 5. etapa (Arras - Amiens, 189,5 km), 6. etapa (Abbeville - Le Havre, 191,5 km), 13. etapa (Muret - Rodez, 198,5 km), 16. etapa (Bourg-de-Péage - Gap, 201 km)

3. miesto - 2012: 18. etapa (Blagnac - Brive-la-Gaillarde, 222,5 km), 2013: 5. etapa (Cagnes-sur-Mer - Marseille, 228,5 km), 12. etapa (Fougéres - Tours, 218 km), 2014: 15. etapa (Tallard - Nimes, 222 km), 2015: 4. etapa (Seraing - Cambrai, 223,5 km), 7. etapa (Livarot - Fougéres, 190,5 km), 2016: 1. etapa (Mont-Saint-Michel - Utah Beach Sainte-Marie-du-Mont, 188 km)

Online prenos

Peter Sagan začal špurtovať ako prvý, bol na čele, ale spoza neho sa vyviezol Cavendish a napokon si vybojoval etapové víťazstvo. Druhý skončil Nemec Marcel Kittel.

Cieľ - Záverečný špurt vyhral Brit Mark Cavendisch, Sagan skočil tretí.

1 km do cieľa - Sagan sa drží Kittela, najväčšieho favorita

5 km do cieľa - Je po úniku, schyľuje sa k hromadnému špurtu, Sagan sa drží v popredí.

8 km do cieľa - Pelotón znižuje stratu, momentálne je to 20 sekúnd

20 km do cieľa - Pelotón stále stráca na dvojicu v úniku okolo 30 sekúnd. Napriek tomu sa očakáva, že pred cieľom únik hravo zlikviduje a rozhodovať sa bude v záverečnom špurte.

34 km do cieľa - Dvojica Delaplace - Howes je stále v úniku, pelotón však zrýchľuje, stráca 37 sekúnd.

45 km do cieľa - Vedúca dvojica má pred pelotónom náskok už vyše minúty.

56 km do cieľa - Pelotón stráca na únik 38 sekúnd, na čele je už len dvojica Delaplace - Howes

66 km do cieľa - Contadora za jazdy ošetrujú. Pelotón stráca na únik vyše 40 sekúnd.

69 km do cieľa - Rýchlostnú prémiu vyhral Austrálčan Howard. Pelotón priviedol na prémiu Greipel pred Kittelom a Saganom.

71 km do cieľa - Contador sa za jazdy prezul, už je naspäť v hlavnom poli.

73 km do cieľa - Contadorovi pomáha v návrate do pelotónu päť spolujazdcov z Tinkoffu, Sagan medzi nimi nie je.

75 km do cieľa - Contador sa snaží dostať sa naspäť do pelotónu, hlavné pole spomalilo a Španiela čaká.

79 km do cieľa - Spadol jeden z favoritov na celkové prvenstvo Alberto Contador. Španiel bol síce v zákrute na dobrej pozícii v popredí pelotónu, ale šiel príliš rýchlo, narazil na obrubník a spadol. Má roztrhnutý dres a odreniny na celom pravom ramene. V etape však pokračuje. Contador je spolujazdcom Petra Sagana v tíme Tinkoff.

81 km do cieľa - Pelotón zrýchľuje, na únik stráca už len necelú minútu.

90 km do cieľa - Strata pelotónu na vedúcu päticu sa znížila na dve minúty. Je prakticky isté, že hlavný balík únik dostihne. Otázkou zostáva, či sa mu to podarí ešte pred rýchlostnou prémiou. Tá príde na rad o dvadsať kilometrov.

97 km do cieľa - Veľkou stratou pre tohtoročnú Tour je absencia domáceho Francúza Nacera Bouhanniho. "Prípravu na Tour sme počas celej sezóny orientovali na podporu Nacera, takže sme museli kompletne zmeniť náš plán," vyhlásil Christophe Laporte.

Laporte je po zranení Bouhanniho šprintérom číslo jeden vo francúzskom tíme Cofidis. "Nie je to jednoduché, keď sa z ničoho nič takto zmenia vaše úlohy. Ale budem pokúšať šťastie," dodal Laporte pre stránku podujatia letour.com.

103 km do cieľa - Pelotón o čosi znížil stratu, ale stále je vyššia ako dva a pol minúty. Tempo zostáva pomerne vysoké: 42,8 kilometra za hodinu.

106 km do cieľa - V štartovom poli tohtoročnej edície sa nachádza šesť cyklistov, ktorí v minulosti dokázali vyhrať prvú etapu Tour - Alejandro Valverde (2008), Fabian Cancellara (2009, 2010), Philippe Gilbert (2011), Peter Sagan (2012), Marcel Kittel (2013, 2014) a takisto vlaňajší víťaz Rohan Dennis.

Cyklisti v úniku:

Jan Bárta, Paul Voss (obaja Bora-Argon 18), Leigh Howard (IAM), Alex Howes (Cannondale), Anthony Delaplace (Fortuneo)

112 km do cieľa - Medzi najväčších favoritov na víťazstvo v dnešnej etape bude patriť nemecký cyklista André Greipel.

Vlani vyhral na Tour štyri etapy.

"To, že som minulý rok zvíťazil, mi teraz nepomôže. Atmosféra v tíme je dobrá a v záverečnom šprinte sa pokúsime byť vpredu. Je veľkou výzvou byť pred koncom etapy v pelotone v dobrej pozícii," citoval Greipela portál Cycling News.

115 km do cieľa- V posledných kilometroch vidíme prakticky identické obrázky. Vpredu je päťčlenná skupina, ktorej náskok od pelotónu sa pohybuje na úrovni troch minút. Rýchlostná prémia príde na rad až 70 kilometrov pred cieľom.

124 km do cieľa - V meste Granville, ktorým prechádzajú cyklisti v prvej polovici tejto etapy, odštartuje takisto tretia etapa tohtoročnej Tour de France. Na programe je v pondelok. Iba raz v histórii cyklisti v Granville finišovali. V roku 1957 André Darrigade vyhral v horúcom letnom počasí šprint jedenástky cyklistov.

130 km do cieľa - Prvú hodinu etapy absolvovali cyklisti priemernou rýchlosťou 42,2 km/hod. Ak by v tomto tempe zotrvali, prišli by do cieľa približne o 17.15 hod.

135 km do cieľa - Cyklisti prechádzajú pobrežím La Manche, cez mesto Granville, ktoré je prezývané aj Monakom severu. Čo zaujímavé nás čaká najbližšie? Zrejme až rýchlostná prémia na 118. kilometri, na ktorej bude bojovať aj Peter Sagan.

144 km do cieľa - Takže vpredu máme opäť päticu jazdcov - Voss, Bárta, Howard, Howes a Delaplace. Ich náskok pred pelotónom je tri a štvrť minúty. Teraz je zrejme otázkou už len to, dokedy budú vpredu a kedy ich hlavný balík dostihne.

148 km do cieľa - Paul Voss to dokázal. Hoci štvorica za ním znížila stratu približne na dvadsať sekúnd, napokon získava aj druhý bod do vrchárskej klasifikácie a v zajtrajšej etape si definitívne oblečie bodkovaný dres.

Vrchárska klasifikácia po prvej etape:

1.Paul VossNemeckoBora-Argon 182 b

155 km do cieľa - Voss má náskok štyridsaťdva sekúnd, prenasleduje ho už štvorica. Ku Bártovi s Howardom sa pripojili Howes a Delaplace. Cyklisti sa blížia k moru, kde im silný vietor môže narobiť veľmi veľké problémy.

162 km do cieľa - Paul Voss zostáva v úniku, pred dvojicou Bárta a Howard má náskok pol minúty. Zdá sa, že sa pokúsi zotrvať v čele sám až pred vrchársku prémiu, aby si zajtra mohol obliesť bodkovaný dres pre lídra tejto klasifikácie.

167 km do cieľa - Eminentný záujem o zisk jedného bodu do vrchárskej klasifikácie prejavil Paul Voss, ktorý unikol azda štyri kilometre pred prémiou a na vrchol Côte d'Avranches prišiel sám bez väčších problémov.

172 km do cieľa - Jan Bárta je veľmi známy nielen pre svoje časovkárske schopnosti, ale aj pre časté úniky. Aj vlani v nich bol hneď niekoľkokrát.

Čech Jan Bárta zvykne skúšať šťastie v únikoch.
Čech Jan Bárta zvykne skúšať šťastie v únikoch. (Autor: SITA)

177 km do cieľa - Z pelotónu ešte odskočila aj dvojica Alex Howes z Cannondale a Anthony Delaplace z Fortuneo-Vital Concept, ktorý na Tour de France štartuje na divokú kartu. Čoskoro zrejme budeme mať na čele päticu jazdcov.

182 km do cieľa - V úniku sa nám ustálilo trio Leigh Howard (Austrália) z tímu IAM Cycling a dvojica zo zoskupenia Bora Argon 18 - Čech Jan Bárta a Nemec Paul Voss. Ich náskok postupne narastá, je už vyšší ako dve minúty.

188 km do cieľa - Je to tu. Jazdci prišli na kilometer 0 a začína sa pretekať. Tour de France 2016 sa začala. A hneď na úvod sa o únik pokúša niekoľko cyklistov. 

Neutralizačná zóna

Neutralizačné zóna - Na štart Tour de France 2016 sa postavilo 198 cyklistov. Mieria ku kilometru nula, ktorý sa nachádza 8,1 km od Mont-Saint-Michel. Aktuálne sa cyklistom naskytajú pri prejazde aj pohľady na opátstvo.

Neutralizačná zóna - Už v prvých kilometroch po štarte možno očakávať okamžité útoky. Hoci cyklistov čakajú iba krátke stúpania, bude sa bojovať o prvé body do klasifikácie vrchárov a o to, kto si zajtra oblečie bodkovaný dres.

Neutralizačná zóna - Jazdci už sú na trati, Tour de France 2016 sa začala. Zatiaľ sa nepreteká, približne pol hodinu budú cyklisti prechádzať neutralizačnou zónou.

Pred štartom

Pred štartom - Podľa časového harmonogramu na oficiálnej stránke podujatia cyklisti vyrazia na trať síce už o 12.20 hod, ale na úvod budú prechádzať neutralizačnou zónou. Naplno pretekať by sa malo začať až približne o 12.50 hod.

Pred štartom - Úvodná etapa bude mať aj historický nádych. Cyklisti budú finišovať pri pláži Omaha, kde sa 6. júna 1944 vylodili spojenecké vojská.

Pred štartom - Na svojej poslednej Tour de France v kariére sa predstaví švajčiarsky cyklista Fabian Cancellara. Ešte v novembri minulého roka oznámil, že táto sezóna bude jeho poslednou. Na Tour vyhral dokopy sedem etáp.

Pred štartom - Úvodná etapa štartuje v Mont-Saint-Michel. Ide o prílivový ostrov, kde je rozdiel výšky morskej hladiny pri prílive a odlive najvyšší v Európe - dosahuje až pätnásť metrov. Preto je buď obklopený pieskami alebo vodou.

Od roku 1979 patrí do Svetového dedičstva UNESCO.

Charakteristickou črtou Mont-Saint-Michel je opátstvo pochádzajúce z roku 2009. Predstavuje druhé najnavštevovanejšie miesto v celom Francúzsku. Ročne si ho príde pozrieť približne jeden a pol milióna turistov.

V roku 2013 absolvovali cyklisti na Tour de France pri Mont-Saint-Michel časovku.
V roku 2013 absolvovali cyklisti na Tour de France pri Mont-Saint-Michel časovku. (Autor: TASR/AP)

V susednej obci Avranches môžu turisti navštíviť múzeum Scriptorial, kde sa nachádzajú rukopisy z Mont-Saint-Michel, ďalej botanickú záhradu či Námestie generála Pattona, ktorý bol americkým veliteľom počas II. svetovej vojny.

Aj cez Avranches budú cyklisti prechádzať, na méte 20,5 km tam absolvujú prvú horskú prémiu štvrtej kategórie.

Pred štartom - Na Tour sa zúčastní viacero cyklistov, ktorí budú mať ambíciu zosadiť Petra Sagana a získať zelený dres. Naposledy Slovák nevyhral v roku 2011 - kedy na pretekoch ešte neštartoval. Vtedy sa tešil Mark Cavendish.

Vo Francúzsku zvíťazil už v dvadsiatich šiestich etapách. Sagana zdolal v záverečnom šprinte aj tento rok v poslednej etape na Okolo Kalifornie.

Tradične silný v hromadných dojazdoch bude Nemec Marcel Kittel. „Zelený dres je určite pre mňa motiváciou. Raz by som ho chcel vyhrať,“ vravel ešte v roku 2014. Jeho nevýhodou v minulosti však bolo to, že často nezbieral body na prémiách a naplno išiel iba v čisto rovinatých etapách.

Ohroziť Sagana môže Austrálčan Michael Matthews. "Je univerzálom, vie šprintovať a zvládne i kopcovitý terén. „Zdolať Petra je veľmi ťažké. Nemá skoro žiadnu slabinu. Ale v mnohom sme si podobní,“ vraví Matthews.

Medzi favoritov na zelený dres tradične patria Alexander Kristoff či André Greipel.

Pred štartom - Na štarte pretekov sa piaty raz za sebou postaví aj Slovák Peter Sagan. Pri štyroch predchádzajúcich účastiach si vybojoval zelený dres pre najaktívnejšieho jazdca. Tentoraz bude prvý raz súťažiť ako svetový šampión.

Žilinčan získal na Tour dokopy štyri etapové víťazstvá - to posledná však už v roku 2013. Odvtedy dosiahol až dvadsaťštyri umiestnení v najlepšej päťke.

Vlani bol horší ako piaty len v desiatich etapách. Takú bilanciu nemá na Tour nikto. Dlhá séria bez víťazstva mu však na dobrej nálade neuberala.

„Psychická pohoda je určite na takýchto pretekoch veľmi dôležitá. Tour samotná je veľmi náročná a hektická. No ak sa cítite dobre, dokážete si to aj užiť.“

Pred štartom - V prvej etape sa ešte nedostanú do hry najväčší favoriti na celkové umiestnenie. Jazdcov čaká prevažne rovina, len v úvodnej štvrtine trate absolvujú dve krátke stúpania, ktorú sú zaradené do štvrtej kategórie.

Úvodná etapa z Mont-Saint Michel na Utah Beach meria celkovo 188 kilometrov. Vrchol prvého stúpania na Côte d'Avranche dosiahnu cyklisti už na méte 20,5 km. Do kopca pôjdu 1,2 km pri priemernom sklone 5,7 percenta.

Vrchol Côte des Falaises de Champeaux je na 39. kilometri. Dostanú sa naň po 1,3 kilometra dlhom výstupe s priemerným sklonom 4,8 percenta.

O body na šprintérskej prémii budú bojovať na 118. kilometri.

Pred štartom - Contadora a Frooma môže ohroziť Nairo Quintana. Dvadsaťšesťročný Kolumbijčan neustále dokazuje, že budúcnosť patrí jemu. Dva razy sa na Tour de France pozeral na víťaza z druhého stupňa. 

Nairo Quintana

26 rokov, tím Movistar.

Najväčšie triumfy: Giro (2014).

Tour 2015: 2. miesto.

Silné stránky: Najviac mu pasujú strmé stúpania. Jeho výkon na dlhých pretekoch rastie, najsilnejší býva na konci. Nedá na sebe poznať únavu.

Slabiny: Má menej skúseností. Môže stratiť v ľahších etapách.

„Teraz uvidíte tú najlepšiu verziu Naira. Má viac skúseností, za sebou lepší tréning a je pripravený vyhrať Tour,“ vraví šéf tímu Movistar Eusebio Unzue.

„Dokážem to. Viem, že tohtoročná trasa je naozaj náročná," priznáva Quintana.

"Ale posledné stúpanie Joux-Plane poznám celkom dobre. Ak sa tam bude rozhodovať, bude to pre mňa len dobre. Vyhral som tam etapu v roku 2012 počas Dauphiné a som pripravený zopakovať to,“ dodáva.

Pred štartom - „Jediné, na čo myslím, je víťazstvo. Samozrejme, sú tu ďalší výborní jazdci, ale verím, že vyhrám,“ vraví Alberto Contador.

Albertovi Contadorovi (vpravo) bude pomáhať aj Peter Sagan.
Albertovi Contadorovi (vpravo) bude pomáhať aj Peter Sagan. (Autor: TASR/AP)

„Celkovo má možno miernu výhodu Chris. Najmä vďaka svojmu silnému tímu,“ otvorene dodáva pre ESPN tridsaťtriročný Španiel.

Dlhoročného rivala dobre pozná. Na Tour de France nad ním ešte nikdy nevyhral (2013, 2015), ale na Vuelte Frooma dvakrát zdolal (2012, 2014).

„Alberto vycíti vaše slabiny. Má na to nos ako nikto. Presne vie, kedy máte zlý deň,“ vraví o konkurentovi Chris Froome.

Pred štartom - Víťazstvo z minulého ročníka obhajuje Brit Chris Froome. O celkovom triumfe rozhodol prakticky v jedinej etape. Počas stúpania na La Pierre-Saint-Martin ušiel všetkým súperom a získal náskok, ktorý už nik nezmazal.

Froome je aj tento rok najväčším favoritom. Má skvelú formu. Pred mesiacom na Critérium du Dauphiné zdolal v kopcoch všetkých. Celkom presvedčivo porazil aj Španiela Alberta Contadora, ktorý by mal byť jeho najväčším protivníkom.

Pred štartom - V cyklistike nie je slávnejšia trofej. Získať žltý dres vedúceho pretekára čo i len na jeden deň môže jazdcovi zmeniť kariéru.

Dnes sa začína už 103. ročník prestížnych pretekov Tour de France. Úvodná etapa z Mont-Saint Michel na Utah Beach štartuje o 12.20 hod.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tour de France»Prvú etapu vyhral Cavendish, Sagan skončil tretí. Som spokojný, vravel