Vlhová sa dočkala aj na Slovensku. V Jasnej vyhrala obrovský slalom

Petra Vlhová ovládla obrovský slalom.
Petra Vlhová ovládla obrovský slalom. (Autor: TASR)
Sportnet, TASR|7. mar 2021 o 11:00

Slovenská lyžiarka znížila stratu na Gutovú-Behramiovú.

Svetový pohár v zjazdovom lyžovaní - Jasná (Slovensko)

Ženy - obrovský slalom - 1.+2. kolo:

1.

Petra Vlhová

Slovensko

2:16,66 min

2.

Alice Robinsonová

Nový Zéland

+ 0,16 s

3.

Mikaela Shiffrinová

USA

+ 0,37 s

4.

Marta Bassinová

Taliansko

+ 0,96 s

5.

Ramona Siebenhoferová

Rakúska

+ 1,34 s

6.

Federica Brignoneová

Taliansko

+ 1,43 s

9.

Lara Gutová-Behramiová

Švajčiarsko

+ 1,69 s

Petre Hromcová

Slovensko

nedokončila

AKTUALIZOVANÉ O 14:30

JASNÁ. Slovenská lyžiarka Petra Vlhová dnes vyhrala obrovský slalom Svetového pohára v Jasnej. V nedeľňajšej súťaži odsunula o 16 stotín na druhú priečku Novozélanďanku Alice Robinsonovú, tretia skončila Američanka Mikaela Shiffrinová (+ 0,37 s).

Talianka Marta Bassinová obsadila štvrté miesto (+ 0,96 s), čo jej stačilo, aby v predstihu získala malý krištáľový glóbus.

Vlhová si na konto pripísala 19. triumf vo Svetovom pohári, z toho piaty v obrovskom slalome. V tejto disciplíne zaknihovala prvé víťazstvo v sezóne, predtým v obrovskom slalome naposledy triumfovala v januári 2020 v talianskom Sestriere.

Dvadsaťpäťročná Slovenka navyše skresala manko na líderku Svetového pohára Laru-Gutovú Behramiovú. V Jasnej dokázala v dvoch pretekoch skresať náskok Švajčiarky zo 187 bodov na 36 bodov.

Vlhová: O tomto som vždy snívala

"Ťažko sa mi hľadajú slová. Je to niečo neuveriteľné," povedala po pretekoch šťastná Vlhová pre RTVS.

"Každý, kto lyžovanie trochu sleduje, vie, že posledné obrovské slalomy som nebola v dobrej forme. Mala som menšiu krízu. Snažila som sa zlepšiť to, makala som v tréningu a doma som pred pretekmi prišla načerpať trochu síl. O tomto víťazstve v Jasnej som vždy snívala," pokračovala Vlhová.

Sebavedomie jej dodalo druhé miesto v sobotnom slalome. "Veľmi mi pomohla moja mentálna trénerka, bez nej by som nedokázala byť tu doma taká pokojná. Sú to obrovské tlaky. Sama som bola prekvapená, ako to zvládam," dodala.

Shiffrinová si na štart musela počkať

Na severnom svahu Chopku vládlo jasné, slnečné počasie, oproti sobote bola podložka ešte ľadovejšia. Prvé kolo sa najviac vydarilo Shiffrinovej, išla s citom a našla ideálny rytmus. Vlhová na ňu stratila 16 stotín.

Druhé kolo bolo postavené priamejšie, kľúčové bolo nestratiť rýchlosť, aj drobné zaváhania sa mohli kruto vypomstiť. Oproti prvej jazde si polepšila Gutová-Behramiová, ktorá nakoniec skončila deviata.

Vlhová šla od úvodu plynulo, držala si ideálnu líniu, síce postupne strácala z 82-stotinového náskoku, do cieľa však doviezla 16 stotín k dobru na Novozélanďanku a hodila rukavicu Shiffrinovej.

Pred jazdou Američanky museli pracovníci na trati opraviť zlomenú bránu. Shiffrinová si držala rytmus, ale chýbala jej iskra a klesla o dve priečky až na tretie miesto.

Seriál Svetového pohár sa teraz presúva do Are, vo švédskom stredisku sú v piatok a sobotu na programe dva slalomy. Sezóna vyvrcholí finálovými pretekmi vo švajčiarskom Lenzerheide (17.-21. marca).

Igor Vlha: Je to skvelé pre celé Slovensko

Vlhová mohla po víťazstve zapózovať ako Kvetinová kráľovná. Navyše získala Veľkú cenu Demänovských jaskýň, keďže mala najlepší súčet časov z oboch víkendových súťaží. Shiffrinovú zdolala celkovo o 3 stotiny.

"Toto víťazstvo sa bude radiť medzi Petine najkrajšie. Je to skvelé pre celé Slovensko," komentoval úspech otec a šéf tímu Igor Vlha.

"Videl som na Peti, že po druhom mieste v obrovskom slalome z nej sálala neskutočná pohoda. Dôležité takisto bolo, že sem prišla celá rodina. Verím, že tento víkend bol z hľadiska celkového poradia kľúčový a Peťa je bližšie k naplneniu svojho veľkého sna."

ONLINE PRENOS: Petra Vlhová dnes - obrovský slalom, 2. kolo, Jasná 2021, zjazdové lyžovanie (NAŽIVO, nedeľa, výsledky)

Zjazdové lyžovanie 2. kolo
07.03.2021 o 12:30
Obrovský slalom žien, 2. kolo, Jasná
Víťazka: Petra Vlhová (SVK)
Ukončený
Prehľad
Poradie po 1. kole: :
1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1:08,35

2. Petra Vlhová (SVK) +0,16
3. Maryna Gąsienicová-Danielová (POL) +0,44

4. Nina O'Brienová (USA) +0,49
5. Marta Bassinová (ITA) +0,84
6. Federica Brignoneová (ITA) +0,91
7. Alice Robinsonová (NZL) +0,98
8. Tessa Worleyová (FRA) +1,32
9. Wendy Holdenerová (SUI) +1,40
10. Katharina Liensbergerová (AUT) +1,51

11. Michelle Gisinová (SUI) +1,53
12. Ragnhild Mowinckelová (NOR) +1,67
13. Ramona Siebenhoferová (AUT) +1,68
14. Lara Gutová-Behramiová (SUI) +1,78
15. Tina Robniková (SLO) +1,79
16. Ana Buciková (SLO) +1,87
17. Paula Moltzanová (USA) +1,93
18. Simone Wildová (SUI) +2,07
19. Sara Hectorová (SWE) +2,08
20. Andreja Slokarová (SLO) +2,43

21. Elena Curtoniová (ITA) +2,47
22. Valérie Grenierová (CAN) +2,49
23. Stephanie Brunnerová (AUT) +2,52
24. Coralie Frasseová Sombetová (FRA) +2,67
25. Mélanie Meillardová (SUI) +2,90
26. Vanessa Kasperová (SUI) +2,94
27. Cassidy Grayová (CAN) +2,97
28. Laura Pirovanová (ITA) +3,12
29. A.J. Hurtová (USA) +3,40
30. Kaja Norbyeová (NOR) +3,41
---
31. Kristin Lysdahlová (NOR) +3,42
32. Thea Louise Stjernesundová (NOR) +3,43
33. Katharina Huberová (AUT) +3,49
...
45. Gabriela Capová (CZE) +6,66
Petra Hromcová (SVK) DNF
Prenos
Odo mňa je to z obrovského slalomu všetko. Ďakujem vám za pozornosť a prajem ešte pekný zvyšok dňa.

Do čítania, priatelia!
Poradie v cieli (na prvých 10 miestach):

1. Petra Vlhová (SVK) 2:16,66


2. Alice Robinsonová (NZL) +0,16
3. Mikaela Shiffrinová (USA) +0,37

4. Marta Bassinová (ITA) +0,96
5. Ramona Siebenhoferová (AUT) +1,34
6. Federica Brignoneová (ITA) +1,43
7. Katharina Liensbergerová (AUT) +1,52
8. Michelle Gisinová (SUI) +1,68
9. Lara Gutová-Behramiová (SUI) +1,69
10. Tessa Worleyová (FRA) +1,75

Druhé kolo nedokončili: Maryna Gąsienicová-Danielová (POL), Nina O'Brienová (USA) a Valérie Grenierová (CAN).
Na stupni víťazov doplnili Slovenku Alice Robinsonová z Nového Zélandu a Američanka Mikaela Shiffrinová, ktorá očakávala trochu iný výsledok.

Zároveň sme spoznali aj víťazku malého krištáľového glóbusu v obrovskom slalome. Stala sa ňou Marta Bassinová, ktorá má pred druhou v poradí Tessou Worleyovou už nedostihnuteľný, vyše 100-bodový rozdiel pred poslednými pretekmi v tejto disciplíne.
Slzy šťastia v očiach Petry, dojemná chvíľa pre všetkých fanúšikov slovenského športu!

Petra, gratulujeme!
Absolutórium pre Petru Vlhovú! Slovenka triumfuje v obrovskom slalome na Slovensku! Famózne sa to píše, famózne sa to hovorí a famózne sa na to pozerá!

Petra zároveň maže veľkú časť náskoku Lary Gutovej-Behramiovej na čele Svetového pohára. Švajčiarka je prvá už iba o 36 bodov.
Koniec
Druhé kolo sa práve skončilo.
1
importantPetra Vlhová víťazí v obrovskom slalome na domácej pôde v Jasnej! Mikaela Shiffrinová je v cieli až tretia o 37 stotín sekundy!
1
Na predposlednom je Shiffrinová pomalšia o 42 stotín!
1
Na druhom medzičase je Američanka druhá o 21 stotín sekundy!
1
Po vyše troch minútach sa Shiffrinová pustila dole svahom. My budeme dúfať, že to bude prinajlepšom len druhá priečka.
Všetko to môže zmeniť už len Mikaela Shiffrinová. Američanka sa nachádza v pozícii, v ktorej už toľkokrát bola. Aj teraz sa však nepokračuje hneď, máme tu tretie prerušenie po sebe. Na trati je zlomená brána, ktorá musí byť opravená.
2
importantBolo to neskutočne tesné, ale Petra to zvládla a je prvá o 16 stotín pred Robinsonovou! Slovenka bude prinajhoršom druhá! Tretí najlepší čas druhého kola, bravó!
2
Po dvoch medzičasoch Petra vedie stále o 36 stotín!
2
Petra Vlhová má na Robinsonovú k dobru 82 stotín sekundy. Poďme na to!
importantGąsienicová-Danielová očividne zranená a potrebuje lekársku pomoc. Veríme, že to bude v poriadku. Prežívame ďalšie prerušenie, čo určite nie je nič príjemné pre Petru Vlhovú a Mikaelu Shiffrinovú.
3
importantPoľka Maryna Gąsienicová-Danielová takisto vypadáva! Tak to je neskutočná smola pre dve pretekárky, ktoré v prvom kole zahviezdili! Maryna padá možno štyri bránky pred koncom...
importantPreteky sú v tejto chvíli prerušené, musí dôjsť k rýchlej úprave trate. Nebude to však trvať viac ako dve minútky.
4
importantNina O'Brienová nezvládla tlak a predčasne končí po nezrovnalosti na vnútornej lyži! Američanka padá, zachytila ju až ochranná sieť!
5
importantMarta Bassinová ako priebežná líderka v tejto disciplíne nechcela nič riskovať. Talianka sa umiestnila pred Francúzkou Tessou Worleyovou, čo značí, že Bassinová sa stáva víťazkou malého krištáľového glóbusu v obrovskom slalome! Priebežne je Talianka druhá o rovných osem desatín.
Priebežné poradie:

1. Alice Robinsonová (NZL) 2:16,82

2. Ramona Siebenhoferová (AUT) +1,18
3. Federica Brignoneová (ITA) +1,27
6
Podľa očakávania Robinsonová preskočila Federicu Brignoneovú, ktorá zaostala za mladou pretekárkou z Nového Zélandu o 1,27 sekundy. Tretia priečka.
7
importantČasom 2:16,82 chce prehovoriť do boja o pódium Alice Robinsonová! Novozélanďanka dosiahla v druhom kole najlepší čas a pritom ešte aj urobila menšiu chybičku. Bravúrne predstavenie a atak na stupne víťazov.
8
Ani Worleyová nebude zo svojej jazdy dvakrát šťastná. Francúzka mala na štarte k dobru 36 stotín, v cieli je ale až piata s odstupom 41 stotín sekundy...
Priebežné poradie:

1. Ramona Siebenhoferová (AUT) 2:18,00

2. Katharina Liensbergerová (AUT) +0,18
3. Michelle Gisinová (SUI) +0,34

4. Lara Gutová-Behramiová (SUI) +0,35
5. Ragnhild Mowinckelová (NOR) +0,62
9
Chyba Wendy Holdenerovej po prvom medzičase znamená prepad na desiate miesto. Švajčiarka si body síce pripíše, ale spokojnosť s týmto rozhodne nebude.
10
Gisinová dlho druhá nezostala, túto pozíciu si berie Katharina Liensbergerová. Rakúšanka sa radí so stratou 18 stotín za svoju krajanku Siebenhoferovú.
11
Až do samého konca sa držala v hre o prvenstvo Michelle Gisinová. Švajčiarka je ale predsa len druhá, keď iba o stotinu predbehla krajanku Gutovú-Behramiovú, čo je dôležitá správa pre Petru Vlhovú.
12
Po dvoch špičkových jazdách tempo neudržala Nórka Ragnhild Mowinckelová, ktorá je momentálne tretia s mankom 62 stotín sekundy. Aj to dokazuje, že výkony Siebenhoferovej a Gutovej-Behramiovej boli z kategórie výborných.
13
importantRamona Siebenhoferová ale bleskovo odsúva Gutovú-Behramiovú na druhú priečku. Rakúšanka rýchlejšia o 35 stotín, dokonca zaokrúhlila čas oboch kôl na 2:18,00.
14
importantŠvajčiarka navyšovala svoj náskok na Bucikovú, Gutová-Behramiová maximálne riskovala. Je z toho priebežné prvenstvo s časom 2:18,35, čo znamená, že bola rýchlejšia od Bucikovej o 63 stotín sekundy! Toto bude hodená rukavica do boja o prvú desiatku.
14
Lara Gutová-Behramiová. Meno, na ktoré čaká každý slovenský fanúšik, ktorého zaujíma celkové poradie Svetového pohára.
15
Tesný súboj dvoch Sloviniek. Tina Robniková nestačila na krajanku Bucikovú, je teda druhá o 14 stotín sekundy.
Priebežné poradie:

1. Ana Buciková (SLO) 2:18,98

2. Simone Wildová (SUI) +0,20
3. Andreja Slokarová (SLO) +0,44

4. Coralie Frasseová Sombetová (FRA) +0,63
5. Stephanie Brunnerová (AUT) +0,64
16
Slovina Ana Buciková to mala rozbehnuté podobne ako Moltzanová, avšak na rozdiel od Američanky to dokázala úspešne dotiahnuť do cieľa. Prvá priečka o rovné dve desatiny sekundy pred Wildovou. Veľké nadšenie môžeme nielen počuť, ale aj vidieť.
17
Aj Paula Moltzanová výraznejšie chybuje v spodnej časti a radí sa na piate miesto. Američanka s týmto spokojná nebude.
18
Jednou z komét prvého kola bola aj Švajčiarka Simone Wildová. So štartovým číslom 44 skončila dopoludnia osemnásta, v popoludní si nepohorší, ba možno polepší. Wildová je totiž prvá, keď Slokarovú porazila o 24 stotín sekundy.
19
Sara Hectorová nedokázala nadviazal na hornú časť svahu, Švédka ide až za Brunnerovú na štvrtú pozíciu s mankom 27 stotín.
20
O devätnásť stotín preberá priebežné prvenstvo Slovinka Andreja Slokarová. Čas líderky v cieli je 2:19,42.
21
Málo agresivity v jazde Eleny Curtoniovej. Väčšia chyba tam nebola, avšak Talianka nazbierala manko 1,26 sekundy, čo znamená šiestu priečku.
22
Kanaďanka Valérie Grenierová nedokončí obrovský slalom. Na prvé miesto by to aj tak nebolo, ale body z toho mohli byť slušné. Nuž, napokon zo Slovenska odíde bez nich.
23
O jedinú stotinku je druhá Stephanie Brunnerová. Rakúšanka mala na druhom medzičase k dobru temer pol sekundy, slušné vedenie ale nedokázala pretaviť do úspešného konca.
24
Coralie Frasseová Sombetová môže očakávať posun oproti prvému kolu. Francúzka ide do čela o 1,13 stotín sekundy. Skvelý výkon.
25
Ďalšia reprezentantka Švajčiarska v krátkom časovom slede. Mélanie Meillardová kolegyňu na prvom mieste nevymenila, dopustila sa totiž veľkých chýb v spodnej časti. Meillardová až štvrtá.
26
Vanessa Kasperová ide do čela! Švajčiarka prvá o osem stotín sekundy pred Američankou Hurtovou.
27
S číslom 50 z prvého kola berie minimálne bod z obrovského slalomu aj Kanaďanka Cassidy Grayová. Odstup sekundy a pätnástich stotín, Grayová už veľmi stúpať nebude.
28
Vyše osem desatín zaostala za Hurtovou Talianka Laura Pirovanová. Do druhého kola sa dostala so štartovým číslom 56, takže bodový zisk je v tomto prípade veľmi cenený.
29
Američanka A.J. Hurtová počas celej svojej jazdy niečo strácala, v cieli ale napokon predsa len ide na priebežné prvé miesto o tri stotiny sekundy.
30
Kaja Norbyeová prvou ženou v cieli. Nórka stanovila hodnotu súčtu časov oboch kôl na hranicu 2:20,85.
Štart
Druhé kolo sa práve začalo.
Poradie po 1. kole:

1. Mikaela Shiffrinová (USA) 1:08,35

2. Petra Vlhová (SVK) +0,16
3. Maryna Gąsienicová-Danielová (POL) +0,44

4. Nina O'Brienová (USA) +0,49
5. Marta Bassinová (ITA) +0,84
6. Federica Brignoneová (ITA) +0,91
7. Alice Robinsonová (NZL) +0,98
8. Tessa Worleyová (FRA) +1,32
9. Wendy Holdenerová (SUI) +1,40
10. Katharina Liensbergerová (AUT) +1,51

11. Michelle Gisinová (SUI) +1,53
12. Ragnhild Mowinckelová (NOR) +1,67
13. Ramona Siebenhoferová (AUT) +1,68
14. Lara Gutová-Behramiová (SUI) +1,78
15. Tina Robniková (SLO) +1,79
16. Ana Buciková (SLO) +1,87
17. Paula Moltzanová (USA) +1,93
18. Simone Wildová (SUI) +2,07
19. Sara Hectorová (SWE) +2,08
20. Andreja Slokarová (SLO) +2,43

21. Elena Curtoniová (ITA) +2,47
22. Valérie Grenierová (CAN) +2,49
23. Stephanie Brunnerová (AUT) +2,52
24. Coralie Frasseová Sombetová (FRA) +2,67
25. Mélanie Meillardová (SUI) +2,90
26. Vanessa Kasperová (SUI) +2,94
27. Cassidy Grayová (CAN) +2,97
28. Laura Pirovanová (ITA) +3,12
29. A.J. Hurtová (USA) +3,40
30. Kaja Norbyeová (NOR) +3,41
---
31. Kristin Lysdahlová (NOR) +3,42
32. Thea Louise Stjernesundová (NOR) +3,43
33. Katharina Huberová (AUT) +3,49
...
45. Gabriela Capová (CZE) +6,66
Petra Hromcová (SVK) DNF
Petra Vlhová načala prebiehajúci ročník v obrovskom slalome už spomínanými dvomi tretími miestami. V druhých pretekoch vo francúzskom Courcheveli však nedokončila prvé kolo.

Rozdielne výsledky dosiahla aj v Kranskej Gore, kde Slovenka brala štvrtú a desiatu priečku.

V Kronplatzi skončila Petra až dvanásta, rovnakú pozíciu obsadila aj na majstrovstvách sveta. My veríme, že sa náš najväčší lyžiarsky klenot vráti na miesta z úvodu sezóny.
V aktuálnej sezóne sa išlo doposiaľ šesť "obrákov". Prvý v Söldene ovládla Talianka Marta Bassinová pred krajankou Federicou Brignoneovou, tretia bola Petra Vlhová.

Následne sa konali dva obrie slalomy v Courcheveli. Prv vyhrala znovu Marta Bassinová, druhé miesto obsadila Sara Hectorová a bronz brala opäť Petra Vlhová. O dva dni neskôr triumfovala Mikaela Shiffrinová, najbližšie za ňou boli Federica Brignoneová a Tessa Worleyová.

Dva preteky sa konali aj v Kranjskej Gore, tretí a štvrtý triumf zaknihovala Marta Bassinová, nasledovali ju Tessa Worleyová a Michelle Gisinová. V druhom prípade doplnili Bassinovú na stupni víťazov Michelle Gisinová a Meta Hrovatová.

Posledný obrovský slalom v rámci Svetového pohára sa išiel v talianskom Kronplatzi, kde prvenstvo brala Francúzka Tessa Worleyová, najmenší odstup mali Lara Gutová-Behramiová a Marta Bassinová.
Priebežné poradie obrovského slalomu (6/8):

1. Marta Bassinová (ITA) 460 bodov

2. Tessa Worleyová (FRA) 336
3. Michelle Gisinová (SUI) 312

4. Federica Brignoneová (ITA) 282
5. Mikaela Shiffrinová (USA) 280
6. Lara Gutová-Behramiová (SUI) 259
7. Petra Vlhová (SVK) 218
...
45. Ester Ledecká (CZE) 11
Na nedávno skončenom svetovom šampionáte ovládla
preteky obrovského slalomu Lara Gutová-Behramiová, ktorá v posledných týždňoch nabrala obrovskú formu a rozdielom iba dvoch stotiniek za chrbtom nechala Mikaelu Shiffrinovú. Bronzovú medailu vybojovala v talianskej Cortine rakúska lyžiarka Katharina Liensbergerová.
Priebežné poradie Svetového pohára (26/33):

1. Lara Gutová-Behramiová (SUI) 1 227 bodov

2. Petra Vlhová (SVK) 1 120
3. Michelle Gisinová (SUI) 937

4. Marta Bassinová (ITA) 790
5. Federica Brignoneová (ITA) 777
6. Sofia Goggiaová (ITA) 740
7. Corinne Suterová (SUI) 735
8. Mikaela Shiffrinová (USA) 715
9. Katharina Liensbergerová (AUT) 547
10. Tamara Tipplerová (AUT) 483
11. Ester Ledecká (CZE) 453
...
43. Martina Dubovská (CZE) 117
Vážení diváci, vitajte pri priamom textovom online prenose z druhého kola obrovského slalomu žien v slovenskej Jasnej.

Druhé kolo sa začne o 12:30.



Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Zjazdové lyžovanie»Vlhová sa dočkala aj na Slovensku. V Jasnej vyhrala obrovský slalom