Sagan neobhájil triumf na Gent - Wevelgem, v záverečnom šprinte mu chýbali sily

Peter Sagan (v strede) na ilustračnej fotografii.
Peter Sagan (v strede) na ilustračnej fotografii. (Autor: TASR/AP)
Športové prenosy SME, SITA|31. mar 2019 o 12:00

Klasiku vyhral Alexander Kristoff.

Gent - Wevelgem 2019

(Deinze - Wevelgem, 251,5 km):

1.Alexander KristoffNórskoUAE Team Emirates5:26:04 h
2.John DegenkolbNemeckoTrek-Segafredo+ 0 s
3.Oliver NaesenBelgickoAg2r La Mondiale+ 0 s
4.Mathieu van der PoelHolandskoCorendon-Circus+ 0 s
5.Danny van PoppelHolandskoJumbo-Visma+ 0 s
6.Adrien PetitFrancúzskoDirect Énergie+ 0 s
32.Peter SaganSlovenskoBora-Hansgrohe+13 s

WEVELGEM. Nórsky cyklista Alexander Kristoff z tímu UAE Emirates zvíťazil na jednorazových pretekoch Gent - Wevelgem v Belgicku.

V šprintérskom závere 251,5 km dlhých pretekov s viacerými kockovými úsekmi a vo vetre Kristoff zdolal Nemca Johna Degenkolba (Trek-Segafredo) a Belgičana Olivera Naesena (AG2R La Mondiale).

Saganovi chýbali v závere sily

"Toto víťazstvo som už veľmi potreboval, čakal som na neho veľmi dlho. V dlhých pretekoch sme boli v závere všetci na svojich limitoch a práve také šprinty v obľubujem. Veľmi sa teším, toto víťazstvo je cenná devíza do blížiacich sa pretekov Okolo Flámska," povedal 31-ročný Alexander Kristoff, ktorý si pripísal 74. triumf kariéry.

Obhajca víťazstva spred roka Slovák Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) nebol v najlepšej výsledkovej desiatke. Zrejme mu v rýchlej koncovke chýbali sily, keďže predtým absolvoval takmer 200 km v úniku.

Ten sa skončil až 18 km pred cieľom. Na prestížnej "kockovej" klasike v Belgicku P. Sagan v minulosti zvíťazil v rokoch 2013, 2016 a 2018. Okrem troch prvenstiev si pripísal aj jedno druhé (2012) a dve tretie miesta (2014 a 2017).

Okrem Sagana už len päť cyklistov vyhralo podujatie Gent - Wevelgem trikrát a sú to samé zvučné mená - štyria Belgičania Eddy Merckx, Robert van Eenaeme, Rik van Looy a Tom Boonen. Piatym do partie je Talian Mario Cipollini.

Pelotón absolvoval okrem množstva kilometrov po prašných cestách aj 10 tzv. kopčekov, najznámejšími sú Baneberg a Kemmelberg, na ktoré cyklisti šliapali až dvakrát.

"Nádherné a vzrušujúce preteky, ale zároveň veľmi tvrdé. V prvých dvoch hodinách sme jazdili rýchlosťou cez 50 km/h a keď silný vietor vytvoril medzery v pelotóne, rozhodol som sa naskočiť do úniku spoločne s Pascalom a Rudim. Odviedli výbornú prácu.

Keď sme zostali vpredu už len štyria, snažil som sa dať do toho maximum, aby sme si zachovali náskok pred pelotónom. Napokon to nebolo možné a v závere som nemal dobré nohy na to, aby som sa zapojil do hromadného šprintu," uviedol Peter Sagan na portáli svojho tímu Bora-Hansgrohe.

Únik mal dlho šancu na úspech

Nezvyčajne skoro, už 200 km pred cieľom, sa oddelila početná skupina 18 jazdcov, v ktorej boli aj traja zástupcovia tímu Bora-Hansgrohe vrátane Petra Sagana.

Skupina získala náskok približne jeden a pol minúty a najpočetnejšie zastúpenie v nej mal so štyrmi zástupcami tím Trek-Segafredo. Obávaný kockami dláždený kopec Kemmelberg a najmä technický zjazd z neho necelých 80 km pred cieľom spôsobil prvú väčšiu selekciu.

Ako prvé zaostalo nemecké duo v tričkách Bora-Hansgrohe Pascal Ackermann, Rüdiger Selig. Vpredu zostala deviatka pretekárov vrátane Sagana. Pelotón za nimi sa rozdrobil na niekoľko skupín.

O ďalších 10 km neskôr bola v úniku už len štvorica Matteo Trentin (Mitchelton-Scott), Mike Teunissen (Jumbo-Visma), Edward Teuns (Trek-Segafredo) a Peter Sagan (Bora-Hansgrohe).

Nasledovali prašné cesty s nespevneným podkladom a náskok jazdcov vpredu narástol z 30 na 55 sekúnd. Na sóloúnik sa potom vydal Luke Rowe (Sky) a 43 pred cieľom sa dotiahol na vedúce kvarteto.

Kristoff predbehol všetkých

V druhom a poslednom nájazde na Kemmelberg 34 km pred koncom pretekov mali "utečenci" k dobru 55 sekúnd pred hlavnou skupinou, približne v strede medzi prvou a druhou skupinou sa nachádzal ešte Nór Alexander Kristoff (UAE-Emirates).

V najťažšej vyše 20-percentnej časti Kemmelbergu zozadu zaútočila dvojica Wout van Aert (Jumbo-Visma), Zdeněk Štybar (Deceuninck - Quick Step). Dostihli Kristoffa a v zjazde z Kemmelbergu sa priblížili vedúcej štvorke na 25 sekúnd. Ďalej to už nepotiahli a čoskoro ich pohltila silná skupina za nimi.

Potom výborne zapracovali jazdci tímu Deceuninck - Quick Step na čele so Štybarom a 18 km pred cieľom "dorazili" Saganovu skupinu. Potom sa striedali neúspešné útoky viacerých cyklistov, najaktívnejší bol Dán Mads Pedersen (Trek-Segafredo).

V posledných piatich kilometroch sa sformovala vpredu štvorica jazdcov a utvorila si náskok niekoľkých desiatok metrov.Boli tam Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), Jack Bauer (Mitchelton-Scott), Sebastian Langeveld (Education First) a Amund Gröndahl Jansen (Jumbo-Visma).

Napokon im to nevyšlo a v záverečnom kilometri kapitulovali pod tlakom šprintérskych tímov. V hromadnom dojazde unavených šprintérov mal najviac síl Nór Kristoff, ktorý zdolal Nemca Degenkolba a Belgičana Naesena.

Online prenos: Peter Sagan na Gent - Wevelgem 2019

Cyklistika
31.03.2019 o 15:00
Jarná klasika: Gent - Wevelgem 2019
Víťaz: Alexander Kristoff (UAE Team Emirates)
Ukončený
Prenos
Odo mňa je to pre túto chvíľu všetko. Ďakujem vám za pozornosť pri sledovaní textového prenosu a prajem ešte pekný zvyšok dňa.

Do čítania, priatelia!
Alexander Kristoff mal na konci dňa najviac síl, po 252 kilometroch na trase Gent – Wevelgem získava cenný vavrín jarnej belgickej klasiky. Nór sa ukázal aj v úniku, napokon sa ale špurtovalo vo vyselektovanom balíku.

Peter Sagan bol dlhé kilometre vo vedúcej štvorici, po jej dostihnutí sa udržal v pelotóne, no v posledných stovkách metrov už sily na boj s najlepšími nemal. Slovákovi sa tak štvrtý raz tento závod zatiaľ vyhrať nepodarilo.
Cieľ
Výsledky v cieli:

1. Alexander Kristoff (UAD) 5:26:04 hod.

2. John Degenkolb (TFS)
3. Oliver Naesen (ALM)

4. Mathieu Van Der Poel (COC)
5. Danny van Poppel (TJV)
6. Adrien Petit (TDE)
7. Matteo Trentin (MTS)
8. Rudiger Selig (BOH)
9. Matej Mohoric (TBM)
10. Jens Debusschere (TKA) – všetci rovnaký čas ako víťaz
Cieľ
Peter Sagan už nemal sily na záverečné stovky metrov, Slovák minul kvantum síl v dlhom-predlhom úniku.
Cieľ
importantVeľmi, veľmi dlhý šprint, na jeho konci sa teší Alexander Kristoff! Tím UAE sa teší z obrovského vavrínu!
750 m
Bude sa špurtovať, čelná štvorica prehajdákala svoju možnosť.
1 km
Desať sekúnd je to medzi štvoricou a možno už len dvadsiatich jazdcov v balíku.
1,5 km
Vyčerpaný Štybar s Gilbertom neuveriteľne z posledných síl ťahajú balík za cieľom hromadného šprintu. Absolutórium pre týchto dvoch borcov.
2 km
Peter Sagan sa dostáva dopredu balíka, no ten naďalej stráca na spomínané čelo dobrých pätnásť sekúnd.
3 km
Deuceninck – Quick-Step tam už nemá ľudí na ťahanie, pomáha preto i Rowe zo Sky. Na špici tam nie je dohoda, vedúca štvorica zostavená z Langevelda, Bauera, Stuyvena a Jansena. Petersen tam napokon nie, je tam jeden z jeho kolegov.
4 km
Asi desať sekúnd má k dobru vedúca štvorica, ktorú vyprovokal Petersen, kde je i Langeveld.
5 km
Posledné stovky metrov do cieľa. Štybar sa musel dotiahnuť na čelo a pomôcť Gilbertovi v sťahovaní. No, toto vyzerá zaujímavo.
6 km
Už asi po štvrtý raz Petersen nastupuje, spolu s ním sú tam ďalší traja borci. Gilbert sa nevládal zdvihnúť zo sedla.
7 km
Pelotón natiahnutý na možno aj tristo metrov. Petra Sagana momentálne nevidno, no Slovák je niekde v strede balíka. Svoju robotu si odrobil Štybar, ktorý jazdí už iba na konci skupiny.
8 km
Ďalší útok a zase Petersen. Na zadnom kolese ho stíha Gilbert.
10 km
Mads Petersen s pokusom o atak, Dán bol však pokrytý. Teraz sa taktizuje, nikto nechce stratiť šancu na triumf. S Petrom Saganom tam je ešte jeden kolega.
11 km
Na seba to prevzal Phillipe Gilbert, ktorý trochu roztrhal pelotón, no nie je to nič vážne.
13 km
Terpstrovi to dlho nevydržalo, neuveriteľný Štybar to zase dokázal pokryť. Pretekári to musia skúšať, inak sa dnes príde pohromade a šancu na víťazstvo budú mať reálne tak traja-štyria cyklisti.
15 km
Skúša to Niki Terpstra, Holanďan to musel skúsiť. Pred nami ešte zhruba dvadsať minút tohto belgického dobrodružstva.
16 km
Dostihnutý už aj Rowe, jeho snaha dlho netrvala. V pelotóne je maximálne štyridsať pretekárov, často to presne odhadovať. Šanca prichádza pre klasických šprintérov akými sú už spomínaní Viviani a Gaviria.
18 km
importantNastupuje Luke Rowe, ktorý nechce byť pohltený pelotónom. Na čele je tak jazdec tímu Sky, dlhotrvajúci únik definitívne pohltený. Sagan sa radí niekde doprostred balíka.
19 km
Peter Sagan sa ale rozhodne nevzdáva. Slovák môže pošetriť už iba minimum síl a dúfať, že sa nebude hromadne nastupovať.
20 km
Vedúca pätica bude dobehnutá. Zdeněk Štybar s výbornou robotou, manko hlavného balíka je na rozmedzí možno pätnástich sekúnd.
21 km
V hlavnej skupine sa stále nachádzajú šprintéri, ktorí sú spôsobilí poraziť Petra Sagana. Medzi nich patrí Viviani a Giviria. O záverečný špurt sa chce postarať najmä celok Deuceninck – Quick-Step.
23 km
Pol minúta. Tak čo, bude sa radovať niekto z 5-člennej vedúcej skupiny, alebo im triumf vyfúkne niekto z pelotónu?
25 km
Štybar s Van Aertom a Kristoffom medzičasom späť v balíku. Tam to musí ťahať práve český zástupca, ktorý to bude mať neuveriteľne ťažké. 40 sekúnd medzi čelom a práve pelotónom ťahaným Štybarom.
27 km
Po Banebergu a Kemmelbergu nás už nečaká žiadne veľké stúpanie. Vedúca päťka má k dobru 37 sekúnd. Peter Sagan s výbornou šancou na triumf, odpisovať nemôžeme ani ostatných, no najmä Mattea Trentina.
30 km
Tvrdo vyselektovaný balík možno na tristo metroch, Peter Sagan posúva vedúcu skupinu dopredu. Aktuálne straty prenasledovateľov sa pohybujú okolo pol minúty.
32 km
Slovák v majstrovskom drese z národného šampionátu zostal v čele. Spolu so Štybarom sú za vedúcou päticou Van Aert a Kristoff, ktorý to takticky urobil výborne. Vedel, že v prudkom stúpaní možno nebude najlepší, tak si predom vybojoval menší náskok. Takto sa môže zavesiť práve za Štybara a Van Aerta.
33 km
Trentin na Kemmelbergu ide naplno, Peter Sagan mierne stráca. Z pelotónu začal šprintovať na mačacích hlavách Čech Zdeněk Štybar.
35 km
Zo sedla sa dvihli viacerí pretekári z balíka. Je to jasný znak toho, že sa blížime do cieľa. Peter Sagan robí kvantum práce, v závere mu tieto sily môžu chýbať.
38 km
Alexander Kristoff z tímu UAE sa vydal na sťahovanie čela pretekov. V tejto chvíli mu zostáva stiahnuť menej ako tridsať sekúnd. Pelotón stráca viac ako tri štvrte minútu.
40 km
Z hlavného poľa sa trhajú ďalší borci, ktorí chcú napodobniť Rowea. Aspoň toto vyprovokovalo nejakú aktivitu v pelotóne. Čelná päťka prichádza pod kľúčové stúpanie závodu, vedie ju Peter Sagan.
42 km
Je evidentné, že sa čaká na záverečné bergy, a teda stúpania. Tam sa to bude celé lámať, nervozita sa dá krájať.
44 km
Manko pelotónu vzrástlo už na minútu, Luke Rowe dotiahol špicu pretekov a rozširuje skupinu pretekárov na päticu.
46 km
V možno 30-člennom pelotóne sa vpredu formuje dohoda o ťahaní balíku. Videli sme tam dve, možno aj tri tímy, ktoré chcú stiahnuť aktuálne 48 sekúnd na štvoricu Trentin, Theuns, Teunissen a Sagan.
49 km
Na šotolinových cestách sa nám to trochu rozdelilo, z hlavného poľa sa odtrhol Luke Rowe z tímu Sky. Zástupca Walesu stráca na štvoricu zhruba 25 sekúnd, ďalších dvadsať musíme prirátať pelotónu.
52 km
Hlavný balík ťahajú domestici, viacerí cyklisti v ňom sa šetria na samotný záver či posledné bergy. Rozostup sa pohybuje na hranici 40 sekúnd.
55 km
Šotolina jazdcov výrazne nepreverila, o malú chvíľu nás čaká ešte jedna. Všetko ale prebehlo v absolútnom poriadku. Pelotón sa natiahol na niekoľko desiatok metrov.
57 km
Prechádzame historickým územím spojeným s 1. svetovou vojnou. Mestečko Ypres je známe aj kvôli použitiu prvého bojového plynu na bitevnom poli. Túto históriu nám pripomínajú pamätníky a vlajky zúčastnených krajín v tejto bitke.
60 km
Dobehnúť sa to snaží Quick-Step, ktorý zapríčinil zachytenie zvyšku vedúcej skupiny. Belgický tím pracujúci v pelotóne stráca na čelo závodu niečo okolo 45 sekúnd.
62 km
Poďme sa pozrieť na pretekárov, ktorí zostali vedľa Sagana. Všetky tri priezviská sa začínajú na písmeno T. Trentin, Theuns a Teunissen. Toto sú bojovníci, ktorí idú spolu so slovenským jazdcom sami vpredu.
64 km
V tejto chvíli majú jazdci v nohách už vyše 187 kilometrov. Štvorica na čele vrátane Sagana spolupracuje, čo je dobrá správa pre Slováka.
66 km
Na dnešnom najťažšom stúpaní sa rozdelila vedúca skupina. V nej sa udržal Peter Sagan, spolu s ďalšími tromi pretekármi.
68 km
A už sme aktuálne a naživo reálne na trati. 34 sekúnd medzi lídrami a maličkým pelotónom. Ten sa chce dotiahnuť na vedúcich jazdcov, dohodu v ňom ale hľadať ťažko.
70 km
Máme za sebou aj prvé bergy, tie neboli nejakou výsadnou prekážkou pre borcov šliapajúcich do pedálov. Peter Sagan sa bez problémov drží vpredu.
72 km
Rozostup medzi vedúcou skupinou a selektovaným balíkom sa dlhodobo pohybuje niekde medzi polminútou až minútou. Na čele závodu sa o tempo starali mančafty Bory, Jumba a Treku. Za nimi, v druhej skupine, sa nachádzali Van Avermaet, Colbrelli, Naesen, Lampaert, Gilbert, Démare či Debusschere.
73 km
Situácia bola ďalej na hrane, pelotón sa následne rozdelil na tri hlavné skupiny. V prednej, ktorá obsahovala 18 členov, boli veľmi silné mená, vrátane Petra Sagana. Vzadu zaostal celok Deuceninck – Quick-Step, z jazdcov spomenieme Avermaeta a Démara.
74 km
V nasledujúcich príspevkoch si v rýchlosti povieme o vývoji na trati. Počas úvodnej hodiny sa pelotón rozdelil na vetre na dve časti. Na čele pelotónu sa objavovali tímy ako Lotto – Soudal, Sky, ktoré nemali vo svojich radoch rýchlych borcov. Vpredu kontrolovali situáciu aj Bora alebo Quick-Step.
75 km
Vážení diváci, v tejto chvíli začíname náš textový prenos z jarnej klasiky Gent – Wevelgem. Od úvodu sa šlo totálne tempo, podľa odhadov nám v tomto čase malo do cieľa zostávať zhruba 90 až 100 kilometrov, realita je iná. Do cyklistického diania vstupujeme v čase, keď pretekárom zostáva do konca 75 kilometrov.
SÚBOJ KLASIKÁROV S ODOLNÝMI ŠPRINTÉRMI

Oproti piatkovej E3 Harelbeke sa jedná o dlhšiu trať s menším počtom nastúpaných metrov. Konkrétne ich bude 1 496. Prvá polovica pretekov bude úplne po rovine, bude zaujímavé sledovať bitku o únik. V druhej polovici dňa sa to začne naplno deliť. Útočiť sa môže môže na viacerých úsekoch, ak sa nebude finišovať v balíku, tak rozhodujúcimi budú najskôr Kemmelberg a Baneberg. Cyklisti sa môžu tešiť aj na kockovú sekciu (mačacie hlavy), ktorá preverí aj tých najlepších.

TRI VÍŤAZSTVÁ PETRA SAGANA

Fenomenálny Slovák sa tu tešil už zo tri razy. Úspešné boli roky 2013, 2016 a aj 2018. Dnes to rodák zo Žiliny nebude mať ľahké, jeho najväčšími oporami by mali byť Daniel Oss a Marcus Burghardt. V piatok Petrovi pomáhal aj brat Juraj, no po technických komplikácia to už „Tourminator“ nedokázal dotiahnuť do úspešného konca.
Vážení diváci, vitajte pri priamom textovom online prenose z ďalšej jarnej cyklistickej klasiky. Po piatkovom dobrodružstve E3 Harelbeke zostávame v Belgicku. Presúvame sa na trať Gent – Wevelgem, kde sa o svoj štvrtý triumf na tomto podujatí bude snažiť Peter Sagan.

Náš prenos sa začne po 15:00, kedy by do konca preteku malo zostávať niečo okolo 100 kilometrov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Sagan neobhájil triumf na Gent - Wevelgem, v záverečnom šprinte mu chýbali sily