MOV vyzýva krajiny, aby neštartovali na Hrách priateľstva organizovaných Ruskom

Prezident MOV Thomas Bach.
Prezident MOV Thomas Bach. (Autor: TASR/AP)
SITA|16. nov 2023 o 13:12

Podujatie sa má uskutočniť v Moskve a Jekaterinburgu od 15. do 29. septembra 2024.

BRATISLAVA. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) a Asociácia letných olympijských športov (ASOIF) vyzvali na bojkot Hier priateľstva, ktoré chce Rusko usporiadať na budúci rok.

Ako referuje web insidethegames.biz, prezident MOV Thomas Bach vníma toto podujatie negatívne.

"Ruská vláda nás obviňuje, že nezachovávame politickú neutralitu. Tá istá vláda sa však zároveň snaží zorganizovať úplne spolitizované športové podujatie,“ povedal Bach.

Riaditeľ MOV pre vzťahy s národnými olympijskými výbormi James Macleod vyhlásil, že vzhľadom na rastúcu politizáciu svetového športu MOV žiada všetky národné olympijské výbory, aby boli v súvislosti s touto iniciatívou opatrní.

"Akákoľvek účasť národných olympijských výborov na Hrách priateľstva by bola v rozpore nielen s odporúčaním výkonného výboru MOV z 25. februára 2022 o medzinárodných športových súťažiach konaných v Rusku, ale zároveň by to bolo v rozpore s kolektívnym cieľom olympijského hnutia zachovať nezávislosť a autonómiu športu,“ vyhlásil Macleod.

Hry priateľstva sa majú konať v Moskve a Jekaterinburgu od 15. do 29. septembra 2024, ich súčasťou má byť aj sprievod na Červenom námestí v ruskej metropole.

Účastníci by na nich mali súťažiť v 27 športoch vrátane basketbalu, boxu, atletiky, plávania, gymnastiky či plážového futbalu. Odhadované náklady na Hry priateľstva sú viac ako osem miliárd rubľov, v prepočte asi 82 miliónov eur.

Moskva počíta s tým, že by na nich mohlo štartovať asi 10-tisíc športovcov zo 137 krajín.

Podľa dekrétu podpísaného ruským vodcom Vladimirom Putinom sa hry budú konať každé štyri roky.

Cieľom hier je zabezpečiť "bezplatnú účasť ruských športovcov" na súťažiach a rozvoj "nových formátov medzinárodnej športovej spolupráce", uvádza sa v ruskej vyhláške.

Po prvý a zatiaľ jediný raz sa podujatie s týmto názvom konalo v roku 1984 za účasti krajín socialistického bloku - Sovietskeho zväzu, Bulharska, Maďarska, Nemeckej demokratickej republiky, Kuby, KĽDR, Mongolska, Poľska a Československa.

Každý z týchto štátov bojkotoval olympijské hry v Los Angeles v roku 1984.

Na Slovensku sa vtedy v rámci Hier priateľstva konal hádzanársky turnaj žien v Trenčíne.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Olympijské»MOV vyzýva krajiny, aby neštartovali na Hrách priateľstva organizovaných Ruskom