Okrem Žampu a Vlhovej nik z mladých neukázal v Soči perspektívu

Adam Žampa.
Adam Žampa. (Autor: TASR)
Miloslav Šebela|24. feb 2014 o 18:48

Na olympijských hrách v Soči príjemne prekvapili mladí reprezentanti v alpskom lyžovaní.

Zlatá medaila Anastasie Kuzminovej premenila olympiádu pre Slovensko na úspešnú. Z našich športovcov však sľubnú perspektívu do budúcna ukázali len slalomári Adam Žampa a Petra Vlhová. V iných športoch sa mladí nepresadili.

sebela_avizo.jpg
Zo Soči od nášho redaktora MILOSLAVA ŠEBELU

Z tretej zimnej olympiády sa Slovensko vracia s medailovým úspechom. Biatlonistka Anastasia Kuzminová vyhrala rovnako ako vo Vancouvri rýchlostné preteky. Bez tohto jej výsledku by boli najvyššie piate miesta Adama Žampu a biatlonovej mix štafety.

„Boli sme a sme realisti. Vedeli sme, akú výpravu máme. Nie som sklamaný, skôr naopak. Máme niekoľko dobrých výsledkov, za výnimočný považujem najmä zlato Anastasie Kuzminovej,“ hodnotil vystúpenie našich športovcov prezident Slovenského olympijského výboru František Chmelár.

„V každom prípade sme počítali, že budeme mať tri medaily z biatlonu a jedna bola otázna. Nebol to môj výmysel. Vychádzali sme z návrhov a podkladov jednotlivých športových zväzov,“ uviedla šéfka výpravy Janka Gantnerová.

„Čo sa týka celkových výsledkov, nemôžeme ich považovať za úspech. Športovci odovzdali to, čo v danom momente vedeli odovzdať. No určite majú na viac.“

Budúcnosť má slalom

Výborné výsledky dosiahli v Soči iba biatlonisti, alpskí lyžiari Adam Žampa s Petrou Vlhovou a Martin Bajčičák na päťdesiatke. V ďalších športoch Slováci zaostali.

Žampa vo dvoch disciplínach vyhral druhé kolo. V superkombinácii nebol ďaleko od medaily. Zdolal víťaza z Vancouvru Bodeho Millera aj aktuálneho majstra sveta Teda Ligetyho. V slalome po horšom prvom kole znovu skočil z 27. miesta do desiatky.

„Ideme krok za krokom. Adam vie, čo má robiť. Nič mu nemusím hovoriť dvakrát. Ak vydrží zdravie, uvidíme. Máme čo robiť, aby sme sa zlepšili,“ poznamenal jeho otec a tréner Tomáš Žampa.

Vlhová bola nespokojná

Vo svojej premiére bola Petra Vlhová s 19. miestom v slalome nespokojná. V najlepšej tridsiatke však bola najmladšia. Slalomárky majú najlepší vek pred tridsiatkou. Rýchly skok vpred je skôr výnimka.

Osemnásťročná slalomárka hneď po olympiáde štartuje na juniorských majstrovstvách sveta. Aj to je dôkaz, že má celú kariéru pred sebou.

V ostatných športoch nik z mladých neukázal perspektívu do ďalšieho olympijského obdobia.

V behoch na lyžiach prekvapil iba najstarší z našich 37-ročný Martin Bajčičák. V maratóne bol štrnásty. Je to jeho najlepší výsledok za posledné štyri roky.

Po Kuzminovej sa v biatlone najlepšie ukázal Matej Kazár. V pretekoch s hromadným štartom dosiahol výborné 15. miesto a v mix štafete bojoval o štvrté, ale má už 30 rokov.

Kazár sa bude rozhodovať

„Neviem, či vydržím do ďalšej olympiády. Po ďalšej sezóne sa budem rozhodovať, čo ďalej. Biatlon je náročný na tréning, popri tom nič iné nestihnem a športom si toľko nezarobím,“ vraví Kazár.

Medzi mladými vidí dosť nástupcov. „Tomáš Hasilla, Dušan Šimočko alebo mladý Michal Šima.“ V individuálnych pretekoch i štafete prepadli biatlonistky.

Turnaj sa vôbec nevydaril hokejistom, ktorí skončili predposlední. Na dobré výsledky z majstrovstiev Európy nenadviazali ani sánkari.

Chce skončiť, kde začala Najväčšou medailovou nádejou do ďalších rokov ostáva 29-ročná biatlonistka Anastasia Kuzminová. Po zlate v šprinte ju v Soči limitoval zápal hrdla. Miešanej štafete pomohla k piatemu miestu napriek bolestiam a ťažkostiam s dýchaním.

„Čo sa týka môjho ukončenia kariéry, mám taký plán: Slovensko som začala reprezentovať v roku 2008 a prvú medailu som získala na majstrovstvách sveta v Pchjongjangu.

Tam budú ďalšie olympijské hry. Bolo by to pekné potiahnuť ešte štyri roky a skončiť tam, kde som začala,“ hovorila Anastasia Kuzminová pre SME pred sezónou.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Okrem Žampu a Vlhovej nik z mladých neukázal v Soči perspektívu