Ochranka v Brne nezvládla fanúšikov Baníka Ostrava

(Autor: ILUSTRAČNÉ - TASR)
SITA|23. feb 2009 o 11:12

Úvodné jarné kolo najvyššej českej futbalovej súťaže poznačili viaceré výtržnosti fanúšikov hraničiace podľa českého denníka Sport s brutalitou.

BRNO. Usporiadateľská služba v súboji Brna s Ostravou nedokázala čeliť hordám hosťujúcich "baníkovcov". Približne stovka ostravských chuligánov, smutne známych svojím vyčíňaním už z minulosti, vtrhla niekoľko minút pred začiatkom stretnutia na hraciu plochu. Neskôr sa dostali za jednu z bránok a tiež na domáce tribúny medzi brnianskych fanúšikov, s ktorými sa pobili. Výsledkom bolo zranenie desiatich ľudí a oneskorený začiatok stretnutia o polhodinu.

Ostravskí "rowdies" využili alebo skôr vyskúšali nové znenie zákona, podľa ktorého policajti dorazia na štadión iba v mimoriadnych prípadoch, keď si s fanúšikmi nevie poradiť usporiadateľská služba. Presne to sa v nedeľu stalo v Brne. Až privolaní policajti dve minúty po oficiálnom začiatku stretnutia spacifikovali hosťujúcich výtržníkov, ktorým pomáhali aj ich kamaráti z Poľska. "Okrem členov bezpečnostnej agentúry je medzi zranenými aj mestský strážnik, ktorého zasiahla ľadová spŕška do tváre. Zadržali sme päť osôb, z toho jedného Poliaka. Všetci boli pod vplyvom alkoholu," komentovala pre Sport policajná hovorkyňa Soňa Svobodová. Brniansky generálny sekretá Radek Bělák v tejto súvislosti uviedol, že pre bezpečnosť viac urobiť nemohli. "Jedine vtedy, keby sme postavili domobranu a boli by sme na fanúšikov hostí pripravení v počte jeden na jedného," poznamenal Bělák. S týmto názorom ostro nesúhlasil český minister vnútra Ivan Langer. "Podobné hazardovanie so zdravým a životmi ľudí nabudúce už nemienim tolerovať."

Neprístojnosti, ktoré nemajú nič spoločné s futbalom, sprevádzali aj duel Olomouca so Spartou. Dvadsať sparťanských fans pred stretnutím "vymlátilo" jeden z barov v centre Olomouca a neskôr napadlo privolanú ochranku. Hneď skraja zápasu potom sparťania zachádzali plochu svetlicami a dymovnicami. Situáciu museli neskôr upokojovať sparťanské hviezdy Blažek, Řepka a Berger. Približne 500 priaznivcov hostí spôsobilo na štadióne škody za niekoľko desiatok tisíc korún. Policajti zadržali trinásť priaznivcov z Prahy, piati skončili na záchytke. "Kompletne nám zdemolovali záchody, potrhali ochranné siete a poškodili pletivá," vyratúval pre Sport škody bezpečnostný technik Milan Zapletal.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Ochranka v Brne nezvládla fanúšikov Baníka Ostrava