Obrovský slalom v Jasnej zrušili, slalom by nemal byť ohrozený

V Jasnej fúkal vietor v hornej časti trate s rýchlosťou až 30 m/s.
V Jasnej fúkal vietor v hornej časti trate s rýchlosťou až 30 m/s. (Autor: TASR)
Juraj Berzedi, TASR|5. mar 2016 o 09:08

Tisíce divákov sa zabávalo, spievalo a robilo mexické vlny. Výbornú atmosféru prerušila smutná správa. Obrovský slalom v Jasnej sa ruší. Môže za to silný vietor.

Agentúrny text sme nahradili autorským článkom denníka SME o 12.19 hod.

JASNÁ. Tridsaťdvaročné čakanie na Svetový pohár v Jasnej sa nekončí. Po prvej obhliadke trate okolo ôsmej ráno organizačný výbor štart pretekov posunul o hodinu neskôr (na 11.30).

Bránky príliš tancovali

Silný vietor však neustával. V cieľovom priestore bol znesiteľný, ale pri záberoch na štart bolo zrejmé, že podmienky budú extrémne náročné.

„Vietor bol prisilný a bránky pri ňom príliš tancovali. Rozhodnutie nebolo jednoznačné. Dvakrát sme trať kontrolovali a napokon sme sa rozhodli, že podmienky nie sú regulárne a preteky sme zrušili,“ prezradil predseda organizačného výboru Bohuš Hlavatý.

Tak bohuia, dnen pretek je zruen z dvodu vemi silnho vetra. :(Due to very strong wind todays race is cancelled. :(

Posted by Ski World Cup Jasná on 5. marec 2016

Sila vetra v nárazoch dosahovala až 26 metrov za sekundu. Bránky sa miestami dotýkali až snehovej pokrývky.

„Podnikáme s počasím na horách a musíme mať k nemu rešpekt. To je jediné, čo nám ostáva, lebo príroda je silnejšia. Môžete spraviť veľa opatrení, aby ste minimalizovali vplyv počasia, ale istotu nemáte nikdy,“ doplnil.

Slalom ohrozený nie je

Zajtrajší slalom nie je podľa Hlavatého ohrozený. „Počasie má byť podobné. Pretekárky však pôjdu z nižšieho štartu a pri slalome nie sú bránky s vlajkami, ale len klasické tyče, ktoré nie sú náchylné na poryvy vetra. Slalom je bezpečnejší.“

Takúto trať by mali lyžiarky absolvovať v nedeľu.

Náhradný obrovský slalom sa uskutoční v pondelok. Prvé kolo je na programe o 10.00 hod, druhé o 13.00 hod. Lístky pre divákov ostanú v platnosti.

„Včera sme na mítingu informovali trénerov, že pri nepriaznivom počasí sa môže súťažiť v pondelok. Sú na to pripravení,“ doplnil Hlavatý.

Smútok a slzy riaditeľky

Oveľa emotívnejšie brala zrušený obrovský slalom riaditeľka pretekov Jana Palovičová. „Je iné, keď pripravujete preteky Svetového pohára každý rok a potom ich zrušia. My sme na ne čakali veľmi dlho,“ uviedla so slzami v očiach.

vietor_res.jpg

Vietor v Jasnej bol extrémne silný. FOTO - TASR.

„Dnes sa ani pri najlepšej vôli nedalo súťažiť. Teším sa na zajtra, pôjde sa na sto percent. Určite bude menej fúkať,“ zaželala si Palovičová.

V cieľovom priestore sa objala so slovenskou lyžiarkou Petrou Vlhovou. Čo jej pošepla do ucha však prezradiť nechcela.

Vlhová: správne rozhodnutie

Liptovskú rodáčku privítal v cieli spontánny potlesk zhruba piatich tisícok divákov. „Som rada, že je tu tak veľa ľudí a máme takýchto skvelých fanúšikov. Verím, že nás prídu podporiť aj ďalšie dni,“ uviedla 20-ročná lyžiarka.

Prehliadka trate ukonen, atmosfra v Jasnej na jednotku! ;) Rozhodnutie rozhodcov u o 10.45! Verme!Inspection finished, the atmosphere at Jasna is great! Jury decision at 10.45 am! #WorldCupJasna

Posted by Ski World Cup Jasná on 5. marec 2016

Po obhliadke trate mala jednoznačné stanovisko. „Mrzí ma to, ale toto rozhodnutie bolo správne. Hore na štarte bol extrémny vietor a podmienky na trati by neboli férové. Mohlo sa stať, že niekomu by vietor zafúkal viac, inému zas menej. Vietor by nás mohol aj úplne zastaviť,“ doplnila.

V zajtrajšom slalome by sa mala predstaviť kompletná trojica slovenských lyžiarok – Veronika Velez-Zuzulová, Petra Vlhová i Barbara Kantorová – tá mala štartovať aj v obrovskom slalome.

„Už od rána som mala pocit, že sobotňajšie preteky zrušia. Čakanie unavuje, ale prírodu neovplyvníme. Teším sa na nedeľu,“ uzavrela Vlhová.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Obrovský slalom v Jasnej zrušili, slalom by nemal byť ohrozený