Obhajcovia z USA začnú v Rakúsku, Rusko doma proti Srbsku

SITA|7. feb 2008 o 11:35

BRATISLAVA 7. februára (SITA) - V piatok sa ôsmimi stretnutiami 1. kola svetovej skupiny Davisovho pohára tenisových reprezentačných družstiev mužov začne 97. ročník bojov o populárnu "šalátovú misu".

Medzi elitou opäť chýbajú Slováci. Finalisti edície 2005 (bratislavská prehra 2:3 s Chorvátskom, ktoré medzičasom takisto účinkuje už len v I. skupine euroafrickej zóny) nezvládli septembrový domáci zápas proti Kórejskej republike a pustili ázijského súpera premiérovo od roku 1987 medzi výkvet. Družstvo okolo Hjung-taik Leeho sa pokúsi prekvapiť Nemcov bez Tommyho Haasa, Nicolasa Kiefera a deblových špecialistov Michaela Kohlmanna a Alexandra Waskeho na antuke v Braunschweigu.

Najväčšiu pozornosť pred osemfinále priťahuje absolútny debut Srbska vo svetovej skupine. Belehrad prežíva v "bielom športe" obrovský boom a disponuje čerstvým šampiónom z Australian Open Novakom Djokovičom, po skalpe Rogera Federera v Melbourne siahajúcim Jankom Tipsarevičom a deblovým hrdinom z Grandslamu Ázie a Pacifiku Nenadom Zimonjičom. V Moskve na tvrdom povrchu RuKortHard vyzvú víťaza zo sezón 2002 a 2006 Rusko s Nikolajom Davydenkom a Michailom Južným, dvoma členmi hornej desiatky rebríčka. "Zbornú" takmer určite čaká rovnako náročná úloha ako vlani pri jej vstupe v Čile.

Spojené štáty americké, ktoré v decembri v portlandskom Oregone slávili svoj celkovo 32. triumf v tejto prestížnej súťaži, prvý od roku 1995, stavili na osvedčené kvarteto - Andyho Roddicka a Jamesa Blaka v singloch a bratov Boba a Mika Bryanovcov v debli. Stačí pripomenúť, že Roddick i Blake neprešli úvodným kolom na Roland Garros 2007, aby bolo jasné, prečo Rakúšania siahli po pomalej antuke vo viedenskej hale Ferryho Dusiku. "Každý zápas na antuke u súpera je pre nás mimoriadne náročný," priznal kapitán Spojených štátov Patrick McEnroe. Stefan Koubek, Jürgen Melzer, Werner Eschauer a renomovaný deblista Julian Knowle zďaleka nie sú totálnymi outsidermi. Takými vzhľadom na vývoj situácie a náročnosť prostredia nemusia byť v Lime na antuke ani Peruánci ako nováčikovia vo vyberanej spoločnosti, pretože Španielom postupne odriekli účasť Rafael Nadal, David Ferrer a Juan Carlos Ferrero.

V Južnej Amerike sa uskutoční aj duel Argentína - Veľká Británia, v ktorom pri pomerne kontroverznej absencii rebríčkového lídra hostí Andyho Murraya (domácim čerstvo chýba Juan Monaco) zrejme pri papierovej situácii svedčiacej jednoznačne v prospech hostiteľov zostane hlavným dramatickým nábojom ten geopolitický v podtexte. Hrá sa v Buenos Aires na antuke. "Chceme dobrý štart a čo najrýchlejšie istotu postupu," povedal argentínsky kapitán Alberto Mancini.

Výbušné prostredie a publikum sa na základe poznatkov z víkendového fedcupového duelu Izrael - Rusko dá očakávať aj v Ramate Hašarone, kam smerujú Švédi opierajúci sa o veteránov Jonasa Björkmana a Thomasa Johanssona. Na Canada Stadium je pripravený tvrdý povrch Acrylic. Izrael s talentovaným Dudim Selom a šampiónmi z Australian Open vo štvorhre Jonathanom Erlichoma a Andym Ramom sa vrátil medzi elitu po

13 rokoch zásluhou nečakaného barážového víťazstva nad Čile a trúfa si na ešte viac. Tridsaťpäťročnému Björkmanovi, ktorý v tejto sezóne z rodinných dôvodov ešte nehral, sa nedávno narodila dcérka a s úsmevom skonštatoval: "Cítim sa naozaj dobre. Vymieňanie plienok zlepšilo moje reflexy."

Jasným favoritom "románskeho" duelu Rumunsko - Francúzsko na tvrdom povrchu GreenSet v Sibiu sú hostia s Richardom Gasquetom, jeho premožiteľom na Australian Open a neskorším senzačným finalistom Joom-Wilfriedom Tsongom a silným tandemom do štvorhry - Michael Llodra, Arnaud Clément. Forgetovci veria, že jedinou komplikáciou zostane uviaznutie batožiny v Mníchove cestou na Balkán. Historická bilancia 7:1 pre hostí tomu nasvedčuje.

Česko sa po roku a pražskom zdolaní Federerovho Švajčiarska vracia na osemfinále do ostravskej ČEZ Arény. S Američanmi vtedy prehralo na antuke. Teraz Belgičanom, ktorí predvlani v baráži o svetovú skupinu zaskočili domácich Slovákov, pripravilo tvrdý povrch Taraflex. Tomáš Berdych, Radek Štěpánek a deblisti Lukáš Dlouhý s Pavlom Víznerom by si mali poradiť s Olivierom Rochusom a Kristofom Vliegenom. Družstvo okolo kapitána Jaroslava Navrátila si zrejme trochu vydýchlo, že kormidelník Julien Hoferlin nemôže využiť služby nevyspytateľného Xaviera Malissa.

Slovensko sa do Davisovho pohára 2008 zapojí 11. - 13. apríla (vtedy je na programe aj štvrťfinále DP) doma, pravdepodobne na antuke v Bratislave, vo finálovom 2. kole I. skupiny euroafrickej zóny proti Gruzínsku. Ako nasadené malo v 1. kole zóny, ktoré sa hrá 8. - 10. februára, voľný žreb. Semifinále svetovej skupiny 2008 i stretnutia o budúcoročnú účasť v nej sa uskutočnia 19. - 21. septembra. Finále bude 21. - 23. novembra.


Program stretnutí osemfinálového 1. kola svetovej skupiny Davisovho pohára 2008 tenisových reprezentačných družstiev mužov (8. - 10. februára, zápasy zoradené zhora podľa "pavúka“):


Rusko - Srbsko (Moskva, tvrdý povrch RuKortHard v hale) - stávkové kurzy 1,75/2,1

Česko - Belgicko (Ostrava, tvrdý povrch Taraflex v hale) - 1,15/5,3

Argentína - Veľká Británia (Buenos Aires, antuka vonku) - 1,02/42

Izrael - Švédsko (Ramat Hašaron, tvrdý povrch Acrylic vonku) - 1,85/2

Nemecko - Kórejská republika (Braunschweig, antuka v hale) - 1,09/6,8

Peru - Španielsko (Lima, antuka vonku) - 7,2/1,12

Rumunsko - Francúzsko (Sibiu, tvrdý povrch GreenSet v hale) - 10,5/1,07

Rakúsko - USA (Viedeň, antuka v hale) - 2,82/1,44

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Davis Cup»Obhajcovia z USA začnú v Rakúsku, Rusko doma proti Srbsku