Novoveskí futbalisti dostanú dotáciu na dohratie sezóny

Do konca sezóny. Peniaze na jarnú časť budú. Čo však ďalej?
Do konca sezóny. Peniaze na jarnú časť budú. Čo však ďalej? (Autor: jope)
Sportnet|7. mar 2013 o 00:00

Poskladať A–mužstvo a hlavne financie na jeho činnosť na jarnú časť je teraz prioritou vedenia FK.



SP. NOVÁ VES. Futbal v Spišskej Novej Vsi vznikol v roku 1908. Za vyše sto rokov sa toho na zelenom trávniku zažilo všeličo.

Vzostupy a pády sprevádzali futbalový klub stále. Jedine počas prvej svetovej vojna sa nehral majstrovský futbal, ináč klub žil a prežíval stále.

V osemdesiatych rokoch minulého storočia dokonca Novovešťania hrali Slovenskú národnú ligu.

Mesto platí futbal podľa dohody

Od roku 1990 zažil futbal na Spiši rôzne pády, ale aj pozoruhodné výsledky. Z úspechov možno spomenúť postup do I. SNFL v ročníku 1997/98, aj keď družstvo FK VTJ Spišská Nová Ves tam zotrvalo len jeden súťažný ročník.

Za ostatné roky opäť dobré roky striedali slabšie. V ostatnom období nám robia dobré meno ligoví dorastenci.

Nestalo sa však, aby pre rôzne problémy došlo k ohrozeniu ďalšej činnosti A–mužstva. Treba zdôrazniť, že jarnú časť Novovešťania odohrajú. A–mužstvo sa zo súťaže ani neodhlasuje, ani neskončí. Nad jeho zložením a jarnými výkonmi visí veľký otáznik.

„Situácia ako vo futbalovom klube, ale aj celkovo vo všetkých kluboch v meste, nás neteší. Mesto si každoročne plní svoje záväzky voči klubom, je bohužiaľ najväčším sponzorom. Pod týmto dojmom kluby nepracujú na posilňovaní svojich rozpočtov z iných zdrojov. Mesto nie je schopné utiahnuť rozpočty klubov. Môže im prispievať na činnosť, ale nemôže byť jediným prispievateľom,“ uviedol predseda športovej komisie pri mestskom zastupiteľstve v Sp. Novej Vsi Jozef Kačenga.

V rozpočte mesta Spišská Nová Ves nedošlo ku kráteniu dotácií na futbal. Výška 35–tisíc eur ostala aj na rok 2013. Preto je otázne, prečo sa „áčko“ ocitlo v takej situácii? Čo vlastne futbalisti chcú?

„Všetky pohľadávky voči futbalistom mesto splnené má. Neubrali sme im ani cent. Už oni sa musia postarať o to, aby dofinancovali. Neviem, čo vlastne futbalisti chcú, je to otázka pre nich. Nezávidím futbalovému výboru robiť v dnešnej situácii futbal.“

Dotácia a vyššie poplatky

„Najjednoduchšie je zdvihnúť poplatky. Už mi syn doniesol 'výmer', že sa zvyšuje klubový poplatok. Nejde o nejakú horibilnú sumu, zo 7 na 10 eur na mesiac. Ale prečo? Veď čo mám informácie, rozpočet a dotácia od hlavného sponzora, ktorým je mesto, je rovnaká ako vlani,“ rozčúlene reagoval včera dopoludnia jeden z rodičov mladého futbalistu.

V stredu dopoludnia bolo stretnutie najväčších klubov na pôde radnice.

„Dohodlo sa, že futbalisti dostanú špeciálnu dotáciu na dohranie sezóny. A–mužstvo bude skombinované z tých hráčov, ktorí ostali, plus dorastenci. Ako to bude vyzerať ďalej s futbalom, to sa uvidí v druhom polroku,“ povedal po rokovaniach primátor mesta Spišská Nová Ves Ján Volný.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Novoveskí futbalisti dostanú dotáciu na dohratie sezóny