Northug je majstrom sveta v skiatlone, Bajčičák 26.

Petter Northug
Petter Northug (Autor: TASR/AP)
TASR|27. feb 2011 o 13:35

Novým majstrom sveta v skiatlone sa na svetovom šampionáte v severských lyžiarskych disciplínach v Osle v nedeľu stal domáci hrdina Petter Northug.

Novým majstrom sveta v skiatlone sa na svetovom šampionáte v severských lyžiarskych disciplínach v Osle v nedeľu stal domáci hrdina Petter Northug.

OSLO. V pretekoch na 2x15 km (prvá časť klasicky, druhá voľne) úspešný obhajca titulu spred dvoch rokov dominoval pred dvojicou Rusov Maximom Vylegžaninom a Iľjom Černousovom.

Jediný Slovák v pretekoch Martin Bajčičák obsadil 26. pozíciu, pričom o šancu na vyššiu priečku prišiel iba päť kilometrov pred cieľom. Skiatlonový olympijský víťaz z Vancouveru a čerstvý majster sveta v šprinte Marcus Hellner tentoraz v šprinte neuspel a obsadil až 6. miesto.

Prvá polovica aj napriek predpovediam o náročnosti klasického okruhu udržala pokope takmer kompletnú zostavu favoritov. V zhruba tridsaťčlennej skupinke sa bezpečne viezol aj Bajčičák, na čele sa striedal Nemec Angerer, so Švédom Danielom Rickardssonom, či Rusom Alexandrom Legkovom.

Rickardsson spoločne s krajanom Marcusom Hellnerom, ktorý patril tiež medzi horúcich favoritov, ale tesne pred prezutím do skejtových lyží, ale začali strácať a Legkova o výhodnejšiu pozíciu pred korčuliarskou časťou pripravil pád na štadióne pár metrov od prezúvacích boxov.

Vo fantastickej atmosfére nielen na štadióne, ale popri celej trati začali preteky postupne gradovať. Prvý sa trhal nórsky talent Sjur Roethe, no vážnejší bol únik Kanaďana Alexa Harveyho, ktorý si vypracoval až desaťsekundový náskok pred svorkou prenasledovateľov.

Po 20. kilometri sa Bajčičák ocitol v kríze a začal trochu za vedúcim balíkom zaostávať. V občerstvovacej stanici, ale využil spomalenie tempa a manko dohnal. Päť kilometrov už ale stíhaciu jazdu za Harveym neustál a z hry o medaily definitívne vypadol.

Tri kilometre pred cieľom mali preteky ďalšieho kanadského lídra - Devona Kershawa, ale to už všetci favoriti išli na doraz. Northug sa už ako obvykle presunul z tieňa na druhú priečku a v záverečnom stúpaní zasadil protivníkom rozhodujúci úder.

Skiatlon, muži (2x15 km), výsledky:

1. Petter Northug (Nór.) 1:14:10,4, 2. Maxim Vylegžanin +0,7, 3. Iľja Černousov (obaja Rus.) +1,2, 4. Sergej Dolidovič (Biel.) +2,6, 5. Martin Johnsrud Sundby (Nór.) +3,1, 6. Marcus Hellner (Švéd.) +3,1, 7. Roland Clara +5,4, 8. Tobias Angerer (Nem.) +8,5, 9. Devon Kershaw (Kan) +8,5, 10. Giorgio Di Centa (Tal.) +9,4, ..., 26. Martin BAJČIČÁK (SR) +1:22,2

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Northug je majstrom sveta v skiatlone, Bajčičák 26.