Nór Petter Northug vládne bežcom na lyžiach

Petter Northug
Petter Northug (Autor: SITA/AP)
Miloslav Šebela|14. mar 2010 o 22:54

Jedenásť rokov trvalo, kým Svetový pohár bežcov na lyžiach vyhral Nór. Prvým, kto to dokázal po legendárnom Björnovi Dähliem, je vyhlásený šprintér Petter Northug.

BRATISLAVA. V rýchlosti na cieľovej rovinke nemá súpera. V pretekoch sa občas zdá, akoby sa Petter Northug s nimi dokonca pohrával.

Jazdí v balíku a šetrí sily. Nikdy ho v pretekoch neuvidíte na prvej pozícii skôr ako v posledných dvoch kilometroch. Vtedy udrie a nechá súperov pobiť sa o zvyšné miesta.

O jeho štýle najviac svedčí spôsob, akým získal tri tituly majstra sveta pred rokom v Liberci. Troje pretekov vyhral v súčte iba o 6,4 sekundy.

V sobotu po triumfe na 50 km voľným spôsobom sa stal víťazom Svetového pohára.

„Po olympiáde, majstrovstvách sveta a Tour de Ski je to to najcennejšie, čo sa dá vyhrať," povedal Northug novinárom. V hodnotení SP má nedostižný 383-bodový náskok pred Čechom Lukášom Bauerom.

Sympatický a príjemný

Pre bežecké lyžovanie je ako Usain Bolt pre atletiku. Iba nemá svetové rekordy. Vo svojom športe je najväčšou celebritou. Zato má už ako 24-ročný všetky úspechy, ktoré mohol dosiahnuť.

Na olympiáde vo Vancouvri ho po troch disciplínach kritizovali. Mal len jeden bronz. Dvakrát dosiahol veľmi slabý výsledok.

Aby sa po fiasku v skiatlone vyhol dotieravým novinárom, narýchlo sa prezliekol, vzal si iné štartové číslo a utajený sa vyparil. Novinári vtedy písali o nórskom Houdinim.

V posledných troch disciplínach však získal dve zlaté a jedno striebro.

„Je silný mentálne aj fyzicky. Excelentný lyžiar," chváli ho krajan a päťnásobný olympijský víťaz Thomas Aalsgard. „Na trati je pravý pretekár, ale ak ho stretnete v hoteli, je pokojný a uvoľnený. Sympatický a príjemný chlap."

„Nikdy som nevidel takého lyžiara ako je on. Má obrovskú silu a keď pridá plyn, nikto nemá na to, aby sa ho držal," povedal Švéd Anders Södergren.

Northug bol už ako junior pokladaný za veľkú hviezdu. Bez jediného štartu medzi seniormi sa o neho začali bojovať najväčšie lyžiarske firmy. Podpísal zmluvu s firmou Fischer.

Prvýkrát v histórii sa stalo, že bežec dostával od sponzora plat. Jeho polročný príjem bol v prepočte 110-tisíc amerických dolárov.

Zmluva zahŕňala niekoľko klauzúl, že príjem 19-ročného pretekára môže narásť, ak sa dostane do seniorskej reprezentácie, či vyhrá titul juniorského majstra sveta. Obe podmienky naplnil. Na šampionáte vyhral hneď tri disciplíny.

Dnes je najlepšie plateným bežcom na lyžiach.

Ako Gretzky

Northug pochádza z malej dedinky Mosvik neďaleko Trondheimu. Lyžuje od troch rokov. Podľa vlastných slov zamladi chodil behávať aj sedem - osemkrát denne.

V lete zase hráva futbal za miestny klub Mosvik IL v piatej divízii. „Minulú sezónu som odohral osem zápasov. Gól som nedal žiadny. Nie som ten správny typ na to," hovoril pre Mladú frontu 24-ročný športový idol.

Na drese má rovnaké číslo, aké mával Wayne Gretzky v NHL - 99. Podľa mnohých odborníkov i súperov má práve Northug veľkú šancu dosiahnuť ešte väčšie úspechy ako Björn Dählie.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Nór Petter Northug vládne bežcom na lyžiach