NHL: Marián Hossa do Detroitu Red Wings

Marián Hossa putuje do Detroitu.
Marián Hossa putuje do Detroitu. (Autor: SITA, AP)
SITA|2. júl 2008 o 19:55

Slovenský hokejový útočník Marián Hossa sa stal prvou veľkou hviezdou na trhu voľných hráčov, ktorá podpísala nový kontrakt. Zamestnávateľom 29-ročného krídelníka je od stredy Detroit Red Wings.

DETROIT 2. júla (SITA) - Slovenský hokejový útočník Marián Hossa sa stal prvou „veľkou rybou“ na trhu voľných hráčov, ktorú sa podarilo „uloviť“. Novým zamestnávateľom 29-ročného krídelníka je od stredy aktuálny víťaz Stanleyho pohára Detroit Red Wings. V tíme sa taK stretne s ďalším Slovákom Tomášom Kopeckým. "Som veľmi šťastný, že som sa stal hráčom Detroitu. Stál som pred dôležitým rozhodnutím. Chcel som sa však čo najviac priblížiť k možnosti získať Stanley Cup. Cítim, že Detroit je pre splnenie tohto cieľa najvhodnejším tímom, majú totiž skvelý káder. Viem, že inde by som dostal aj viac peňazí, ale, ako som už povedal, túžim po zisku Stanley Cupu," povedal Marián Hossa.

Podľa kanadskej televízie TSN podpísal starší z bratov Hossovcov jednoročný kontrakt na 7,4 milióna dolárov. Bývalý hráč Ottawy, Atlanty a teraz už aj Pittsburghu sa tak po kapitánovi Nicklasovi Lidströmovi stal druhým najlepšie plateným hráčom „červených krídel“, švédsky hokejista zarobí o 50-tisíc dolárov viac.

Zaujímavosťou je, že k úradujúcemu šampiónovi prichádza Hossa z Pittsburghu Penguins, teda tímu, ktorý vo finále play off podľahol práve Red Wings. "Samozrejme sme nadšení, je to vynikajúci útočník. Marián figuroval na našom zozname hráčov, ktorých sme pred budúcou sezónou chceli získať. Zároveň sme si však i naďalej chceli udržať veľa hokejistov z ostatnej sezóny. Nakoniec sa všetko podarilo vďaka Mariánovi, ktorý súhlasil s ročnou zmluvou. V utorok Rich (Rich Winter - agent Mariána Hossu - pozn. SITA) a Marián zvažovali viacero ponúk, ktoré boli vo vzťahu k tomu, čo sme mohli my ponúknuť, kľúčové. V stredu ráno mi zavolal Rich a povedal, že Marián by sa veľmi rád stal súčasťou kádra Red Wings," povedal Holland.

Hossa zapadá do koncepcie červených krídel

"Je to fantastická správa. Zapadá do našej hernej koncepcie. Marián Hossa je hráčom, ktorý dokáže útočiť, ale i zodpovedne brániť - rovnako ako Dacjuk či Zetterberg. Jednoducho je dobrým hráčom s pukom i bez neho. Z môjho pohľadu je určite jedným z pätnástich najlepších útočníkov v súčasnom hokeji. Po víťazstve v Stanley Cupe je ľahké zaspať na vavrínoch, musíte však neustále pracovať na posilnení tímu a to sa nám podarilo," reagoval na najnovšiu posilu "červených krídel" tréner Mike Babcock.

V základnej časti ostatnej sezóny odohral slovenský reprezentant 72 stretnutí s bilanciou 29 gólov a 37 asistencií. Vo vyraďovacích bojoch si v dvadsiatich súbojoch vylepšil štatistiky o 12 gólov a 14 asistencií a stal sa tretím najproduktívnejším mužom aj druhým najlepším strelcom play off.

Po desiatich sezónach v profilige má na svojom konte 299 gólov a 349 asistencií v 701 dueloch. Iba jeden presný zásah mu tak chýba od vstupu do klubu tristogólových. Vo finálovej sérii novému zamestnávateľovi strelil tri góly a prihrával na štyri presné zásahy svojich spoluhráčov v drese Pittsburghu. Mal tak prsty v siedmich z desiatich gólov „tučniakov“ vo finále.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»NHL: Marián Hossa do Detroitu Red Wings