Nestor a Zimonjič si zahrajú finále s Bhupáthím a Mirným

SITA|27. nov 2010 o 16:59

Daniel Nestor a Nenad Zimonjič zvíťazili v semifinále štvorhry Turnaja majstrov nad Bobom a Mikom Bryanovcami 6:3, 3:6, 12:10. Vo finále sa stretnú s dvojicou Maheš Bhupáthí, Max Mirnyj.

LONDÝN. Kanadský tenista Daniel Nestor a Srb Nenad Zimonjič nasadení ako druhí zvíťazili v úvodnom sobotňajšom semifinále štvorhry na "výberovom" šampionáte ATP World Tour Finals v Londýne (21. - 28. novembra, celková dotácia 5,07 milióna USD, tvrdý povrch v hale O2 Arene) v repríze predvlaňajšieho vtedy ešte šanghajského súboja o titul nad favorizovanými jednotkami turnaja, americkými obhajcami trofeje Bobom a Mikom Bryanovcami, za 71 minút veľmi tesne 6:3, 3:6, 12:10 (zápasový tajbrejk).

Prvý minibrejk v dramatickom rozuzlení zároveň znamenal aj premenenie mečbalu, keď Zimonjič po druhom podaní M. Bryana zvládol sľubnú situáciu pri sieti a poslal bekhendový volej medzi súperov. Pri premiérovom vlastnom mečbale (9:8*) dostali Nestor a Zimonjič eso od B. Bryana, ktoré potvrdilo Jastrabie oko. Mečbal proti nim za stavu *9:10 vymazal Kanaďan priamym bodom z podania.

Bryanovci vo vstupnom sete, ktorý sa dlho vyvíjal bez vážnejšieho vzruchu, hoci kvalita vôbec nechýbala, mali šancu za stavu "no ad" (okamžite rozhodujúca loptička pri zhode) proti Nestorovi v siedmej hre, ale Zimonjič ju rezolútne zničil smečom.

V ďalšom geme Mikova dvojchyba navodila 15:40 z pohľadu Bryanovcov a Bob poslal náročný volej po Zimonjičovom returne do siete - 3:5 a potom hladko aj otváracia časť pre kanadsko-srbský tandem s pravákom Zimonjičom na forhende a ľavákom Nestorom na bekhende.

Na druhé dejstvo si Američania vymenili strany a s pravákom Mikom na bekhende boli oveľa účinnejší na príjme. Mikova pohotovosť vpredu im dodala náskok 3:1, ale vinou Bobovej dvojchyby čoskoro bolo len 3:2*. Zimonjič si však takisto neudržal servis, keď Mike opakovane vytiahol efektívne príjmy - 4:2 pre Američanov a zo zdanlivo nezvratného skóre 0:40 čoskoro aj 5:2.

V tzv. supertajbrejku sa v podstate len podávalo a pripisovali body najneskôr po hladkom zakončení ako treťom údere. Za stavu *7:8 Zimonjič zvládol extrémne ťažký bekhendový halfvolej popri čiare, ak by sa mu to nepodarilo mali by súperi dva mečbaly.

Pri skóre 9:9* sa Srb chytal za hlavu, keď defenzívnym vypálením našiel medzeru medzi raketami Bryanovcov, ale loptička skončila tesne za základnou čiarou.

Za stavu 10:10 sa Bob obetavo vrhol za prvým podaním Nestora a vykúzlil nebezpečný dlhý lob, lenže rozhodca zahlásil dotyk loptičky o pásku a ďalší return - tentoraz krížny - skončil tesne vedľa. Kanaďan so Srbom teda viedli 11:10* a našli cestu po druhom podaní Mika.

Nestor a Zimonjič triumfovali nad kalifornskými dvojičkami aj v spomenutom rozhodujúcom zápase na "Masters" 2008 pre najlepších v bodovaní Race. Celkovo majú proti nim pozitívne skóre 9:6, hoci v tejto sezóne 1:3. Bryanovcov predtým naposledy zdolali v októbri 2009 vo finále v Bazileji.

Američania teraz majú medzi elitou štatistiku 21:10 (ich aktuálni premožitelia 9:3), v základnej skupine podľahli Poliakom Mariuszovi Fyrstenbergovi a Marcinovi Matkowskému z troch mečbalov v rade pri vlastnom podaní. Na Masters sa okrem vlaňajška presadili aj v rokoch 2003 a 2004.

"Za tie roky sme veru už absolvovali niekoľko veľkých vzájomných bitiek. Dnes to bol ďalší náš typicky vyrovnaný súboj. Na konci sme mali viac šťastia. Vydarilo sa nám niekoľko vecí, boli sme dostatočne energickí," povedal pre internetovú stránku turnaja Nestor (narodený ako Danijel Nestorovič), ktorý sa na ATP World Tour Finals radoval už v roku 2007 po boku Bahamčana Marka Knowlesa, teraz budúceho partnera Michala Mertiňáka. V rokoch 1998 a 2006 bol Nestor s Knowlesom vo finále.

"Rozdiel oproti trom predchádzajúcim tohtoročným zápasom s Bryanovcami spočíval v tom, že v nich sme vždy rýchlo už v prvom sete stratili podanie. Súperi teda nadobudli výhodu a my sme sa márne snažili o obrat, ale dnes sa to vyvíjalo v náš prospech," podotkol Zimonjič, na ktorého od budúceho piatka čaká finále Davisovho pohára proti Francúzom.

Finále proti Bhupáthímu a Mirnému

Indický tenista Maheš Bhupáthí a Bielorus Max Mirnyj nasadení ako tretí sa stali druhými finalistami štvorhry na "výberovom" šampionáte ATP World Tour Finals v Londýne.

V sobotňajšom semifinále si poradili s poľskými šestkami tohto podujatia Mariuszom Fyrstenbergom a Marcinom Matkowským za 83 minút iste 6:4, 6:4. Bilanciu zo vzájomných súbojov upravili už na 4:0.

Finále si zahrajú s Kanaďanom Danielom Nestorom a Srbom Nenadom Zimonjičom. V základnej B-skupine s nimi prehrali 6:7 (5), 6:7 (1), teraz si vybojovali šancu na revanš. Celkovo proti nim majú skóre 1:2.

Posledné spoločné finále

Mirnyj bude v sezóne 2011 partnerom spomenutého Nestora, Bhupáthí obnoví svoju spoluprácu s krajanom Leanderom Paesom (Zimonjič sa v rámci týchto rozsiahlych postaví k Francúzovi Michaelovi Llodrovi).

Bhupáthí a Mirnyj dosiahli v otváracom sete brejk na 4:3 proti Fyrstenbergovi, už v piatom geme na servis Matkowského mali k dispozícii stav "no ad" (okamžité rozhodnutie pri zhode). Ako returnujúci v deviatej hre nezužitkovali dva setbaly, ale pri Mirného podaní za stavu 5:4 nemali ťažkosti.

Ind a Bielorus síce vo vstupnom geme druhej časti nezužitkovali tri brejkbaly proti Matkowskému a potom sami čelili jednej hrozbe straty Mirného servisu, situáciu však zvládli. Následne vďaka Bielorusovmu returnu unikli na 2:1 a náskok si udržali (aj cez "no ad" na 5:3). Rovnako ako v prvom sete síce nevyužili dve možnosti rozhodnúť na príjme za stavu 5:3, ale pri vlastnom podaní sa presadili, hoci len cez zhodu. Podľa diania na dvorci postupujú zaslúžene. Okrem dvoch brejkov mali možnosti aj v ďalších štyroch gemoch.

Tridsaťtriročný Mirnyj vlani neuspel vo finále deblovej súťaže v britskej metropole s Izraelčanom Andym Ramom, ale v roku 2006 sa radoval - ešte v Šanghaji - v kooperácii so Švédom Jonasom Björkmanom. O tri roky starší Bhupáthí v minulosti trikrát ťahal za kratší koniec v súboji o deblovú trofej na tzv. Masters, a to po boku spomenutého Paesa už v sezónach 1997, 1999 a 2000 ešte v Hartforde (prvé dva prípady) a Bangalore.

Nestor a Zimonjič triumfovali nad kalifornskými dvojičkami aj v spomenutom rozhodujúcom zápase na "Masters" 2008. Celkovo majú proti nim pozitívne skóre 9:6, hoci v tejto sezóne 1:3. Bryanovcov predtým naposledy zdolali v októbri 2009 vo finále v Bazileji.

Američania teraz majú medzi elitou štatistiku 21:10 (ich aktuálni premožitelia 9:3), v základnej skupine podľahli Fyrstenbergovi a Matkowskému z troch mečbalov v rade pri vlastnom podaní. Na Masters sa okrem vlaňajška presadili aj v rokoch 2003 a 2004 v Houstone.

Nestor sa na ATP World Tour Finals radoval už v roku 2007 po boku Bahamčana Marka Knowlesa, teraz budúceho partnera Michala Mertiňáka. V rokoch 1998 a 2006 bol Nestor s Knowlesom vo finále. Zimonjič bol vo finále aj v sezóne 2005 ako partner Paesa.

Štvorhra - semifinále:

Maheš Bhupáthí, Max Mirnyj (3-India/Biel.) - Mariusz Fyrstenberg, Marcin Matkowski (6-Poľ.) 6:4, 6:4 za 83 minút

Daniel Nestor, Nenad Zimonjič (2-Kan./Srb.) - Bob Bryan, Mike Bryan (1-USA) 6:3, 3:6, 12:10 (zápasový tajbrejk) za 71 minút

Zostávajúci sobotňajší program:

Dvojhra - semifinále:

Roger Federer (2-Švajč.) - Novak Djokovič (3-Srb.) / začiatok približne o 21.15 h SEČ

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Nestor a Zimonjič si zahrajú finále s Bhupáthím a Mirným