NBA má nového najlepšieho trojkára histórie

Víťazné gesto Raya Allena.
Víťazné gesto Raya Allena. (Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop|11. feb 2011 o 13:04

Rozohrávač Bostonu Celtics Ray Allen sa stal najúspešnejším trojkárom v zámorskej profilige. Premenil v kariére už 2562 trojbodových pokusov.

BRATISLAVA. Ray Allen je tichá basketbalová hviezda. Slušný, poctivý hráč, ktorý bol počas kariéry väčšinou v úzadí druhých. Aj v roku 2007, keď prestúpil do Bostonu Celtics, aby vytvoril supertrio s Kevinom Garnettom a Paulom Piercom, sa mu médiá venovali málo.

Allen si však z toho nič nerobil. Nikdy sa nesťažoval na nedostatok pozornosti. Namiesto škandálov sa vždy sústredil na zdokonaľovanie svojej streľby a s klubom vyhral v roku 2008 titul.

Vo včerajšom zápase proti odvekému rivalovi Los Angeles Lakers potvrdil, že je jedným z najlepších „čistých“ strelcov v histórii NBA.

Troma trojkami síce nepomohol Bostonu k výhre, ale stal sa hráčom, ktorý premenil v profilige najviac trojok. V

V 1074 zápasoch premenil 2652 trojbodových pokusov a prekonal tak rekord legendárneho strelca Reggieho Millera.

„S tou rekordnou strelou som si spomenul na celú moju kariéru. Všetko sa akoby spomalilo, vedel som, že rekord v najbližších dňoch podľa všetkého padne, ale nemôžem tomu uveriť,“ povedal ESPN tridsaťpäťročný Allen.

Rekordný výkon Raya Allena

Legendárny moment

„Keď sme vstupovali s Allenom Iversonom a ostatnými chalanmi do NBA, Reggie Miller bol pre nás modlou a všetci sme sa mu chceli vyrovnať,“ pokračoval populárny Ray.

Rekord sa mu podarilo prekonať už v prvej štvrtine. Hneď po šťastnej chvíli nastal legendárny moment, keď Allen dobehol k stolíku komentátorov a objal sa s Millerom. Ten zápas spolukomentoval pre jednu z amerických televízií.

Na palubovke následne gratulovali odchovancovi univerzity z Connecticutu, spoluhráči aj protihráči na čele s Kobem Bryantom.

„Ray je skvelý hráč. S úžasom sledujem celú jeho kariéru. Musím povedať, že ja, on a Steve Nash si stále udržujeme najvyššiu výkonnosť aj vo veku veteránov,“ povedal Bryant.

Reggie Miller patrí k najlepším basketbalistom histórie.

Skromný

Olympijský víťaz zo Sydney potreboval na rekord o 315 menej zápasov ako Miller. Obdivuhodné je, že aj vo vyššom športovom veku si stále udržuje skvelú kondíciu a úspešnosť streľby nad 50 percent.

V pozápasových reakciách Allen ukázal pre neho typickú skromnosť. „Fakt som už nevedel, kam sa mám v posledných dňoch schovať. Stále beriem basketbal ako tímovú hru, v ktorej sú individuálne výkony menej podstatné, ale je to skvelý pocit prekonať rekord. Tento moment si zapamätám na celý život“ dodal pre yahoo.com.

Takmer dvojmetrový rozohrávač odohral v NBA pätnásť sezón. Postupne si zahral v drese Milwaukee, Seattlu a v posledných troch rokoch za Boston. Momentálne je 25. najlepším strelcom v histórii profiligy.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»NBA má nového najlepšieho trojkára histórie