Najdrahší prestup prišiel pred svetovým šampionátom

David Villa (vľavo).
David Villa (vľavo). (Autor: TASR/AP)
Ladislav Harsányi|6. sep 2010 o 00:00

Kluby narábajú s miliónmi opatrnejšie. V elitných ligách bolo letné prestupové obdobie najslabšie za uplynulé tri roky. Najdrahším hráčom leta sa stal David Villa, ktorý prestúpil z Valencie do Barcelony za 40 miliónov eur.

BRATISLAVA. Najdrahší prestup sa zrodil už koncom mája. Ešte pred finále Ligy majstrov sa mohol FC Barcelona pochváliť, že od 1. júla sa jeho hráčom stane David Villa. Španielske televízne stanice zaradili vtedy správu o prestupe tohto futbalistu na prvé miesto športového spravodajstva. Až potom nasledovali informácie k finále Ligy majstrov v Madride.

Katalánci zaplatili Valencii za famózneho útočníka 40 miliónov eur, čím sa stal v poradí 18. najdrahším hráčom futbalovej histórie. V dobrom rozhodnutí sa Barca mohla utvrdiť aj počas majstrovstiev sveta. Villa nastrieľal na turnaji za Španielsko päť gólov (Nemec Thomas Müller dostal Zlatú kopačku vďaka vyššiemu počtu asistencií) a tešil sa z titulu svetových šampiónov.

Veľkonákupca City

Ďalšie tri miesta na zozname najdrahších nákupov letného prestupového obdobia už patria Manchester City. Yaya Touré, Mario Balotelli a David Silva sa transferovou sumou vyšplhali k sume 30 miliónov eur. Anglický veľkoklub utratil zďaleka najviac zo všetkých európskych - na nových hráčov obetoval 146 miliónov eur.

Len na porovnanie, výdavky kompletného pelotónu Premier League na posily predstavovali 424 miliónov eur. Netreba byť víťazom matematickej olympiády, aby sme vyrátali, že investície City predstavujú viac ako tretinu celkovej sumy letných nákupov Premier League.

Čulá aktivita vládla medzi talianskymi klubmi. Milánskemu AC sa podarilo uchmatnúť dvoch hráčov so silným futbalovým cvengom. Zlatan Ibrahimovič síce prišiel z Barcelony iba na hosťovanie, no rosso-neri získali opciu na jeho kúpu. Na poslednú chvíľu zaťukal na bránu na San Sire brazílsky loptový virtuóz Robinho, neoficiálne za 18 miliónov eur (plus bonusy).

Mourinho stavil na mladých

Španielsky trh (nákupy za 291 miliónov eur) okrem spomínaného Davida Villu zaujal aj ďalšími transfermi. Barcelona získala aj šikovného stredopoliara Javiera Mascherana z FC Liverpool za 21 miliónov eur. José Mourinho z konkurenčného Realu sa sústredil najmä na nákupy mladých, perspektívnych hráčov - Sergia Canalesa (19), Mesuta Ozila (21), Angela di Mariu (22) či Samiho Khediru (23).

Celkovo platí, že investície do nových akvizícií v špičkových európskych ligách poklesli. Angličania vyplatili o 22 percent menej ako vlani (najmenej od roku 2007), pokles v Španielsku, Taliansku, Nemecku a Francúzsku sa pohyboval od 25 do 40 percent.

MS príliš nepredávali

Je síce pravda, že rebríčku najdrahších prestupov velia účastníci majstrovstiev sveta, ale samotný turnaj to príliš neovplyvnil. Väčšina transferov sa pripravovala už pred jej začatím.

Z hráčov, ktorí sa predali vďaka MS, môžeme spomenúť Mesuta Özila (z Brém do Realu Madrid), Samiho Khediru (zo Stuttgartu do Realu) alebo Asamoaha Gyana (zo Stade Rennes do Sunderlandu). Zaujal aj ďalší reprezentant Ghany Kevin-Prince Boateng, ktorý beztak chcel opustiť Portsmouth po vypadnutí do nižšej súťaže. Ghančana kúpil AC Miláno, no dal ho na hosťovanie do Janova.

Vystúpeniami na MS si viacerí hráči zvýšili svoju trhovú hodnotu, no klub z rôznych dôvodov nezmenili. Platí to napríklad o najlepšom strelcovi turnaja Thomasovi Müllerovi z Bayernu, ale aj mnohých ďalších.
Ako to je so slovenskými futbalistami?

Najdrahším slovenským prestupom leta je transfer Miroslava Stocha z Chelsea do Fenerbahce Istanbul, neoficiálne za 5,5 milióna eur, ktorý však dotiahli ešte pred šampionátom. Prestup Jána Muchu do Evertonu ako voľného hráča bol spečatený už v zime.

Svoju cenu si vďaka šampionátovým vystúpeniam zvýšili viacerí slovenskí hráči. Cena narástla Róbertovi Vittekovi - z Lille prestúpil do Ankaragücü údajne za 2,1 milióna eura (tam prešiel aj Stanislav Šesták) či Jurajovi Kuckovi, ktorého prestup zo Sparty sa odkladá na zimu.

Šampionát určite pomohol Kamilovi Kopúnkovi k prestupu do Saturnu Moskovská oblasť a tréner Rangers Walter Smith sa vyjadril, že Vladimíra Weissa mladšieho si vybral do tímu na hosťovanie aj na základe jeho výkonov v Juhoafrickej republike.

Keďže si slovenská reprezentácia si v JAR počínala úspešne, pre každého hráča to znamená plus - a nielen z pohľadu trhovej hodnoty.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Najdrahší prestup prišiel pred svetovým šampionátom