Najdôležitejší zápas sezóny Spišiaci zvládli

Veľké víťazstvo. Bojovníci zo Spiša sa nezľakli ani majstra Slovenska.
Veľké víťazstvo. Bojovníci zo Spiša sa nezľakli ani majstra Slovenska. (Autor: Jozef Petruška)
Sportnet|9. apr 2013 o 00:00

Veľká túžba sa splnila, aj muži zo Spiša budú hrať o medailu.



SP. NOVÁ VES. Pred týždňom sa na tomto mieste radovali z veľkého postupu medzi štyri najlepšie tímy Slovenska basketbalistky ŠKBD Rucon. Po siedmich dňoch rovnako jasajú basketbalisti.

„Čo odteraz uhrajú, bude len plus navyše,“ najlepšie to vystihol pri prognóze Spišiakov pred ďalším play-off tréner Prievidze Krunoslav Krajnovič.

Jednou vetou povedal všetko. Zverenci trénera Černického dosiahli vytúžený cieľ. Samozrejme, že dlhé roky sa už čaká na medailu, no predovšetkým treba vyzdvihnúť úspech v podobe vyradenia majstra z Prievidze.
„Brali sme to ako finále. Bol to nesmierne ťažký zápas. Prievidza mala lepší štart do stretnutia. Potom nám pomohli individuálne výkony a hlavne publikum,“ spokojne skonštatoval tréner BK 04 AC LB Spišská Nová Ves Milan Černický.

Doma je doma

Už dlho tak Spišiaci doma nezabojovali, ako teraz proti Prievidzi. Tréner Černický z každého hráča, ktorého poslal na palubovku, dostal maximum.

Samozrejme, že absolutórium si zaslúži nezastaviteľný Acker, no Novovešťania opäť zahrali ako jeden tím. Aj preto boli pozápasové emócie veľmi silné.

„Každý vyhral doma, je to na zápasy 3:2 a pred svojím publikom nikto nezaváhal. Celú základnú časť sme dreli, aby sme skončili štvrtí. Ukázalo sa to ako rozhodujúce. Domáce prostredie v tejto sérii najviac rozhodlo,“ dodal Milan Černický, ktorý ešte o semifinálovej sérii s Komárnom príliš hovoriť nechcel.

Spišiaci ešte pár hodín vychutnávali opojný pocit postupu cez súpera, ktorému sa dávali väčšie šance.

Len na doplnenie – celá séria s Komárnom začína 12. apríla a na Spiši sa po prvý raz bude hrať 17. apríla.

Poznámka

Padol rekord

Deväť dlhých sezón sa na Spiši hrá basketbalová extraliga mužov. Za tých deväť rokov si Spišiaci vyslúžili niekoľko titulov najlepšieho publika na Slovensku. Vždy bol najväčší problém zohnať vstupenky na rozhodujúcu časť sezóny play-off.

V sobotu sa diali neuveriteľné veci. Pár minút po pol šiestej hodine večer už stáli diváci v priestore na palubovke za panelmi s reklamami. Ďalší a ďalší prichádzali. Hľadisko bolo vopred vypredané. Jediné miestečko neostalo prázdne. Početné zastúpenie mali aj fanúšikovia z Prievidze.

Kapacita hľadiska je 800 miest na sedenie, no v sobotu sa sedelo aj na schodoch a fanklub bol taktiež poriadne natrieskaný.

Ak by sme odhadom spočítali divákov v hľadisku a na palubovke, isto by ich bolo 1400 resp. až 1500 divákov. Toľko veľa divákov bolo, keď Spišská hrala o tretie miesto s Lučencom v sezóne 2006/2007.
Ale sobota 6. apríla 2013 sa zapíše do histórie mužského basketbalu na Spiši – toľko veľa divákov ešte na basketbale nebolo!

Takéto konštatovanie obzvlášť poteší v tomto období, kedy najmasovejšie športy v meste Spišská Nová Ves prežívajú ťažké obdobie. Neslávny bol záver hokejovej sezóny, kedy taktiež „padol“ divácky rekord – 164 divákov na prvoligový hokejový zápas je číslo, na ktoré sa nezabúda.

Svoju divácku úroveň si držia volejbalové extraligistky, ale aj tieto túto sezónu poriadne hazardujú s trpezlivosťou svojich fanúšikov.

Divák na Spiši vždy rád a ochotne príde na dobrý šport. Len neznesie jedno – keď ho niekto oklame!

Jozef Petruška

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Najdôležitejší zápas sezóny Spišiaci zvládli