Nadalov skrat otvoril cestu rivalovi

Rafael Nadal
Rafael Nadal (Autor: čtk)
Sportnet|1. jún 2009 o 22:23

Roger Federer sa v Paríži môže vyrovnať Samprasovi a prvý raz vybojovať titul na Roland Garros. Štyri roky v rade dostal španielsky tenista Rafael Nadal k narodeninám rovnaký darček - víťaznú trofej z Roland Garros. Tento rok ho o ňu pripravil Švéd Söderl

ing.

BRATISLAVA, PARÍŽ. Každý vedel, že raz sa to musí stať. Že španielsky ľavák Rafael Nadal nemôže na turnaji Roland Garros víťaziť donekonečna. Ale keď sa to napokon v nedeľu stalo, celý tenisový svet zostal v šoku.

Nadal podľahol vo 4. kole Švédovi Robinovi Söderlingovi v štyroch setoch. Prehra favorita otvára bránu k titulu prenasledovateľom svetovej jednotky.

Nie je to tragédia

„Neberiem to ako tragédiu. Raz sa to muselo stať," snažil sa Nadal v nedeľu večer pred novinármi zachovať chladnú hlavu.

„Robin ma neprekvapil, lebo som vedel ako hrá, aký môže byť nebezpečný. Nehral som svoj najlepší tenis. Nehral som agresívne. Krátke loptičky z mojej rakety nahrávali jeho štýlu hry. Prehru musím akceptovať. Ale sezóna sa týmto ešte zďaleka nekončí."

Rodák z Malorky zvykol oslavovať 3. júna svoje narodeniny v Paríži stále vysmiaty, vždy v dobrej nálade.

Zajtra sa dožije 23 rokov a prvý raz v kariére bude na Roland Garros už mimo hry.

„Aj Nadal je len človek a môže prehrať," poznamenal trojnásobný víťaz Roland Garros Mats Wilander zo Švédska.

Po prvenstve na januárovom Australian Open videl bývalý tenista číslo jeden na svete Adre Agassi Nadala ako horúceho kandidáta na zisk všetkých štyroch grandslamových titulov v tomto roku.

Teraz však už musí svoju predpoveď stiahnuť. Legendárny Austrálčan Rod Laver z rokov 1962 a 1969 zostáva jediným tenistom sveta s prvenstvami z turnajov veľkej štvorky v jednom roku.

Borg o Söderlingovi

Dvadsaťštyriročný Söderling nedovolil Nadalovi, aby na Roland Garros prekonal rekord jeho krajana Björna Borga. Nadal aj Borg majú tak teraz po štyri tituly v sérii.

„Základom môjho víťazstva bolo podanie," prezradil s úsmevom víťazný Söderling v rozhovore na televíznej stanici Eurospot.

„Hral som uvoľnene, bral som tento zápas ako každý iný. Keď som vstupoval do tajbrejku štvrtého setu, ešte som sa raz pozrel na výsledkovú tabuľu, aby som sa presvedčil, že tento stav je skutočnosť. Až do konca som hral agresívny tenis, mohol som sa spoľahnúť na účinný forhend."

Söderling narazí vo štvrťfinále v hornej časti „pavúka" na Rusa Nikolaja Davydenka.

„Ak vyhráte na parížskej antuke nad Nadalom, potom tu môžete zdolať kohokoľvek," povzbudzoval Borg Söderlinga. „Robin má na to, aby vyhral Roland Garros."

Federer proti Haasovi

„Teraz je pre mňa favoritom na víťazstvo Federer," povedal po svojom vyradení Nadal. V predchádzajúcich troch rokoch zdolal svojho rivala v Paríži vo finále. Federer prehral s Nadalom vlani aj vo finále Wimbledonu a tohto roku v Melbourne päťsetovú bitku oplakal. Zrazu má Švajčiar hlavnú prekážku z cesty preč.

Federer má šancu, aká sa nemusí naskytnúť. Môže dosiahnuť na 14. grandslamový titul a vyrovnať sa Američanovi Petovi Samprasovi. A má na dosah prvý Grand Slam na antuke.

Že to však nebude ľahké, ukázalo včerajšie osemfinále. Federer sa do polovice zápasu trápil s Nemcom Tommym Haasom, prehrával už 0:2 na sety a 3:4 v treťom sete. Zachoval si pevné nervy a zlomil súpera. Federer je len tri kroky od tenisového neba.

Príčiny Nadalovej prehry
  • Únava
  • Strata motivácie
  • Mal zlý deň
  • Súperova účinná stratégia

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Nadalov skrat otvoril cestu rivalovi