Nadal postúpil do semifinále, tam ho čaká Melzer

Radosť Rafaela Nadala po piatom postupe do semifinále Roland Garros.
Radosť Rafaela Nadala po piatom postupe do semifinále Roland Garros. (Autor: SITA/AP)
SITA|2. jún 2010 o 15:45

V semifinále na Roland Garros sa po stredajších dvojhrách stretnú Rafael Nadal s Jurgenom Melzerom a Jelena Jankovičová so Samanthou Stosurovou.

PARÍŽ. Rakúsky tenista Jürgen Melzer sa po prvý raz v kariére prebojoval do semifinále grandslamového turnaja. Vo štvrťfinále turnaja Roland Garros v Paríži Melzer v dueli so Srbom Novakom Djokovičom premiérovo otočil nepriaznivý stav 0:2 na sety vo svoje víťazstvo v päťsetovej dráme 3:6, 2:6, 6:2, 7:6 (3), 6:4 a v boji o finálovú účasť ho čaká turnajová dvojka Rafael Nadal.

Melzer sa po maratóne tvrajúcom štyri hodiny a 15 minút stal zároveň prvým Rakúšanom v semifinále Roland Garros od roku 1995, kedy sa v ňom predstavil Thomas Muster. Zverenec slovenského trénera Mariána Vajdu a tretí nasadený hráč pôsobil v úvodných dvoch setoch suverénnym dojmom, no nenašiel zbraň na Melzerov nečakaný obrat.

melzer.jpg

Jürgen Melzer sa prebojoval v 29 rokoch prvýkrát v kariére do grandslamového semifinále

Štvornásobný šampión z Roland Garros Nadal zdolal vo štvrťfinále krajana Nicolasa Almagra (19.) po tuhom boji 7:6 (2), 7:6 (3), 6:4. Po 154 minútach premenil pri svojom podaní druhý mečbal, keď loptička po bekhende Almagra pristála za základnou čiarou. Z jeho ostatných 16 grandslamových turnajov nechýba Nadal v semifinále jedenásty raz.

Darček k 24. narodeninám

Aktuálnym triumfom si dal darček k 24. narodeninám, ktoré oslávi vo štvrtok 3. júna. Bol by však ešte oveľa radšej, keby v nedeľu zdvihol nad hlavu piatykrát v kariére Pohár mušketierov určený pre víťaza mužskej dvojhry. V takom prípade by sa takmer presne po roku vrátil na post svetovej jednotky pred Rogera Federera.

Ľavák z Manacoru na ostrove Mallorca Nadal opäť potvrdil, že je nekorunovaným kráľom antuky. Proti Almagrovi načal tretiu stovku víťazstiev na tomto povrchu. Navyše, stále sa môže stať po legendárnom Švédovi Björnovi Borgovi druhým mužom histórie, ktorý zvíťazí na Roland Garros päťkrát. Švédovi sa to v minulosti podarilo dokonca šesťkrát.

Druhý grandslamový turnaj sezóny Roland Garros v Paríži (23. mája - 6. júna, celková dotácia 16 807 400 eur, antuka vonku) dodá novú grandslamovú šampiónku vo dvojhre žien.

Stosurová vyradila Serenu Williamsovú

Americká líderka renkingu Serena Williamsová ako do stredy posledná zostávajúca víťazka z úrovne "veľkej štvorky" totiž prehrala vo štvrťfinále s Austrálčankou Samanthou Stosurovou v ich piatom vzájomnom súboji za 144 minút 2:6, 7:6 (2), 6:8. Zo stavu 2:6, 3:5 sa ešte dostala k mečbalu na príjme, napokon jej to nestačilo.

Sedmička tohto podujatia i svetového rebríčka WTA Tour Stosurová si vo štvrtkovom semifinále zmeria sily so Srbkou Jelenou Jankovičovou nasadenou ako štvrtou. Už v utorok vytvorili prvú semifinálovú dvojicu Talianka Francesca Schiavoneová a Ruska Jelena Dementievová.

Dvadsaťšesťročná austrálska univerzálka Stosurová sa prebojovala medzi najlepšie štyri pri Buloňskom lesíku aj vlani. Držiteľka Pohára Suzanne Lenglenovej 2002 Serena, ktorá utrpela okrúhlu 30. grandslamovú prehru, v zhode s predchádzajúcou edíciou na majstrovstiev Francúzska neprešla za štvrťfinále. Vtedy podľahla neskoršej šampiónke Svetlane Kuznecovovej z Ruska.

Dvanásťnásobná grandslamová singlová hrdinka sa do semifinále tohto vrcholného turnaja na sypkom podklade naposledy dostala už v sezóne 2003. Proti Stosurovej stále vedie 3:2, v osemfinále januárových melbournských Australian Open ju zdolala 6:4, 6:2. Teraz premiérovo bojovali na tomto povrchu, na ktorom má zverenkyňa Davida Taylora v roku 2010 imponujúcu štatistiku 19:2.

serena.jpg

Serena Williamsová sa rozlúčila s Roland Garros vo štvrťfinále

Mladšia zo sestier Williamsových tak druhý titul z parížskej antuky do svojej zbierky nepridá, ten jediný získala pred ôsmimi rokmi.

Do semifinále aj Jankovičová

Treťou semifinalistkou dvojhry žien na druhom grandslamovom turnaji tenisovej sezóny Roland Garros v Paríži (23. mája - 6. júna, celková dotácia 16 807 400 eur, antuka vonku) sa stala Srbka Jelena Jankovičová nasadená ako štvrtá. Premožiteľka Daniely Hantuchovej z osemfinálového 4. kola si poradila v stredajšom štvrťfinále s kazašskou reprezentantkou Jaroslavou Švedovovou, 36. v renkingu, v ich štvrtom vzájomnom súboji za 91 minút 7:5, 6:4.

jankovic.jpg

Jelena Jankovičová sa prebojovala v Paríži tretíkrát do semifinále

Bývalá líderka svetového rebríčka WTA Tour Jankovičová, momentálne štvrtá v počítačovom poradí, si vo štvrtok medzi najlepšími štyrmi zmeria sily s úspešnou zo súbežného duelu Serena Williamsová (1-USA) - Samantha Stosurová (7-Austr.). Dvadsaťpäťročná Belehradčanka, ktorá je finalistkou newyorských US Open 2008, sa na majstrovstvách Francúzska dostala takto ďaleko tretí raz po sezónach 2007 a 2008. Vlani v osemfinále nestačila na Rumunku Soranu Cirsteovú.

Už v utorok vytvorili prvú semifinálovú dvojicu Talianka Francesca Schiavoneová a Ruska Jelena Dementievová.

ženy - dvojhra - štvrťfinále:

Samantha Stosurová (7-Austr.) - Serena Williamsová (1-USA) 6:2, 6:7, 8:6

Jelena Jankovičová (4-Srb.) - Jaroslava Švedovová (Kaz.) 7:5, 6:4 za 91 minút

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Nadal postúpil do semifinále, tam ho čaká Melzer