Nadal favorizuje pred Roland Garros Djokoviča

Radosť Novaka Djokoviča po výhre na turnaji v Ríme.
Radosť Novaka Djokoviča po výhre na turnaji v Ríme. (Autor: TASR/AP)
Tomáš Prokop|16. máj 2011 o 18:37

Aj vo štvrtom finále v tomto roku zdolal Novak Djokovič Rafaela Nadala. Na post svetovej jednotky stráca len 405 bodov. Už po Roland Garros sa môže poradie v rebríčku zmeniť.

Aj vo štvrtom finále v tomto roku zdolal Novak Djokovič Rafaela Nadala. Na post svetovej jednotky stráca len 405 bodov. Už po Roland Garros sa môže poradie v rebríčku zmeniť.

BRATISLAVA. „Ak zdolá Djokovič v Ríme Nadala, dokáže, že je momentálne najlepším tenistom,“ povedal po Srbovej minulotýždňovej výhre na turnaji v Madride Dominik Hrbatý.

Bývalá slovenská jednotka narážala na to, že antuka v Madride je rýchlejšia ako na iných povrchoch.

Srbský tenista triumfoval nad Rafaelom Nadalom štvrtýkrát za sebou, čo sa zatiaľ podarilo len Nikolajovi Davydenkovi.

Zostrih finále v Ríme

Nadalovi nepomohli ani najlepšie údery

Najcennejšie sú posledné dve výhry na antuke, kde je Španiel dominantnou postavou od roku 2005.

„To, ako Nole teraz hrá, je neuveriteľné. Zaslúži si môj obdiv. V zápase som robil všetko, čo bolo v mojich silách a aj tak mi to nestačilo. Momentálne je najväčším favoritom pred Roland Garros,“ citovala turnajová stránka Nadala.

Djokovič priznal, že mu jeho výkony dodávajú sebavedomie, ale pred druhým grandslamovým turnajom sa necíti byť favoritom.

„Cítim sa výborne, ale Rafa je stále veľký hráč a na antuke je kráľom on. Roland Garros bude o niečom inom a na výhru bude treba ešte lepšie výkony ako v Ríme.“

Zápas, v ktorom Djokovič ukázal na talianskom turnaji najväčšiu mentálnu silu, však nebolo finále proti Nadalovi, ale semifinále proti Andymu Murrayovi. Škót mu trikrát zobral v rozhodujúcom sete podanie, čo ho však nerozrušilo. Servis si vždy dokázal získať späť a v úplnom závere Djokovič súpera jasne prevýšil, keď vyhral tajbrejk 7:2.

Belehradský rodák tak natiahol svoju úžasnú sériu od začiatka roka na 39 zápasov v rade. Na najdlhšiu Johna McEnroa z roku 1984 tak stráca už len tri víťazstvá.

Tajbrejk semifinálového zápasu Djokoviča s Murraym v Ríme

Stačí mu postup do finále

Djokovič sa zas o kus priblížil k postu najlepšieho svetového tenistu, na ktorý stráca už len 405 bodov. Ak postúpi v Paríži do finále, stane sa novou jednotkou bez ohľadu na to, či Nadal vyhrá.

Zverenec Slováka Mariána Vajdu je presvedčený, že môže hrať stále lepšie. „Nechcem znieť arogantne, ale myslím si, že mám ešte rezervy, ktoré môžem v Paríži zlepšiť.“

Druhý grandslamový turnaj sa začína už v nedeľu.

Djokovič vs. Nadal v roku 2011

l Indian Wells: 3:6, 6:3, 6:2

l Miami: 4:6, 6:3, 7:6

l Madrid: 7:5, 6:4

l Rím: 6:4, 6:4

l Celková bilancia: 11:16

l Štyrikrát za sebou vyhral nad Nadalom len Nikolaj Davydenko

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Nadal favorizuje pred Roland Garros Djokoviča