Nadal chce ostať aspoň kráľom antuky

Rafael Nadal návrat naďalej odkladá, fit chce byť hlavne na antukovú časť roka.
Rafael Nadal návrat naďalej odkladá, fit chce byť hlavne na antukovú časť roka. (Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop|2. jan 2013 o 15:47

Španielsky tenista sa chce vrátiť vo februári. Prioritou pre neho ostáva najmä antuková časť sezóny.

BRATISLAVA. Na konci novembra vyzeralo všetko konečne pozitívne. Rafael Nadal zverejnil dve videá z plného tréningu, kde s úsmevom rozpráva o návrate na začiatku roka. Postupne sa dobré správy zmenili na zlé. Najprv prišli žalúdočné problémy, pre ktoré sa odhlásil z exhibície v Abú Zabí.

Bola to, žiaľ, len predzvesť vyhlásenia, ktoré prišlo o pár dní. Španiel s ľútosťou oznámil, že sa odhlasuje aj z Australian Open. V praxi to znamená, že vynechá druhý grandslamový turnaj za sebou, keďže pauzuje od leta.

Oficiálne stanovisko Nadalovho tímu hovorí o žalúdočných problémoch, ale hlavnou brzdou ostávajú kolená.

„Koleno stále nie je stopercentné. Mám pocit, že niečo nie je v poriadku. Preto musím pokračovať v rehabilitácii,“ naznačil na konci roka Nadal London Times.

Vírus ho oslabil

Tréner Tony Nadal zahnal špekulácie, keď povedal, že žalúdočný vírus oslabil jeho zverenca natoľko, že by nebol schopný odohrať päťsetové zápasy. Španiel však už dávnejšie priznal, že Australian Open nepatrí medzi jeho obľúbené grandslamy. Výstižne ho charakterizoval slovami: „Príliš veľa bolesti pre turnajovú výhru.“

Narážal tak najmä na legendárne päťsetové drámy. V roku 2009 v semifinále proti Fernandovi Verdascovi a vlani vo finále proti Novakovi Djokovičovi.

„Myslím si, že Rafa potrebuje ešte mesiac. Čakáme na neho na turnajoch v Latinskej Amerike,“ hovoril španielskym médiám Nicolas Almagro, ktorý narážal na februárový turnaj v Acapulcu, kde by už mohol jeho krajan štartovať.

Pauza sa natiahne

Nadalova pauza od júnovovej prehry s Lukášom Rosolom v druhom kole Wimbledonu sa asi natiahne až na osem mesiacov. Doteraz najviac nehral takmer tri.

Španiel hovoril, že v top forme chce byť najneskôr na májový turnaj v Monte Carle, na ktorom vyhral 44 zo 45 zápasov, keď ťahá sériu ôsmich titulov za sebou.

Prioritou pre neho ostáva antuková sezóna. V komentári pre espn.com to zdôrazňuje aj známy tenisovú odborník Peter Bodo, ktorý si myslí, že Španiel sa bude sústrediť hlavne na to, aby ostal kráľom antuky.

„Kritici kedysi hovorili, že Rafa je antukový špecialista, sám im potom ukázal, ako sa mýlili. Teraz mu zdravotný stav diktuje sústrediť len na mäkší povrch.“

Nadal rád dodáva, že naposledy sa cítil v dobrej forme na Roland Garros, ktorý vyhral. „Nebojím sa, že by som zabudol hrať tenis, preto ani nemyslím na koniec kariéry,“ dodal pre denník ABC Malorčan.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Nadal chce ostať aspoň kráľom antuky