Nad ďalšou kariérou Mimovičovej visí otáznik

Carmen Mikušová. Košická plavecká nádej.
Carmen Mikušová. Košická plavecká nádej. (Autor: archív)
Sportnet|7. máj 2014 o 00:00

Vlani v Barcelone na majstrovstvách sveta ju limitovalo zranenie, ale pretekať sa dalo.

Vlani v Barcelone na majstrovstvách sveta ju limitovalo zranenie (posunutá bránica), ale pretekať sa dalo. Vtedy ešte Zuzana Mimovičová, plavkyňa ŠKP Košice, netušila, že ju onedlho postihne aj niečo oveľa horšie. Zranenie, ktoré ju vyradí na celú sezónu. A tak sa tohto roku do Berlína, na majstrovstvá Európy, tešila...

KOŠICE. B-limit na prsiarsku päťdesiatku mala už vo vrecku, respektíve v plavkách, tak sme sa chystali spýtať jej trénera Juraja Skálu, ako prebieha príprava na vrcholné podujatie sezóny.

Lebo okolo Zuzky bolo podozrivo ticho, neregistrovali sme žiadne jej výsledky, nebola na súpiske reprezentácie na žiadnej medzinárodnej akcii či sústredení.

„Zuzka od začiatku roka maróduje s chrbticou, má posunutú platničku. Pre bolesti už v januári musela ísť na magnetickú rezonanciu, kde jej to zistili. V súčasnosti jej v Prahe pomáhajú alternatívnou liečbou, a buď sa to podarí vyliečiť takto, alebo pôjde na operáciu. Ale táto sezóna je pre ňu už pasé,“ smutne konštatuje tréner Skála.

„Samozrejme, plánovali sme štart na majstrovstvách Európy v Berlíne, kde má splnený B-limit, ale už je máj, a aj keby sa do augustového šampionátu dala zdravotne do poriadku, už by sa ťažko naň mohla pripraviť.“

Juniorská hviezdička

Pre Zuzanu Mimovičovú je to koniec sezóny, ktorá sa vlastne ani nezačala, ale nebodaj nie koniec kariéry?

„Je to vážne zranenie, naozaj, ale verím, že Zuzka sa do bazéna ešte vráti. Ale kedy to bude, to neviem odhadnúť, nemôžeme to znásilňovať,“ vraví jej kouč, ktorý má však v klube náhradu.

A všetko nasvedčuje tomu, že aj Carmen Mikušovej, juniorskej reprezentantke, sa oplatí venovať.

„Momentálne je to určite náš najväčší talent. Má iba šestnásť rokov a vlani bola ako mladšia juniorka na majstrovstvách Európy v Poznani, i na svetovom šampionáte v Dubaji. V tejto sezóne sa s ňou chystáme na juniorské majstrovstvá Európy v holandskom Dordrechte, ale v prvom rade na letné olympijské hry mládeže v čínskom Nankingu. Na obe podujatia má splnený A-limit a v Dordrechte okrem svojej najsilnejšej disciplíny, 200 m motýlik, by mala štartovať aj na päťdesiatke, stovke, možno aj na polohovke na 400 metrov. Aj na mládežnícku olympiádu má splnený áčkový limit na 200-ku motýlik, na 104 percent, ale Medzinárodný olympijský výbor má dosť prísne kritériá, a od neho závisí, či Carmen bude medzi vybranými pretekármi. Lebo ak by nejaký plavec z inej federácie dosiahol lepší kvalifikačný čas, mal by prednosť. Ale 104 je pomerne vysoké percento, takže dúfajme, že pozvánku na olympiádu dostane naša pretekárka. Termín plnenia limitov je do konca mája, takže v júni by sme mali vedieť, či v auguste do Nankingu Carmen pôjde. To už bude mať za sebou európsky šampionát v Holandsku (9.-13. júla - pozn. red.).“

Tam by mohla ísť Carmen Mikušová aj so svojou klubovou kolegyňou Ninou Fürješovou.

„Ktorá má splnený B-limit na juniorský európsky šampionát. Ale problém je v tom, že momentálne má zranenú nohu a trošku stráca aj motiváciu,“ nevie tréner Skála odhadnúť, či s ňou Slovenská plavecká federácia v Dordrechte bude môcť počítať.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Nad ďalšou kariérou Mimovičovej visí otáznik