Na US Open sa konečne hrá, Djokovič v semifinále proti Federerovi

Rafael Nadal
Rafael Nadal (Autor: SITA/AP)
TASR|8. sep 2011 o 19:13

Po problémoch s počasím sa záverečný grandslam opäť rozbehol. Štvrtok ponúkol postupy Nadala, Murrayho, Djokoviča a Roddicka, ktorý prešiel cez päťku turnaja Ferrera.

Po problémoch s počasím sa záverečný grandslam opäť rozbehol. Štvrtok ponúkol postupy Nadala, Murrayho, Djokoviča, Federera a Roddicka, ktorý prešiel cez päťku turnaja Ferrera.

NEW YORK. Španielsky tenista Rafael Nadal sa prebojoval do štvrťfinále dvojhry na grandslamovom turnaji US Open.

Obhajca titulu zvíťazil v osemifnále na centrálnom dvorci Arthura Asha ako nasadená dvojka nad Luxemburčanom Gillesom Mullerom v troch setoch 7:6 (2), 6:1 a 6:2. Duel v stredu v prvom sete za stavu 0:3 z pohľadu Nadala prerušili pre dážď.

Na začiatku štvrtkovej dohrávky Nadal vyrovnal na 4:4 a vynútil si tajbrejk, v ktorom jasne dominoval, keď Mullerovi dovolil uhrať iba jedinú loptičku. Od začiatku druhého dejstva Španiel ovládol dvorec, kvalitne podával i returnoval a často nepripravené útoky Luxemburčana nekompromisne trestal úspešnými obhodeniami.

Po postupe medzi elitnú osmičku Nadal poďakoval divákom. "Ďakujem vám, že ste prišli a povzbudzovali ste ma. Včera to bol pre všetkých ťažký deň. Viem, že ste veľmi chceli vidieť kvalitný tenis, no podmienky boli nebezpečné, preto sme odmietli pokračovať v zápase. Kurty boli po daždi rozmočené a riziko zranenia príliš veľké. Som rád, že sa dnes počasie umúdrilo a mohli sme zápas dohrať," povedal Nadal.

Nadal nadviazal na triumf nad Luxemburčanom z Roland Garros v Paríži. V súboji o semifinále nastúpi proti víťazovi stretnutia medzi Američanom Andym Roddickom a svojím krajanom Davidom Ferrerom.

Murray ďalším štvrťfinalistom mužskej dvojhry

Britský tenista Andy Murray sa stal ďalším štvrťfinalistom mužskej dvojhry. Finalista z Flushing Meadows z roku 2008 si v osemfinále ako nasadená štvorka poradil s domácim Američanom Donaldom Youngom hladko v troch setoch 6:2, 6:3 a 6:3.

Zápas v stredu prerušili za stavu 2:1 pre Murrayho v prvom sete pre dážď a dohrávalo sa až vo štvrtok. Rodák zo škótskeho Dunblane proti premožiteľovi Slováka Lukáša Lacka potvrdil úlohu papierového favorita, robil minimum nevynútených chýb a súpera prevýšil najmä na returne.

V dueli o postup do semifinále nastúpi Murray proti americkému bombardérovi Johnovi Isnerovi, ktorý v osemfinále zdolal Francúza Gillesa Simona v štyroch setoch 7:6 (2), 3:6, 7:6 (2) a 7:6 (4).

murray.jpg

Andy Murray. Foto - SITA/AP

Roddick vyradil turnajovú päťku

Domáci tenista Andy Roddick nasadený ako dvadsiaty prvý sa stal štvrťfinalistom dvojhry mužov. V zápase osemfinálového 4. kola zvíťazil nad Španielom Davidom Ferrerom, päťkou "pavúka" 6:3, 6:4, 3:6, 6:3.

Vo štvrtom sete mal Roddick manko 2:3 s brejkom, ale sériou štyroch získaných gemov sa vyhol prípadnému rozhodujúcemu dejstvu. Odpodával sa na nulu, zakončil bodom priamo z podania.

Už ôsmy vzájomný duel týchto 29-ročných rovesníkov, premiérový na úrovni "veľkej štvorky", sa pôvodne mal konať v utorok, pre nepriazeň počasia ho preložili na stredu a štvrtková dohrávka sa začala za stavu 3:1 pre bývalého lídra svetového rebríčka Roddicka (teraz 21. pozícia).

Američan mal náskok 4:2, keď aktéri opustili kurt na dvorci Louis Armstrong Stadium pre presakujúcu vodu za jednou zo základných čiar. Napokon organizátori presunuli pokračovanie na kurt č. 13.

Miestny šampión zo sezóny 2003 Roddick si po znížení v štatistike zo súbojov s Ferrerom (5.) na 4:5 a revanši za júlovú trpkú daviscupovú prehru 6:7 (9), 5:7, 3:7 zo "svojho" texaského Austinu zmeria sily s ďalším Španielom Rafaelom Nadalom. Proti obhajcovi trofeje má negatívnu bilanciu 3:6, ale na "harde" stoja vyrovnane 3:3.

Víťaz 30 turnajov Roddick naposledy bol vo štvrťfinále v lokalite Flushing Meadows v sezóne 2008, vlani sa lúčil už v 2. kole. Zverenec Larryho Stefankiho Roddick triumfoval na US Open aj v roku 2000 v súťaži chlapcov. Iba on a Švéd Stefan Edberg dosiahli double úspechov medzi juniormi aj seniormi.

Roddick.jpg

Andy Roddick. Foto - SITA/AP

Chronologicky posledným štvrťfinalistom dvojhry mužov sa stal domáci dlháň John Isner (206 cm) nasadený ako dvadsiaty ôsmy.

Tento "majster es" (teraz ich nasúkal 26) si poradil s francúzskym rovesníkom Gillesom Simonom, sedmičkou podujatia, v ich premiérovom dueli za 219 minút 7:6 (2), 3:6, 7:6 (2), 7:6 (4).

Medzi najlepšími ôsmimi v lokalite Flushing Meadows si zverenec Craiga Boyntona Isner (22.) zmeria sily s Britom Andym Murraym. Proti štvorke "pavúka" aj renkingu ATP má skóre 0:2.

26-ročný rodák z Greensboro Isner si zlepšil svoj miestny i celkový osobný najväčší úspech na úrovni "veľkej štvorky": v osemfinále bol na US Open 2009 a Australian Open 2010. V tejto sezóne zatiaľ bolo jeho maximom na tzv. Majors 3. kolo v Melbourne. Momentálne ťahá šnúru 9 víťazstiev, čo znamená osobný rekord.

Víťaz prípravného turnaja vo Winstone-Saleme Isner má v tejto sezóne tajbrejkovú bilanciu 33:19, v celej kariére 119:68. Zverenec Thierryho Tulasna Simon (12. v hodnotení) klesol v tomto smere na 12:14, resp. 69:69. Francúz, ktorý už bol aj šiesty v hodnotení, nastupoval s 11 úspechmi z ostatných 12 súperení s Američanmi na konte, ale tentoraz ťahal za kratší koniec.

Djokovič je prvým semifinalistom

Jednotka renkingu ATP aj turnaja Srb Novak Djokovič si vo štvrťfinále poradil s krajanom Jankom Tipsarevičom, ktorý mu v štvrtom sete pre problémy so stehenným svalstvom vzdal.

Prvé dva sety boli nanajvýš vyrovnané a o ich rozuzlení rozhodli až tajbrejky, ktoré si kolegovia z daviscupového tímu zhodne podelili.

Tipsarevič v prvom sete viedol 2:0 a mal dva brejkbaly na poistenie náskoku. Nedal a následne prehrával 2:5. Vzápätí dosiahol pozoruhodný obrat na 6:5 (na príjme v 11. hre bodoval z 0:40), lenže nezvládol podávanie na zisk setu a v tajbrejku za to pykal.

V druhej časti outsider unikol na 3:0, a hoci po chvíli bolo 3:3, Tipsarevič si napokon vynútil toto dejstvo v ďalšom tajbrejku.

V tretej časti však Djokovič odskočil na 5:0. Súper si vtedy nechal ošetriť ľavé stehno a po inkasovaní "kanára" zamieril do šatne.

Ani po návrate na kurt nedokázal zastaviť favoritov nápor, aj Djokovič si však nechal zavolať fyzioterapeuta na ošetrenia palca na ľavej nohe, ktorý si bolestivo "načal" v rámci vysiľujúcej výmeny s tradičnými dokĺznutiami. Napokon však zrejme nešlo o nič vážnejšie.

Naopak, 27-ročný Tipsarevič si po tretej hre štvrtého setu zložil okuliare a podal svojmu kolegovi z vlaňajšieho úspešného daviscupového tímu ruku.

Dvadsaťštyriročný Djokovič sa prebojoval do semifinále jedného z grandslamov šiesty raz v rade. Na tomto podujatí bol v rokoch 2007 a vlani vo finále. Minulý rok v zápase o trofej nestačil na Španiela Rafaela Nadala.

Djokovič sa v semifinále stretne s víťazom duelu Roger Federer vs Jo-Wilfried Tsonga, pričom posledné dva tohtosezónne vzájomné duely týchto dvoch tenistov vyhral Francúz.

Jeden z nich spadá pod Wimbledon, kde robustný Tsonga otočil z 0:2 na sety a postúpil do semifinále. Ak by sa mu podarilo vyhrať aj na US Open, vyrovná bilanciu s Federerom na 4:4.

djokovic.jpg

Novak Djokovič. Foto - SITA/AP

Djokovič si piaty rok za sebou zahrá proti Federerovi, ten je v ôsmom semifinále

Piaty rok za sebou sa na tenisovom US Open stretnú vo vzájomnom zápase Srb Novak Djokovič a Švajčiar Roger Federer - štvrtýkrát v semifinále.

Djokovič si v úvodnom štvrťfinále dvojhry na záverečnom grandslamovom turnaji roka ako nasadená jednotka poradil so svojím krajanom a dobrým kamarátom Jankom Tipsarevičom, ktorý duel za stavu 6:7 (2), 7:6 (3), 0:6, 0:3 a 15:30 vo štvrtom sete skrečoval pre bolesti v pravej nohe.

Federer v pozícii päťnásobného šampióna z Flushing Meadows a nasadenej trojky postúpil už do svojho ôsmeho newyorského semifinále za sebou.

Vo štvrťfinále zdolal Francúza Jo-Wilfrieda Tsongu 6:4, 6:3, 6:3 a odplatil súperovi tohtoročné prehry z Wimbledonu i turnaja Masters 1000 v Montreale. Federer má s Djokovičom na US Open aktívnu bilanciu 3:1. V roku 2007 nad ním zvíťazil vo finále, v rokoch 2008 a 2009 v semifinále. Vlani však ťahal v semifinálovom súboji s aktuálnou svetovou jednotkou za kratší koniec v strhujúcej päťsetovej bitke, v ktorej nevyužil dva mečbaly.

Švajčiar je opatrný

Federer v stretnutí s Tsongom nadviazal na skvelý výkon z duelu proti Argentínčanovi Juanovi Monacovi, hneď v úvode prelomil podanie Francúza a dostal sa na koňa.

Za stavu 3:2 a 0:15 zápas na poldruhahodinu prerušili pre dážď, no prestávka Federera nevyviedla z miery a aj po návrate na dvorec mal navrch. Grandslamový rekordér skvele podával i returnoval a pri dlhších výmenách od základnej čiary často zakončoval víťaznými forhendmi. Po postupe medzi elitné kvarteto Federer žiaril spokojnosťou.

"Odohral som super zápas a je vynikajúce, že pokračujem v turnaji. Som veľmi spokojný s mojou hrou na tohtoročnom US Open i pohybom po dvorci, na kurte si to naozaj užívam plnými dúškami. Vedel som, že proti Tsongovi musím hrať počas celého zápasu maximálne koncentrovane. V treťom sete pri súperovom brejkbale sa mi vynoril v mysli spomienky na náš wimbledonský súboj, v ktorom som nevyužil vedenie 2:0 na sety. Som rád, že sa nezopakoval scenár z All England Clubu," povedal Federer, ktorý sa už teší na ďalší súboj s Djokovičom.

"V našom poslednom vzájomnom zápase v semifinále na Roland Garros som Novaka zdolal, no ťažko povedať, či to bude pre mňa psychologická výhoda a či mi toto víťazstvo nejako pomôže. V Paríži som v semifinále odohral vari najlepší zápas v roku, bolo to naozaj výnimočné. Dúfam, že podobný výkon zopakujem aj v sobotu v New Yorku," dodal Federer, ktorý na parížskej antuke pripravil Djokovičovi prvú tohtoročnú prehru.

osemfinále US Open, muži:

Andy Murray (V. Brit.) - Donald Young (USA) 6:2, 6:3, 6:3

Rafael Nadal (2-Šp.) - Gilles Muller (Lux.) 7:6 (1), 6:1, 6:2

John Isner (28-USA) - Gilles Simon (12-Fr.) 7:6 (2), 3:6, 7:6 (2), 7:6 (4)

Andy Roddick (21-USA) - David Ferrer (5-Šp.) 6:3, 6:4, 3:6, 6:3

štvrťfinále:

Novak Djokovič (Srb.-1) - Janko Tipsarevič (Srb.-20) 7:6 (2), 6:7 (3), 6:0, 3:0 - skreč Tipsareviča

Roger Federer (3-Švajč-) - Jo-Wilfried Tsonga (11-Fr.) 6:4, 6:3, 6:3

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Na US Open sa konečne hrá, Djokovič v semifinále proti Federerovi