Na Rusov treba pritvrdiť, vraví Čontofalský

Miroslav Stoch dal gól Rusom v Moskve.
Miroslav Stoch dal gól Rusom v Moskve. (Autor: SITA/AP)
Ladislav Harsányi|6. okt 2011 o 21:00

Po šiestich rokoch opäť hrajú slovenskí a ruskí futbalisti proti sebe zápas, v ktorom ide o šampionát.

BRATISLAVA. Kým v októbri 2005 stačila Slovákom domáca remíza s Rusmi na to, aby mohli hrať baráž o postup na MS 2006 (tú aj po výsledku 0:0 dosiahli), teraz by ich nerozhodný výsledok s najväčšou pravdepodnosťou pripravil aj o šancu na baráž na EURO 2012.

„Istá paralela tu s rokom 2005 je, s tým rozdielom, že teraz musíme vyhrať my. Sme doma, budeme hrať pred vypredaným štadiónom, a ak strelíme prvý gól, mohlo by sa to podariť,“ reaguje bývalý brankár Zenitu Petrohrad Kamil Čontofalský, ktorý si vtedy udržal čisté konto v slovenskej bránke.

Vtedy pricestovali Rusi taktiež mimoriadne sebavedomí, ale nič im to nakoniec nebolo platné. Aj teraz vyhlasujú, že berú len víťazstvo, a ak sa tak nestane, môžu mužstvo rozpustiť.

„Zdravé sebavedomie nie je na škodu a patrí to aj k psychologickej vojne. Je však dôležité na ihrisku, tam ho treba ukázať, nie v médiách. Ak ho naši budú mať na pľaci, majú šancu,“ myslí si Čontofalský.

Mnohí očakávajú od Rusov ofenzívnu hru, on však má trochu iný názor. „Tréner Advocaat nám aj v Zenite vštepoval hrať zo zabezpečenej obrany. Zborná má typologicky hráčov, ktorí si vedia vypracovať šancu za každých okolností. Bude záležať aj na našich, čo im dovolia.“

Malafejevove slabiny

Brankára Viačeslava Malafejeva pozná dôverne, veď s ním v Zenite zvádzal boj o miesto v bránke. Naznačil, kde by mohli hľadať slovenskí futbalisti jeho slabšie miesta. „Na bránkovej čiare je dobrý, obratný, ale trochu horšie číta hru a občas vybehne do tmy. Keď ide dlhšia lopta za obranu, zavše to neodhadne dobre alebo nevybehne vôbec. To je jeho najslabšia stránka. Má slabšiu hru nohou i výkopy.“

Nepúšťať ich do hry

Čontofalský (momentálne chytajúci za pražskú Slaviu) si nemyslí, že neúčasť Keržakova bude nenahraditeľnou stratou pre Rusov. „Hrajú v top kluboch, nestojí to na jednom futbalistovi.“ Podľa neho bude dôležité nepúšťať súpera do jeho typických kombinácií.

„Majú futbalové myslenie a vedia to s loptou, či už ide o Aršavina, alebo aj o záložníkov. Nesmieme ich púšťať do hry a pokúsiť sa hrať našu, možno trochu pritvrdiť, pokiaľ rozhodca dovolí. Potom budú otrávenejší.“ Rusi dokázali v šiestich vzájomných zápasoch zdolať Slovákov len raz, hneď v prvom v roku 1994.

Weiss: Gól dáme

Tréner Vladimír Weiss verí hráčom, z ktorých drvivú väčšinu nasadzoval v dvoch kvalifikačných cykloch. Pred zápasom s Talianskom na MS dokázal neuveriteľne zmobilizovať tím, ktorému už nik neveril.

Teraz čaká jeho zverencov na žilinskom štadióne taktiež hraničný zápas. S podobnou odvahou a koncentráciou, s akou vtedy slovenskí hráči proti majstrom sveta vyrukovali, môžu uspieť aj teraz.

„Chyby proti Arménom sme rozobrali, na ďalšiu už nemáme nárok. Musíme sa koncentrovať na každú sekundu, rozhodujúca môže byť pokojne aj 90. minúta. Som však presvedčený, že dáme gól,“ vyslovil sa tréner Weiss. Myslí si, že taktika zohrá v zápase významnú rolu. Okrem Mareka Čecha, ktorý trénoval len individuálne, má k dispozícii celý káder.

Tréner Rusov Dick Advocaat tvrdí, že budú hrať útočne. „Usilujeme sa o to vždy. Slováci majú šikovných a rýchlych hráčov a budú čakať na našu chybu.“ Predpokladá, že Slováci začnú opatrne a potom naberú väčšie obrátky. Z individualít vyzdvihol Hamšíka. „Hlavné však je, že všetko je v našich rukách,“ dodal Advocaat.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Na Rusov treba pritvrdiť, vraví Čontofalský