Na Australian Open sa očakáva tvrdý súboj Nadala s Federerom

Rafael Nadal môže dosiahnuť skvelý úspech. Štvrtý grandslam v rade.
Rafael Nadal môže dosiahnuť skvelý úspech. Štvrtý grandslam v rade. (Autor: ap)
SITA|16. jan 2011 o 11:50

Zvíťazí Nadal alebo Federer? Najčastejšie kladená otázka pred úvodným grandslamom roka bude zodpovedaná počas najbližších dvoch týždňov.

Zvíťazí Nadal alebo Federer? Najčastejšie kladená otázka pred úvodným grandslamom roka bude zodpovedaná počas najbližších dvoch týždňov.

MELBOURNE. Najzásadnejšia otázka pred pondelňajším začiatkom hlavných súťaží dvojhry mužov a žien na úvodnom grandslamovom turnaji sezóny Australian Open v Melbourne (17. - 30. januára, celková dotácia 25 005 635 AUD, tvrdý povrch Plexicushion vonku) znie, či sa španielskemu tenistovi Rafaelovi Nadalovi podarí zavŕšiť tzv. Rafa Slam, teda zisk štyroch vrcholných titulov v rade, hoci by nešlo o najviac velebenú klasiku zvládnutú v jednom kalendárnom roku.

Naposledy sa štyrikrát bez prerušenia na grandslamových turnajoch radoval a dokonca aj "čistý" Grand Slam v sezóne 1969 dobyl Austrálčan Rod Laver, po ktorom je v súčasnosti pomenovaný hlavný dvorec v Melbourne Parku.

Už v nedeľu sa na tomto kurte odohrá benefičná exhibícia Rally for Relief v prospech obyvateľstva oblastí na severovýchode Austrálie postihnutých povodňami obrovského rozsahu. Projekt - rovnako ako vlani akciu Hit for Haiti po ničivom zemetrasení v Karibiku - podnietil Švajčiar Roger Federer, teraz obhajca trofeje a v 1. kole súper Slováka Lukáša

Federer dúfa, že zastaví Nadala

Ak 16-násobný grandslamový šampión Federer, ktorý na južnej pologuli slávil úspech v rokoch 2004, 2006, 2007 a 2010, príde o Norman Brookes Challenge Cup pre šampióna, prvý raz od situácie spred Wimbledonu 2003 sa stane, že Švajčiar nebude úradujúcim držiteľom žiadnej z najvýznamnejších trofejí.

"Rafa má momentálne vo vlastníctve tri, ale táto je zatiaľ moja. Na jeseň som triumfoval na ATP World Tour Finals v Londýne a momentálne hrám na tvrdom povrchu naozaj dobre," upozornil na predturnajovej tlačovej besede 29-ročný Federer, ktorého tiež nadchla Nadalova príležitosť vstúpiť do histórie. Vyslovil veľkému rivalovi obdiv a zaradil sa k zástancom nekonzervatívneho vnímania Grand Slamu, ale zároveň upozornil, že sa nehodlá len prizerať:

"On by mal byť favoritom. Po tom, ako vyhral tri grandslamové turnaje za sebou - každý na inom podklade, čo je úžasné - mu treba prisúdiť všetky šance. Už dosiaľ dosiahol ťažko uveriteľnú vec. Ja však dúfam, že sa mi podarí zastaviť tú jeho sériu, ak budem mať možnosť, to je jasné."

"Pochopiteľne, štandardom zostane to, čo Rod Laver dokonca zvládol dvakrát. Ak však Rafa naozaj vyhrá štyri vrcholné podujatia v rade, potom ono nesprávne poradie uberie naozaj len málo z výnimočnosti takého výkonu. Sám som veľmi vzrušený, ako to celé napokon dopadne."

Murray svetovej jednotke nepraje

Brit Andy Murray uviedol: "Byť úradujúcim držiteľom všetkých štyroch grandslamových titulov je podľa mňa jedným z najväčších možných športových výkonov." S úsmevom dodal: "Za seba veľmi dúfam, že Rafovi sa to nepodarí."

Bazilejský rodák Federer od septembrovej prehry so Srbom Novakom Djokovičom v semifinále US Open nazbieral 26 víťazstiev z 28 oficiálnych duelov a vyhlásil:

"Ostatných pár týždňov bolo najmä o úsilí zostať zdravý, motivovaný a pripravený, pretože na sklonku uplynulej sezóny som toho odohral naozaj veľa. Moja hra je však momentálne presne tam, kde som ju na štartovej čiare Australian Open chcel mať. Viac si nemôžem želať. Uvidíme, ako to pôjde. Páčilo by sa mi znova tu triumfovať."

Federer, ktorý pricestoval do metropoly Viktórie ako šampión z katarskej Dauhy, mal šancu na "Roger Slam" na parížskom Roland Garros 2006 i 2007, ale zhodne prehral vo finále práve s Nadalom.

V roku 2010 sa po triumfe na AO nedostal na Roland Garros, Wimbledone a US Open ani len do finále, už na parížskej antuke sa na rekordnej hodnote 23 skončila jeho šnúra prienikov aspoň medzi najlepších štyroch.

nf.jpg

Rafael Nadal (vľavo) a Roger Federer

Nadala ešte trápia dozvuky chrípky

Húževnatý 24-ročný Malorčan Nadal sa pokúsi nadviazať na svoj melbournský úspech zo sezóny 2009 a vymazať nepríjemnú spomienku na vlaňajší štvrťfinálový skreč proti Britovi Andymu Murrayovi.

Čoraz univerzálnejší ľavák nastúpi po chorobe, pod ktorej vplyvom dostal debakel v semifinále v spomenutej Dauhe od Rusa Nikolaja Davydenka (a predtým inkasoval "kanára" od Lacka). Keď sa dozvedel, že ho Federer označil za logického hlavného ašpiranta na celkové víťazstvo, skromne sa ohradil:

"Určite sa cítim byť menším favoritom než je on a nepovažujem sa ani za väčšieho spolufavorita od Djokoviča, Murraya či Söderlinga. Tak to vnímam."

Chrípka zo začiatku roka nie je úplnou minulosťou: "Cítim sa lepšie, ešte však nie perfektne. Pri tréningu sa rýchlejšie unavím a viac zapotím, ale určite nastal pokrok, čo je veľmi pozitívne. Verím, že začiatkom nasledujúceho týždňa už bude po probléme."

K príležitosti na štvrtý grandslamový úspech v rade španielsky líder rebríčka podotkol: "Možno mám takúto šancu naposledy v kariére, ale tlak vôbec nie je o to väčší - na každom dôležitom podujatí chcem bez ohľadu na sprievodné okolnosti zahrať dobre." Španiel začne proti Brazílčanovi Marcosovi Danielovi.

Odkedy Nadal získal na Roland Garros 2005 svoj premiérový z medzičasom už deviatich titulov na Majors, rozdelili si on a Federer 21 z 23 grandslamových primátov vrátane spomenutého.

Šanca na prelomenie hegemónie je teda pre všetkých zostávajúcich 126 adeptov matematicky približne 10-percentná, čo neznie pre melbournského šampióna zo sezóny 2008 Djokoviča, vlaňajšieho finalistu Murrayho (začne proti Karolovi Beckovi), finalistu ostatných dvoch RG Robina Söderlinga zo Švédska, majstra sveta ATP 2009 s indispozíciami poznačenou sezónou 2010 Davydenka či argentínskeho rekonvalescenta (po operácii pravého zápästia) Juana Martina Del Potra (US Open 2009) príliš povzbudivo.

Karty by mohli miešať aj wimbledonský finalista 2010 Tomáš Berdych z ČR a náladoví francúzski šoumeni - "gumový" Gael Monfils a zavalitý Jo-Wilfried Tsonga.

Dvoma zatiaľ nespomenutými grandslamovými šampiónmi medzi aktérmi Australian Open sú Američan Andy Roddick a domáci Lleyton Hewitt, ktorý vyhral prípravné exhibičné podujatie v Kooyongu, nastupuje už 15. raz a v šlágri programu 1. kola sa stretne s argentínskym šampiónom ATP 2005 Davidom Nalbandianom.

Fedrera čaká na úvod slovenský tenista roka

Úradujúci slovenský Tenista roka Lukáš Lacko na druhom grandslamovom turnaji v rade dostal na 1. kolo člena Top 5 svetového rebríčka ATP.

V septembri na newyorských US Open uhral s Britom Andym Murrayom dovedna sedem gemov, teraz sa na melbournských Australian Open už v pondelok približne po 2.30 h SEČ v Aréne Roda Lavera pokúsi o papierovo prakticky nemožné proti obhajcovi titulu Rogerovi Federerovi zo Švajčiarska.

"Na začiatok roka mám dosť prísne žreby..." skonštatoval Lukáš Lacko pre agentúru SITA a dodal: "Budem musieť podať podobný výkon ako proti Nadalovi v Dauhe, aby to bolo zaujímavé. Ani ´Feďo´ však nemusí byť rozohraný na začiatku turnaja."

"Samozrejme, že ja ani Lukáš nie sme z výsledku žrebu nadšení," uviedol pre SITA kouč 23-ročného piešťanského rodáka Tibor Tóth a dodal: "Budeme sa snažiť čo najlepšie pripraviť na zápas a zabojovať, ako sa len bude dať. Osobne by som bol veľmi rád, ak by sa Lukášovi podarilo zopakovať výkon z Dauhy a predviesť vyrovnaný zápas."

Lacko, momentálne 99. v renkingu, na úvod sezóny v Katare najprv zvládol "maratón" proti Španielovi Peremu Ribovi a potom v osemfinálovom 2. kole potrápil Rafaela Nadala. Španielskemu lídrovi renkingu dokonca dal "kanára" a bol lepší v súčte gemov i jednotlivých bodov, ale napokon prehral. Na tento duel sa pritom rozcvičoval práve s Federerom.

Pre Švajčiara by prípadný nezdar bol najhorším podľa postavenia súpera vo svetovom rebríčku od apríla 2005, keď na antuke v Monte Carle prehral s Francúzom Richardom Gasquetom, vtedy 101. v systéme. Federer sa naposledy lúčil v 1. kole grandslamového turnaja už v roku 2003 na parížskom Roland Garros.

Súboj Lacka so švajčiarskym 16-násobným šampiónom z úrovne Majors môže byť zaujímavý aj v súvislosti s Davisovým pohárom. Ak totiž Slováci v marci uspejú v Portugalsku, hostili by v júli práve zástupcov krajiny "helvétskeho kríža". Zatiaľ však nie je známy Federerov postoj k prípadnému účinkovaniu v tejto súťaži v sezóne 2011.

Lacko zhodou okolností aj vlani na Australian Open mal tú česť proti vtedajšej dvojke počítačového poradia: v 2. kole podľahol spomenutému Nadalovi trikrát 2:6.

kim.jpg

Kim Clijstersová. Foto - AP

Medzi ženami bez jasnej favoritky, v Austrálii bez Sereny

Oveľa hmlistejšia je situácia medzi ženami, kde vlani bola najmladšou grandslamovou šampiónkou 27-ročná mamička Kim Clijstersová, takže generačná výmena sa zatiaľ nekonala.

Päťnásobná šampiónka a obhajkyňa trofeje Serena Williamsová z USA chýba pre pretrvávajúce problémy s bizarne porezanou pravou nohou (prvý raz od marca 2008 sa vytratí z Top 10) a jej staršia sestra Venus nemá vinou ťažkostí s ľavým kolenom na konte oficiálny zápas už od septembra. Navyše, na januárovej exhibícii v Hongkongu sa jej vôbec nedarilo.

Podľa postavenia vo svetovom rebríčku je formálne hlavnou ašpirantkou na zisk Daphne Akhurst Memorial Cup mladá Dánka Caroline Wozniacka, prvý raz v kariére jednotka grandslamového "pavúka".

Usilovná severanka stále nemá na konte vrcholný titul, prehrala totiž vo finále US Open 2009, MS WTA Tour 2010 i na novoročnej exhibícii v Thajsku s Kim Clijstersovou, ktorá vlani opäť získala trofej v New Yorku, už svoju tretiu. Belgičanka si v ťaháku 1. kola Australian Open zmeria sily s Ruskou Dinarou Safinovou, ktorá sa už v 26 grandslamových turnajoch v rade nelúčila hneď na úvod.

V prípade Clijstersovej čerstvo dosť mýli jej prehra s Na Li vo finále v Sydney (vrátane premrhania náskoku 5:0 vo vstupnej časti). Číňanka bola vlani v Melbourne v semifinále a včas oživila spomienku na tento úspech. Bez šance určite nie je ani ďalšia belgická bývalá líderka renkingu Justine Heninová, pred dvanástimi mesiacmi finalistka a už v roku 2004 dokonca šampiónka.

Do druhého sledu tradične patria, hoci aktuálne prevažne zo zvyku a slušnosti, iné niekdajšie jednotky počítačového poradia - Rusky Maria Šarapovová (melbournský titul 2008 ešte spred operácie ramena) a problémami s chrbticou sužovaná Safinová a Srbky Ana Ivanovičová a Jelena Jankovičová.

Reálnejšie šance však skôr má dvojka hodnotenia WTA Vera Zvonarevová z Ruska, vnútorne stále disciplinovanejšia finalistka Wimbledonu aj US Open 2010. Tajným tipom je Bieloruska Viktoria Azarenková. Otázne bude, ako sa s tlakom z domáceho prostredia vyrovná Samantha Stosurová.

woz.jpg

Caroline Wozniacka. Foto -AP

Wozniacka sa cíti byť v pohode

Wozniacku, ktorá minulý týždeň v Sydney prehrala už v osemfinálovom 2. kole s Dominikou Cibulkovou (teraz sa črtá ich súboj v 3. kole) môžu v Melbourne zosadiť z trónu k 31. januáru Zvonarevová i Clijstersová, obe na to potrebujú aspoň postup do finále.

Dánka s poľským pôvodom prebrala nevďačnú štafetu od Jankovičovej či Safinovej, ktoré nedávno takisto čelili kritike, že sú líderkami rebríčka aj bez grandslamovej trofeje.

"Mám za sebou skvelé výsledky, jednotkou sa nestanete iba úspechmi na malých turnajoch. Nemusím nikomu nič dokazovať," vyhlásila 20-ročná držiteľka šiestich vlaňajších trofejí.

Wozniacka začne proti skúsenej líderke deblového renkingu Gisele Dulkovej z Argentíny a odmietla sa prehnane znepokojovať neúspechmi z prípravných vystúpení: "Nezasiahli ma. Zahrala som si nejaké tréningové sety a zápasy navyše. Som v dobrom rozpoložení a teším sa na turnaj."

Heninová pre zranenie pravého lakťa nútene pauzovala od wimledonskej osemfinálovej prehry s krajankou Clijstersovou (podľahla jej aj na decembrových exhibičných Diamond Games v Antverpách), ale na Hopmanovom pohári 2011 v Perthe sa dostala po boku Rubena Bemelmansa do finále, pričom v singli mala na tomto podujatí reprezentačných miešaných družstiev skóre 4:0.

"Som veľmi šťastná, že som vôbec tu. Ešte približne pred mesiacom som totiž vôbec nemala istotu, že do Melbourne pricestujem. Bolo ťažké byť krátko po mojom návrate na dvorce znova tak dlho preč. Dnes však môžem povedať, že pomaličky som už takmer úplne fit. Vynasnažím sa čo najviac priblížiť k optimu," povedala Heninova, rovnako ako V. Williamsová so 7 grandslamovými titulmi najúspešnejšia z účastníčok Australian Open 2011.

Finále dvojhry žien je na programe v sobotu 29. januára o 9.40 h SEČ, súboj o titul medzi mužmi sa začne o 24 hodín neskôr. Šampióni si zhodne odnesú šek na 2,2 milióna AUD.

Okrem Lacka a Becka si na základe postavenia vo svetovom rebríčku pri uzávierke prihlášok zabezpečili zo Slovákov právo priameho štartu Daniela Hantuchová, Dominika Cibulková a Magdaléna Rybáriková. Zo známych mien chýbajú popri S. Williamsovej aj Ruska Jelena Dementievová (v októbri ukončila kariéru), Čiňanka Tie Čeng, Španiel Juan Carlos Ferrero a Čiľan Fernando González.

Pred Australian Open 2011:

Stávkové kurzy na celkové víťazstvo:

MUŽI:

Federer a Nadal 2,875, Murray 9, Djokovič 10, Söderling 17, Roddick a Davydenko 41, Del Potro a Nalbandian 51, Berdych, Tsonga a Monfils 67,... Lacko a Beck 5001

ŽENY:

Clijstersová 3, Heninová 5, Wozniacka 8, Zvonarevová 11, Azarenková 13, Stosurová 15, Šarapovová a V. Williamsová 17, Ivanovičová a Na Li 26, Kuznecovová a Kvitová 34, Klejbanovová 41, Jankovičová a Petkovicová 51, Wickmayerová 67, Bartoliová 81,... Cibulková 101, Hantuchová 501, Rybáriková 2001

Rozdelenie prémií (sumy sú uvedené v AUD):

DVOJHRA MUŽOV A ŽIEN

  • celkový triumf: 2 200 000 AUD
  • finále: 1 100 000
  • semifinále: 420 000
  • štvrťfinále: 210 000
  • 4. kolo (osemfinále): 93 000
  • 3. kolo: 54 500
  • 2. kolo: 32 000
  • 1. kolo: 20 000

ŠTVORHRA MUŽOV A ŽIEN

  • celkový triumf: spoločná prémia 454 500 AUD
  • finále: 227 250
  • semifinále: 113 000
  • štvrťfinále: 56 000
  • 3. kolo (osemfinále): 31 500
  • 2. kolo: 17 200
  • 1. kolo: 9600

MIEŠANÁ ŠTVORHRA

  • celkový triumf: spoločná prémia 135 500 AUD
  • finále: 67 500
  • semifinále: 33 900
  • štvrťfinále: 15 500
  • 2. kolo (osemfinále): 7800
  • 1. kolo: 3800

Rozdelenie bodov do svetového rebríčka ATP a WTA vo dvojhre:

MUŽI:

  • víťaz: 2000 bodov
  • finále: 1200
  • semifinále: 720
  • štvrťfinále: 360
  • osemfinále: 180
  • 3. kolo: 90
  • 2. kolo: 45
  • 1. kolo: 10 (držitelia voľnej karty 0)
  • kvalifikácia
  • víťaz: 25
  • 3. kolo: 14
  • 2. kolo: 8
  • 1. kolo: 0

ŽENY:

  • víťazka: 2000 bodov
  • finále: 1400
  • semifinále: 900
  • štvrťfinále: 500
  • osemfinále: 280
  • 3. kolo: 160
  • 2. kolo: 100
  • 1. kolo: 5 (držiteľky voľnej karty 0)
  • kvalifikácia:
  • víťazka: 60
  • 3. kolo: 50
  • 2. kolo: 40
  • 1. kolo: 2

Prehľad víťazov predchádzajúcich desiatich ročníkov dvojhry:

MUŽI:

  • 2000 Andre Agassi (USA)
  • 2001 Andre Agassi (USA)
  • 2002 Thomas Johansson (Švéd.)
  • 2003 Andre Agassi (USA)
  • 2004 Roger Federer (Švaj.)
  • 2005 Marat Safin (Rus.)
  • 2006 Roger Federer (Švaj.)
  • 2007 Roger Federer (Švaj.)
  • 2008 Novak Djokovič (Srb.)
  • 2009 Rafael Nadal (Šp.)
  • 2010. Roger Federer (Švaj.)

ŽENY:

  • 2000 Lindsay Davenportová (USA)
  • 2001 Jennifer Capriatiová (USA)
  • 2002 Jennifer Capriatiová (USA)
  • 2003 Serena Williamsová (USA)
  • 2004 Justine Heninová (Belg.)
  • 2005 Serena Williamsová (USA)
  • 2006 Amélie Mauresmová (Fr.)
  • 2007 Serena Williamsová (USA)
  • 2008 Maria Šarapovová (Rus.)
  • 2009 Serena Williamsová (USA)
  • 2010 Serena Williamsová (USA)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Na Australian Open sa očakáva tvrdý súboj Nadala s Federerom