Mužská elita sa zišla v Šanghaji

Prokop Slováček|10. nov 2007 o 00:00

V Číne sa zajtra začína tenisový Masters Cup, obhajuje Federer.

BRATISLAVA. Osem dní šanghajského turnaja rozhodne o najlepšom tenistovi sezóny. O tento honor bojuje osem hráčov. Masters Cup sa začína zajtra v Šanghaji. Vlaňajší titul obhajuje Švajčiar Roger Federer.

Nič nové, opäť je prvý

Po štvrtý raz za sebou od roku 2004 bude Federer vstupovať do Masters Cupu ako svetová jednotka. V rokoch 2003 a 2004 sa stal jeho víťazom, v roku 2005 po problémoch s členkom prehral v päťsetovej bitke s Argentínčanom Nalbandianom, vlani opäť zvíťazil. Aj keď Federerova forma v posledných týždňoch nebola optimálna, aj tento rok je najväčším favoritom. Zo všet­kých účastníkov má na turnaji majstrov odohraných najviac zápasov. S bilanciou 22 výhier a dve prehry.

Ani jeden z jeho súperov v červenej skupine - Američan Roddick, Rus Davydenko, Čilan Gonzalez - ho tento rok nedokázali poraziť. Iba v druhej skupine sú tenisti, ktorí v tejto sezóne našli na neho recept. Španiel Nadal dvakrát, Srb Djokovič raz.

Traja nováčikovia

Po prvý raz budú na Masters Cupe štartovať Španiel Ferrer, Francúz Gasquet a Djokovič. Žreb určil, že sa všetci traja predstavia v zlatej skupine. Spoločne s Nadalom, ktorý sa po zranení a hernej pauze vrátil len nedávno. Preto skupina nemá favorita, každý môže vyhrať s každým.

Po zápasoch systémom každý s každým postúpia dvaja hráči do semifinále, prvý z červenej skupiny sa stretne s druhým zo zlatej a naopak. Pre zdravotné problémy sa v poslednom čase na kurte príliš neukazoval Roddick, v prípade, že by musel počas turnaja odstúpiť on alebo niekto druhý, pripravení budú náhradníci Španiel Robredo a Argentínčan Chela. Jeho krajan Nalbandian, ktorý mal byť prvým náhradníkom, túto pozíciu odmietol a sezónu ukončil.

V Šanghaji sa hrá aj turnaj vo štvorhre, medzi najlepšou osmičkou chýba svetový pár číslo jeden, Američania Bob a Mike Bryanovci. V účasti im zabránilo zranenie Mikovho lakťa.

Terakotová armáda

Okrem dobrého tenisu uvidia diváci v Šanghaji aj výstavu netradičných terakotových sôch tenistov. Ich autorkou je Laura Dizengremelová, ktorá sa nechala inšpirovať slávnou čínskou terakotovou armádou. Zobrala všetkým postupujúcim miery a tie preniesla na sochy v mierne nadživotnej veľkosti. Ako inak, s raketou v ruke.

Zajtrajší program

Zlatá skupina: Nadal (2-Šp.) - Gasquet (8-Fr.), Djokovič (3-Srb.) - Ferrer (6-Šp.), o 7.00 SEČ (na Slovensku je o sedem hodín menej ako v Šanghaji).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Mužská elita sa zišla v Šanghaji