MS WTA: Triumfy Wozniackej, Kvitovej a Stosurovej

Ruska Maria Šarapovová
Ruska Maria Šarapovová (Autor: TASR)
SITA|25. okt 2011 o 23:12

Dánska tenistka Caroline Wozniacka, Češka Petra Kvitová a Austrálčanka Samantha Stosurová sú víťazkami zápasov úvodného dňa koncoročného "výberového" podujatia WTA v Istanbule.

Utorňajšie dianie na koncoročnom šampionáte tenistiek v tureckom Istanbule.

ISTANBUL. Dánska tenistka Caroline Wozniacka, Češka Petra Kvitová a Austrálčanka Samantha Stosurová sú víťazkami zápasov úvodného dňa koncoročného "výberového" podujatia TEB BNP Paribas WTA Championships v tureckom Istanbule (25. - 30. októbra, celková dotácia 4,9 miliónov USD, tvrdý povrch v hale Sinan Erdem).

Wozniacka dosiahla obrat proti Poľke Agnieszke Radwanskej, zdolala ju 5:7, 6:2, 6:4. Kvitová si takisto v základnej Červenej skupine dvojhry poradila s Ruskou Verou Zvonarevovou 6:2, 6:4. V Bielej skupine, v ktorej sa Bieloruska Viktoria Azarenková a Číňanka Na Li predstavia až v stredu, si Stosurová pomerne nečakane poradila s Ruskou Mariou Šarapovovou - 6:1, 7:5.

Stosurová zdolala Šarapovovú až na desiaty pokus

Úradujúca šampiónka z newyorských US Open Stosurová nasadená ako siedma prekonala víťazku šampionátu 2004 Šarapovovou, teraz dvojku turnaja, za 94 minút 6:1, 7:5. Túto rivalku zdolala premiérovo, potrebovala na to desať pokusov.

V druhom sete pritom Stosurová prehrávala 0:3 a ako podávajúca vo štvrtom geme mala manko 0:40. Za stavu 6:5 odvrátila tri brejkbaly. Pri jej prvom mečbale zaletel Šarapovovej prudký bekhendový return za základnú čiaru, potvrdilo to "Jastrabie oko".

"Bola som dobre oddýchnutá, uvoľnená a pripravená. Snažila som sa predviesť čo najlepší výkon. Proti nikomu predsa netúžite mať bilanciu 0:10," s úsmevom podotkla v prvom interview na kurte Stosurová, ktorá v predchádzajúcich piatich súbojoch so Šarapovovou počnúc Tokiom 2006 nezískala ani len set (naposledy tento rok v Cincinnati 3:6, 2:6).

Austrálčanka sa na šampionáte už dvakrát radovala vo štvorhre, a to v sezónach 2005 a 2006 po boku Američanky Lisy Raymondovej. Vlani pri svojom singlovom debute medzi elitou - ešte v katarskej Dauhe - bola v semifinále a teraz má celkovú zápasovú bilanciu 3:2. Šarapovovej štatistika na MS WTA je 13:6, štartuje piaty raz.

Dvadsaťsedemročná Stosurová sa v utorok prezentovala koncentrovanejším, energickejším a istejším výkonom. Urobila 17 nevynútených chýb, o tri roky mladšia Šarapovová si dovolila 30 zlyhaní (6 dvojchýb).

Navyše, Ruska predviedla o jeden "winner" menej (17:18). Pre Šarapovovú je značným ospravedlnením absencia zápasovej praxe: 29. septembra si vo štvrťfinále v Tokiu proti Češke Petre Kvitovej vyvrtla ľavý členok a odvtedy absentovala.

Wozniacka stratila náskok

Jednotka tohto podujatia i svetového rebríčka Wozniacka prehrávala v úvodnej časti s osmičkou turnaja Radwanskou 2:4, ale aj viedla 5:4 a v desiatom geme mala na príjme náskok 40:0, čo znamenalo tri setbaly v rade. Nedala a pykala za to, ale od stavu 1:2 s brejkom v druhom sete si pripísala 6 hier v rade.

O rok staršia Poľka si pri skóre 2:5 nechala ošetriť pravé rameno a v tej chvíli vyznievala značne rezignovane a spľasnuto. V rozhodujúcom sete dosiahla 21-ročná Dánka s poľskými koreňmi brejk na 4:2, ale následne stratila servis zo 40:0.

Za stavu 4:4 pustila trestuhodnou chybou nad hlavou Radwanskú na zhodu, situáciu však zvládla - 5:4. V desiatej hre hneď dostala Poľku pod tlak (vedenie 30:0 na príjme), pri druhom mečbale ju vyprovokovala k lacnej forhendovej chybe.

"Bolo to veľmi, veľmi ťažké. Agnieszke sa v ostatnom čase darilo, takže som vopred rátala s náročným zápasom. Po stratenom prvom dejstve som si hovorila, že som si v ňom dokázala vypracovať tri setbaly - hrala som teda dobre a bolo treba neochvejne v tom pokračovať," povedala Wozniacka, ktorá vlani bola vo finále MS WTA a nestačila v ňom na Belgičanku Kim Clijstersovú.

Húževnatá Dánka síce - na svoje pomery v podstate tradične - ťahala za kratší koniec vo víťazných úderoch (32:35), zároveň však urobila menej nevynútených chýb - 27:39. Medzi elitou má momentálne bilanciu 6:4, Radwanská sa zhoršila na 2:1.

V sezónach 2008 i 2009 sa Poľka zhodne dostala do akcie na šampionáte ako náhradníčka, teraz sa premiérovo kvalifikovala "štandardne", a to ako posledná až minulý týždeň v Moskve napriek nezdaru hneď v prvom svojom zápase v ruskej metropole.

Víťazka šiestich tohtoročných turnajov Wozniacka prekonala víťazku jesenných podujatí v Tokiu a Pekingu Radwanskú (v lete sa radovala v Carlsbade) piaty raz v rade, vedie nad ňou 5:1. Už má istotu 230 bodov do hodnotenia a šeku na 255 000 USD, Krakovčanka si z Istanbulu neodnesie menej ako 70 bodov a 110 000 dolárov. Takéto rozdelenie bodov i financií sa týka všetkých aktérok prvej "várky" zápasov.

Kvitová zvládla svoj debut

Trojka hodnotenia Kvitová vynikajúco zvládla svoj debut na MS v súboji s finalistkou zo sezóny 2008 Zvonarevovou nasadenou ako šiestou. Úradujúca wimbledonská šampiónka, o ktorej kondíciu sa stará Slovák Jozef Ivanko, nastolila rozhodnutie sériou 6 získaných gemov od stavu 2:2.

V piatom geme druhého setu pridala brejkovú poistku na 4:1, keď využila štvrtý brejkbal v tejto hre (dovtedy bola pri premieňaní príležitostí na príjme 100-percentná). Následne síce pustila súperku na 4:4, ale potom sa znova presadila na returne a už nezaváhala. Hneď prvý mečbal premenila forhendovým volejom v dobre vypracovanej jasnej pozícii.

Niekdajšia zverenkyňa Mateja Liptáka Kvitová aj podľa najsledovanejších štatistík jednoznačne bola hráčkou, ktorá pri svojom typickom ofenzívnom prejave určovala vývoj výmen. Nastrieľala 24 "winnerov" a urobila rovnaký počet nevynútených chýb, Zvonarevová mala oveľa striedmejší a zároveň negatívnejší pomer 8:17. Ruska po svojom prvom podaní získala len 45 % takto rozohraných fiftínov, po druhom dokonca len 33 % (Češka 57 % a 40 %).

"Bola to pre mňa nová skúsenosť a musím priznať, že som bola veľmi nervózna, čo spočiatku ovplyvňovalo aj môj pohyb. Kouč ma však upokojil a postupne to už bolo lepšie. Je pre mňa veľmi dôležité, že som hneď pri premiére na tomto turnaji dosiahla víťazstvo. Azda sa mi na to podarí nadviazať," povedala Kvitová.

Ruska pravdepodobne dostane šancu na odvetu prvý novembrový víkend v rámci moskovského finále Pohára federácie reprezentačných tímov žien. Zverenkyňa Davida Kotyzu Kvitová má v tejto sezóne na tvrdom povrchu pod strechou obdivuhodnú bilanciu 15:0.

Dvadsaťjedenročná ľaváčka z Fulneku, ktorá predminulý týždeň vo finále Linzi zdolala Dominiku Cibulkovú, vyrovnala v bilancii zo vzájomných súbojov s držiteľkou olympijského bronzu z Pekingu 2008 na 3:3. Rusku premiérovo prekonala na "harde".

Dvadsaťsedemročnej bývalej dvojke renkingu sa revanšovala za jesennú prehru 6:7 (2), 0:6 zo semifinále v Tokiu. Zvonarevová má teraz medzi elitou štatistiku 7:7. Dosiaľ poslednou Češkou, ktorá hrala v singli na šampionáte, bola v roku 1998 Jana Novotná.

ico

Šampionát tenistiek v Istanbule:

Biela skupina:

Samantha Stosurová (Aus.-7) - Maria Šarapovová (Rus.-2) 6:1, 7:5 za 94 minút

Tabuľka Bielej skupiny:

1. Stosurová 1 1 0 2:0 13:6 2

2. Šarapovová 1 0 1 0:2 6:13 0

Pozn.: Viktoria Azarenková (Biel.-4) a Na Li (Čína-5) ešte nehrali.

Legenda: poradie, hráčka, zápasy, víťazstvá, prehry, sety, gemy, body.

Červená skupina:

Caroline Wozniacka (Dán.-1) - Agnieszka Radwanská (Poľ.-8) 5:7, 6:2, 6:4 za 160 minút

Petra Kvitová (ČR-3) - Vera Zvonarevová (Rus.-6) 6:2, 6:4 za 86 minút

Tabuľka Červenej skupiny:

1. Kvitová 1 1 0 2:0 12:6 2

2. Wozniacka 1 1 0 2:1 17:13 2

3. Radwanská 1 0 1 1:2 13:17 0

4. Zvonarevová 1 0 1 0:2 6:12 0

Legenda: poradie, hráčka, zápasy, víťazstvá, prehry, sety, gemy, body

Stredajší program (postupne od 16.00 h SELČ):

Biela skupina:

Samantha Stosurová (Aus.-7) - Viktoria Azarenková (Biel.-4)

Maria Šarapovová (Rus.-2) - Na Li (Čína-5)

Červená skupina:

Caroline Wozniacka (Dán.-1) - Vera Zvonarevová (Rus.-6)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»MS WTA: Triumfy Wozniackej, Kvitovej a Stosurovej