Mourinho šokujúco odstúpil z pozície trénera Chelsea

Jose Mourinho.
Jose Mourinho. (Autor: SITA/AP)
SITA|20. sep 2007 o 11:00

Londýn 20. septembra (TASR) - Tréner futbalistov londýnskej Chelsea José Mourinho z Portugalska v stredu šokujúco odstúpil z funkcie po vzájomnej dohode ...

LONDÝN 20. septembra (SITA, AFP) - Tréner anglického futbalového veľkoklubu FC Chelsea šokujúco opúšťa svoj tím. Informáciu BBC aj viacerých britských médií už potvrdilo aj vedenie mužstva a podľa viacerých indícií Mourinho v Chelsea skončil z vlastnej vôle. Jeden z najúspešnejších, ale zároveň aj najkontroverznejších trénerov súčasnosti údajne poslal všetkým členom tímu textové správy s informáciou, že opúšťa tím zo Stamford Bridge. "Chelsea a Jose Mourinho sa dohodli na vzájomnom rozchode," uvádza sa v krátkom stanovisku na internetovej stránke klubu. Mourinho mal s klubom zmluvu do roku 2010, ktorá by mu priniesla 6,5 milióna libier ročne.

Portugalský tréner výrazne ovplyvnil dianie na anglickej klubovej scéne v posledných troch rokoch. Ku kormidlu "The Blues" nastúpil v júni 2004 a s klubom získal dva tituly v Premier League a napokon aj prestížny FA Cup. V poslednom čase však nemal najlepší vzťah s majiteľom Romanom Abramovičom a pod jeho rozhodnutie sa zrejme podpísali aj neúspešné výsledky z ostatného obdobia.

Chelsea začala sezónu zle

Chelsea nedala gól v posledných dvoch vystúpeniach v najvyššej anglickej ligovej súťaži a v Lige majstrov odštartovala iba chudobnou domácou remízou 1:1 s Rosenborgom Trondheim. Pre objektívnosť treba dodať, že milionársky klub sa v poslednom čase musí zaobísť bez zranených hráčov základnej zostavy Lamparda, Drogbu a Ballacka. Podľa bývalého anglického reprezentačného trénera Grahama Taylora sa začiatkok Mourinhovho konca začal písať príchodom Andrija Ševčenka a Michaela Ballacka do londýnskeho klubu.

Ihneď po potvrdení odchodu Mourinha sa v Británii začalo špekulovať o jeho možnom nástupcovi. Ako prvé sa objavilo meno Izraelčana Avrama Granta, ktorý doteraz pôsobil v klube v pozícii športového riaditeľa pre futbal. Od júla mal okrem komunikácie s médiami a zmluvných záležitostí na starosti "prakticky všetky otázky týkajúce sa futbalovej politiky Chelsea". Jeho asistentom by sa mal stať Steve Clark. Grant v minulosti pôsobil na lavičkách tímov Maccabi Tel Aviv a Maccabi Haifa, s izraelským reprezentačným výberom absolvoval neúspešnú kvalifikáciu na MS 2006.

Stávková kancelária Paddy Power bleskovo zareagovala na vzniknutú situáciu a umožnila tipnúť si, kto nahradí Portugalčana na lavičke Cheslea. Po Grantovi dávajú najväčšie šance Holanďanovi Guusovi Hiddinkovi a Francúzovi Didierovi Deschampsovi. Dokonca existuje aj možnosť staviť na to, či kormidla sa neujme sám majiteľ klubu Roman Abramovič (kurz 250:1). Rovnako sa začalo uvažovať aj o možnom ďalšom pôsobisku 44-ročného rodáka z portugalského Setubalu. Okrem kráľovského Realu Madrid sa spomína aj pozícia v talianskom Interi Miláno.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Mourinho šokujúco odstúpil z pozície trénera Chelsea