Vo štvrtok na Rely Dakar nedorazil do cieľa nik. Svitko však urobil veľký posun

Rely Dakar 2024.
Rely Dakar 2024. (Autor: Marcelo Maragni/Red Bull Content Pool)
Miloslav Šebela|11. jan 2024 o 16:08

Slovák sa v piatok zrejme posunie v celkovom poradí do top 10.

BRATISLAVA. Vyzerá to ako každý iný deň na Rely Dakar. Všetci odštartujú, prechádzajú odľahlými miestami, navigujú sa, zdolávajú pieskové duny. Aj štvrtková 6. etapa pôsobí úplne identicky. Zdá sa, že je všetko ako po iné dni.

Lenže nič vo štvrtok sa vydali pretekári v ústrety niečomu, čo tu ešte nebolo. 

Pretekári síce odštartovali, no do cieľa nik z nich nedorazil. Nie je to omyl. V tejto chvíli sú v podstate stále na jej trati a do cieľa sa dostanú až v piatok. Niektorí dopoludnia, iní večer.

Organizátori prišli tento rok s novinkou, keď jednu z etáp natiahli na takú vzdialenosť, že ju vlastne budú posádky zdolávať dva dni. Volá sa 48 h chrono. 

Svitko urobil veľký skok

Aj v minulosti, najmä v prvých ročníkoch, sa stávalo, že niektoré posádky museli stráviť noc v púšti a do cieľa prišli až na druhý deň. 

Tentokrát to tak je však naplánované. Motocyklistov čaká 626 km, autá a kamióny 549 km.

Etapa má svoje špecifické pravidlá. Organizátori pripravili rôzne trasy pre kategóriu motocyklov a zvlášť pre autá a kamióny. 

Na oboch trasách však rozmiestnili vo veľkých odstupoch tábory, kde pretekári strávia noc. Každý sa zvládne v priebehu prvého dňa inú vzdialenosť, a preto budú nocovať v rôznych táboroch. 

Podľa pravidiel musia pretekári prvý deň skončiť v prvom tábore, do ktorého prídu po 16.00 h.  

Napríklad najlepší motocykloví pretekári prešli za prvý deň 513 zo 626 km. 

Vzhľadom na to, že ešte nik neprišiel do cieľa, výsledky sú len priebežné. Navyše je ťažko porovnávať, pretože každý prešiel inú vzdialenosť. 

Štefan Svitko však patril vo štvrtok medzi lídrov. Celý deň sa pohyboval na medzičasoch na priečkach v top 10 a držal si stabilný odstup od najlepších. Je vidno, že etapy v dunách mu pasujú. 

Podľa priebežných výsledkov by sa mal Svitko zo 14. priečky v celkovom poradí posunúť do top 10 a bol najlepším jazdcom, ktorý nejazdí v továrenskom tíme. S Juanom Baredom Bortom bojovali o 9. priečku. Je medzi nimi rozdiel niekoľko sekúnd. 

Vo štvrtok urobil veľký skok vpred. Pred štartom etapy strácal na 9. priečku 17 minút. V piatok musí svoju pozíciu potvrdiť. Do cieľa v Šubajtah mu ostáva prejsť 113 km.  

Quintanillovi došlo palivo

Smolu mal vo štvrtok napríklad Pablo Quintanilla, ktorému asi 10 kilometrov pred tankovacou stanicou došlo palivo. Stratil viac ako hodinu, kým mu jeden zo súperov s palivom pomohol. Čiľan prišiel o sľubnú pozíciu v top 10. 

„Je to ozaj smutné. Myslím, že som si na spotrebu dával pozor, ale asi desať kilometrov pred tankovačkou som ostal s prázdnou nádržou. Je ťažké sa s tým vyrovnať, keď ste tak dlho a tvrdo pracovali. Ale tak to chodí. Niekedy sa vám darí, niekedy nie,“ reagoval Quintanilla pre oficiálnu stránku. 

Juraj Varga v kategórii štvorkoliek sa priebežne držal na 4. pozícii a prvý deň skončil v tábore po 424. kilometroch. 

Snažia sa pripomenúť začiatok Dakaru

Celkovo sú posádky roztrúsené na veľkom území a nevedia o tom, kde sú ďalší súperi.

Do tábora na 513. kilometri sa napríklad podarilo dostať len dvanástim motocyklistom, medzi ktorými bol aj Svitko.

Noc strávia v improvizovaných táboroch, kde budú mať zabezpečené prístrešky aj prosté jedlo od organizátorov.

Nik nebude mať servisnú podporu a bude si môcť na svojom vozidle robiť opravy len s tým, čo bude mať so sebou. 

Organizátori sa snažia čo najviac priblížiť podmienky z prvých ročníkov Rely Dakar, kedy bolo zázemie veľmi prosté a bivak pripomínal skôr stanovačku. Nebolo výnimkou, že sa do cieľa kamión s pojazdnou kuchyňou nedostal a pretekári jedli iba zo zásob, ktoré mali so sebou.

V piatok ráno vyrazia posádky na zvyšnú časť 6. etapy.

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Motorizmus»Vo štvrtok na Rely Dakar nedorazil do cieľa nik. Svitko však urobil veľký posun