Na Dakare zomrel fanúšik, príčinou je zrážka s kamiónom Lopraisa

Aleš Loprais.
Aleš Loprais. (Autor: instagram A. Lopraisa)
TASR, Miloslav Šebela|11. jan 2023 o 09:15

Český pretekár z pretekov odstúpil.

HARADH. Taliansky fanúšik zahynul v utorok na Rely Dakar 2023 po zrážke s kamiónom českého pretekára Aleša Lopraisa. Na sociálnej sieti o tom informoval samotný pilot vozidla.

Šesťdesiatdeväťročný taliansky priaznivec stál na trase deviatej etapy tesne za horizontom jednej z dún a bol veľmi blízko vyjazdenej stopy.

Zraneniam podľahol počas leteckého transportu do nemocnice. Posádka tímu Loprais Praga o zrážke s divákom nevedela, organizátori ju o tom informovali až neskoro večer po skončení etapy.

"Chystali sme sa spať, keď nás zavolali komisári s tým, že majú záznam podľa, ktorého sme mali zrážku s fanúšikom, ktorý sa snažil vyfotografovať náš kamión a stál niekde za dunou.

Utrpel zranenia, dve-tri hodiny po zrážke sa jeho stav zhoršil, dostal infarkt a pri prevoze do nemocnice zomrel," uviedol Loprais vo videu na sociálnych sieťach.

VIDEO: Reakcia Aleša Lopraisa aj so záberom na tragickú nehodu

/upozorňujeme, že video nie je vhodné pre maloletých čitateľov a citlivé povahy/

"Vyhasol ľudský život a v podstate to bolo mojím pričinením. Nikto z posádky to nevedel, máme aj záber z paluby a videá, ktoré to dokazujú.

Nič to však nemení na tom, že vyhasol ľudský život. Chcel by som vyjadriť sústrasť jeho rodine, blízkym a kamarátom. Veľmi ma to mrzí. Toto sa so mnou potiahne celý život," dodal.

Líder kategórie kamiónov oslavoval v deň tragédie 43. narodeniny. Loprais mal po deviatich etapách v celkovom poradí takmer polhodinový náskok. Do desiatej etapy nenastúpil a v pretekoch nepokračuje.

Loprais sa pihlásil u miestnych úradov ohľadom vyšetrovania nehody, preto v súťaži nemohol ďalej pokračovať. Na prvú priečku v kategórii by sa mal posunúť Holanďan Janus van Kasteren na Ivecu.

Fanúšik podľa všetkého doplatil na vlastnú neopatrnosť. Bol za dunou a pohyboval sa v blízkosti trasy. Lopraisov kamión ho po prejazde dunou prešiel.

"Toto je problém. V Arábii začína byť stále viac a viac diávkov. Sú neukáznení, stoja za dunami a myslia si, že si urobia skvelú fotografiiu alebo video. Potom to dopadne takto. Toto bola chyba diváka, ktorý za svoju hlúposť zaplatil najvyššiu cenu," opisoval pre idnes.cz účastník Dakaru Miloslav Janáček.

"Tu neurobil Aleš nesprávne ani jednu vec. Fanúšik stál vo vyjazdených koľajách. Aleš ani nevybočil z trati. Pritom pista v dunách môže byť aj 40 metrov široká. Tam nemajú fanúšikovia, čo hľadať. Pre mňa je Aleš morálnym víťazom. Mal preteky výborne rozbehnuté. Ale keď pominieme tento súťažný aspekt, rozumiem, že nemohol na druhý deň sadnúť do kamiónu a ísť s úplne čistou hlavou za ďalším víťazstvom," doplnil Janáček.

Na Rely Dakar zahynulo okolo 80 ľudí. Počet sa v závislosti od zdrojov líši. Pretekárov zahynulo na Rely Dakar 32.

Okrem toho zomreli členovia sprievodného tímu, organizátori aj diváci. V roku 1986 zahynul pri nehode vrtuľníka aj zakladateľ súťaže Thierry Sabine.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Motorizmus»Na Dakare zomrel fanúšik, príčinou je zrážka s kamiónom Lopraisa