Vždy som si myslel, že sa to stane, tvrdí hlas F1. Prestup Hamiltona vyvoláva otázky

Britský jazdec formuly 1 Lewis Hamilton pred fanúšikmi Ferrari.
Fotogaléria (35)
Britský jazdec formuly 1 Lewis Hamilton pred fanúšikmi Ferrari. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|2. feb 2024 o 13:15

Lewis Hamilton bude od roku 2025 jazdiť za Ferrari.

BRATISLAVA. Pôvodne to vyzeralo ako novinárska kačica v období medzi sezónami. Talianske média informovali o tom, že sedemnásobný šampión formuly 1 Lewis Hamilton bude od sezóny 2025 jazdiť za Scuderiu Ferrari. 

Nebolo to prvýkrát, čo sa o niečom podobnom špekulovalo.

Ubehlo však zopár hodín a táto na prvý pohľad šokujúca informácia, mala čoraz jasnejšie obrysy. Najmä televízia Sky Sports hovorila o hotovej veci. 

"Prostredníctvom oficiálnych kanálov som bol v kontakte s oboma tímami. Viaceré vysokopostavené zdroje mi uviedli, že došlo k dohode. Som si absolútne istý, že sa tak stane," referoval novinár Craig Slater.

Jeho slová sa napokon potvrdili. Pomyselnú pečiatku im dalo stanovisku tímu Mercedes, na ktoré si športová verejnosť musela počkať niekoľko hodín.

"Cesty tímu a Lewisa Hamiltona sa rozídu na konci sezóny 2024. Lewis aktivoval klauzulu v zmluve, ktorá bola platná od vlaňajšieho augusta a táto sezóna bude jeho poslednou za strieborné šípy," uviedol tím Mercedes.

Croft: Je to ako zemetrasenie

Hoci sa v rovnakom čase očakávali skôr posledné prestupy na futbalovom poli, správa o konci Hamiltona v tíme Mercedes ich všetky zatienila. 

Spojenie britského pilota s legendárnou značkou bolo často témou. 

Komentátor a bývalý pretekár Martin Brundle si spomína, že niekoľkokrát dostal Hamilton túto otázku od novinárov, no zakaždým svoju budúcnosť spájal s Mercedesom, s ktorým spolupracuje od začiatku kariéry. 

V budúcom roku sa to však zmení a Hamilton bude jazdiť v červenom monoposte Ferrari, v ktorom dosiahol veľké úspechy legendárny Michael Schumacher.

FOTO: Lewis Hamilton počas svojho pôsobenia v F1

"Je to skvelá správa pre F1, Ferrari a pre Lewisa je to nová príležitosť. Bude to skvelý príbeh. Situácia bola trochu statická, keďže Norris, Verstappen, Russell či naposledy Leclerc podpísali dlhoročné zmluvy. Táto správa je energiou, ktorú sme potrebovali," hovorí Brundle pre Sky Sports.

"Lewis Hamilton do Ferrari! Vždy som si myslel, že sa to raz stane. Tento prestup je ako zemetrasenie," reagoval jeho kolega a hlas F1 David Croft.

Vplyv Hamiltona je badať už po necelom dni od oficiálneho potvrdenia jeho prestupu do Ferrari. Hodnota talianskej spoločnosti sa zvýšila o sedem miliárd dolárov, cena akcií na burze v New Yorku nikdy nebola taká vysoká.

Prečo práve teraz?

Rozhodnutie Hamiltona vyvoláva množstvo otázok, pričom o niektorých odpovediach zatiaľ možno len špekulovať. Len pred piatimi mesiacmi totiž 39-ročný jazdec podpísal s Mercedesom kontrakt na dve sezóny.

"Hlavnou otázkou je, prečo práve teraz? Aj to chceme všetci od Lewisa počuť," hovorí bývalý jazdec F1 Karun Chandhok. Spomína dva varianty.  

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Vždy som si myslel, že sa to stane, tvrdí hlas F1. Prestup Hamiltona vyvoláva otázky