Má Sainz po odchode z Ferrari na výber? V hre je Mercedes, ale aj záložný plán

Jazdec tímu Ferrari Carlos Sainz.
Jazdec tímu Ferrari Carlos Sainz. (Autor: REUTERS)
Miroslav Kováčik|11. apr 2024 o 09:00 (aktualizované 12. apr 2024 o 10:30)

Budúcnosť Carlosa Sainza v F1 je stále nejasná.

BRATISLAVA. Ohlásený prestup sedemnásobného šampióna Lewisa Hamiltona do tímu Ferrari od sezóny 2025 spôsobil vo svete formuly 1 obrovský ošiaľ.

Hoci to vyzeralo ako špekulácia, ktorej by uveril len málokto, napokon si predsa len sadne britský jazdec aj do ikonického červeného monopostu.

Reakcie sú rozporuplné. Niekto sa teší, iný si to nevie predstaviť.

Medzi tými, ktorých táto správa príliš nepotešila, bol aj Carlos Sainz. Pri dlhodobom kontrakte Charlesa Leclerca totiž Hamilton nahradí práve jeho.

"Takto funguje šport. Lewisa veľmi rešpektujem, rovnako ako jeho úspechy a rozhodnutie pridať sa k Ferrari. Na jeho mieste by som spravil to isté.

Nemám z toho žiadne zlé pocity. Sústredím sa na svoju budúcnosť a na to, kam pôjdem ďalej," povedal Sainz pred štartom sezóny. 

Počas jej úvodu však dokazuje, že by bola škoda, keby od nasledujúceho ročníka chýbal na štartovom rošte. Svojimi výkonmi dokonca zatieňuje aj Leclerca, v ktorom v Maranelle vidia budúceho majstra sveta.

Iba on narušil hegemóniu Red Bullu

Sainz odjazdil doposiaľ tri veľké ceny a zakaždým skončil na pódiu. Obdivuhodný bol najmä jeho výkon v Austrálii, kde dokázal vyhrať len šestnásť dní po tom, čo podstúpil operáciu slepého čreva. 

Vo všetkých troch pretekoch bol vyššie než jeho tímový kolega a zatiaľ vyzerá istejšie aj v kvalifikáciách, čo bola Leclercova doména.

Za posledných osemnásť mesiacov je Sainz jediným jazdcom, ktorý dokázal narušiť hegemóniu Red Bullu. Rakúsky tím okrem Melbourne našiel premožiteľa už len pri vlaňajšej veľkej cene Singapuru. 

Carlos Sainz po triumfe na Veľkej cene Austrálie 2024.
Carlos Sainz po triumfe na Veľkej cene Austrálie 2024. (Autor: TASR/AP)

"Je to jeden z najlepšie hodnotených jazdcov v paddocku a zakaždým, keď sedel v monoposte F1, tak bol mimoriadne silný. O jeho budúcnosť sa nebojím. Určite bude mať veľa ponúk," hovorí Leclerc.

Sainz so svojim manažérskym tímom logicky pracujú na tom, aby mal Španiel jazdeckú sedačku aj na budúci rok. Navyše, po výkonoch ako v Austrálii, by mal mať pri vyjednávaní o niečo lepšie karty v rukách.

"Stále nemám jasnú predstavu o tom, kde budem na budúci rok. Je pravda, že rokujeme s mnohými tímami, takmer so všetkými. 

Závisí od nich, čo si napokon vyberú. Vedia, že som k dispozícii a že som rýchly. Uvidíme, čo sa stane," povedal Sainz pre Sky Sports F1.

Svojimi ambíciami sa netají

Víťaz troch veľkých cien v kráľovnej motošportu je jedným z jedenástich pretekárov, ktorí ešte nemajú podpísanú zmluvu pre sezónu 2025.

V jeho prípade však (zrejme) neznie otázka, či bude pokračovať, ale skôr v akom tíme. Sainz je momentálne na akejsi waiver listine známej z NHL a bolo by prekvapením, keby po ňom nesiahol žiaden tím. 

Aké sú jeho možnosti a je v pozícii, keď má na výber?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Má Sainz po odchode z Ferrari na výber? V hre je Mercedes, ale aj záložný plán