Piquet sa ospravedlnil Hamiltonovi. Nebol to rasizmus, ale zlé pochopenie, vraví

SITA|30. jún 2022 o 12:09

Nelson Piquet nazval Lewisa Hamiltona "malým černoškom".

SAO PAULO. Bývalý brazílsky pretekár formuly 1 Nelson Piquet sa ospravedlnil sedemnásobnému šampiónovi Lewisovi Hamiltonovi za údajnú rasistickú narážku na jeho osobu.

V novembri minulého roka v rozhovore pre miestne periodikum nazval Brita slovom "neguinho", čo v portugalčine znamená "malý černoško". Šesťdesiatdeväťročný majster sveta F1 z rokov 1981, 1983 a 1987 sa bráni tým, že tento výraz sa v Brazílii bežne používa v hovorovej reči a nemá žiaden hanlivý význam.

"Čo som povedal, bolo zle pochopené. Neospravedlňuje ma to, ale musím ujasniť, že tento výraz sa v brazílskej portugalčine vždy používal vo význame chlapík alebo osoba. Nikdy som nemal v úmysle niekoho uraziť.

Nikdy by som nepoužil slovo, ktoré by v inom jazyku mohlo byť hanlivé. Odmietam tvrdenia, že by som ho použil so zámerom uraziť jazdca pre farbu jeho pokožky. Z celého srdca sa ospravedlňujem všetkým, ktorých sa to dotklo a špeciálne Lewisovi, ktorý je úžasný pilot.

Preklad toho slova, ktorý koluje svetovými médiami, nie je správny. Diskriminácia nemá v F1 ani v spoločnosti miesto. Som rád, že som to mohol objasniť," vyhlásil Piquet.

Spomenutý rozhovor s Piquetom sa dostal do pozornosti svetových médií až po viac ako pol roku. Niekdajší úspešný pretekár sa v ňom vyjadroval ku kolízii Hamiltona s Holanďanom Maxom Verstappenom na vlaňajšej Veľkej cene Veľkej Británie v Silverstone.

Jeho dcéra Kelly Piquetová je v súčasnosti životnou partnerkou úradujúceho majstra sveta z tímu Red Bull. Podľa niektorých britských médií Piquetovi hrozí, že príde o doživotný voľný vstup do paddocku F1, čo je jedna z výhod pre všetkých majstrov sveta.

"Je to viac ako len reč. Toto archaické myslenie sa musí zmeniť, nemá miesto v našom športe. Celý môj život som sa stretával s takýmto prístupom a bol som cieľom urážok. Mali sme dostatok času poučiť sa, teraz je čas konať," napísal na sociálnych sieťach Hamilton, ktorý sa cíti dotknutý kontroverzným výrazom.

Jazdec Mercedesu sa už dlhé roky aktívne angažuje v boji najmä proti rasovej diskriminácii, keďže je jediným pretekárom tmavej pleti v štartovom poli. Prvý majstrovský titul získal v roku 2008 s McLarenom, ďalších šesť pridal s nemeckým tímom (2014, 2015, 2017, 2018, 2019, 2020).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Piquet sa ospravedlnil Hamiltonovi. Nebol to rasizmus, ale zlé pochopenie, vraví