Ak by ho vylúčili, Stroll by pokračoval. Protesty proti výsledkom kvalifikácie boli zamietnuté

Fernando Alonso.
Fernando Alonso. (Autor: REUTERS)
REUTERS|20. apr 2024 o 13:58 (aktualizované 20. apr 2024 o 16:50)

Podľa tímu Aston Martin sa auto Carlosa Sainza na trati zastavilo.

ŠANGHAJ. Medzinárodná automobilová federácia (FIA) zamietla oficiálny protest, ktorý podal britský tím Aston Martin po sobotňajšej kvalifikácii na VC Číny seriálu F1.

Aston Martin protestoval proti výsledkom kvalifikácie na Veľkú cenu Číny po tom, čo Carlos Sainz z Ferrari havaroval a vyvesil červené vlajky, ale po opätovnom spustení tréningu mohol pokračovať.

Stewardi vo svojom vyhlásení uviedli, že Aston, ktorého Fernando Alonso sa do nedeľňajších pretekov kvalifikoval ako tretí, ale tímový kolega Lance Stroll ako jedenásty, protestoval proti údajnému porušeniu článku 39.6 športových predpisov formuly 1.

V tomto článku sa uvádza, že "každý jazdec, ktorého vozidlo sa zastaví na trati počas kvalifikačného tréningu alebo kvalifikačného šprintu, sa nebude môcť ďalej zúčastniť na tomto tréningu."

V súvislosti s protestom boli k stewardom predvolaní aj zástupcovia Ferrari.

Sainz havaroval po tom, ako v druhej fáze kvalifikácie prešiel do poslednej zákruty, pričom obrazovky časomiery zaznamenali jeho vozidlo ako zastavené.

Carlos Sainz skončil v kvalifikácii Veľkej ceny Číny mimo trate.
Carlos Sainz skončil v kvalifikácii Veľkej ceny Číny mimo trate. (Autor: TASR/AP)

Španiel udržal motor v chode a ošetril Ferrari späť v boxoch, kde mu tím vymenil pneumatiky a predné krídlo a po opätovnom štarte kvalifikácie ho poslal späť na trať.

V tejto fáze bol tretí najrýchlejší a nakoniec sa kvalifikoval ako siedmy, tímový kolega Charles Leclerc bol šiesty.

Stroll by sa dostal do záverečnej desiatky najlepších, ak by Sainz nepokračoval.

Pole position si v sobotnej kvalifikácii vyjazdil Holanďan Max Verstappen, za ním sa umiestnil jeho kolega z Red Bullu Sergio Perez. Tretiu priečku obsadil španielsky pilot Astonu Martin Fernando Alonso.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Formula 1»Ak by ho vylúčili, Stroll by pokračoval. Protesty proti výsledkom kvalifikácie boli zamietnuté