Montolivo: Talian, čo sa cíti aj ako Nemec

Pavol Spál|27. jún 2012 o 16:04

Hovorí po nemecky, má kopačky s nemeckou vlajkou. Montolivo však kope za Talianov. Jeho matka je Nemka, Riccardo Montolivo sa čiastočne cíti aj ako Nemec. Dnes však v drese Talianska bude v semifinále ME nemeckým súperom.

Hovorí po nemecky, má kopačky s nemeckou vlajkou. Montolivo však kope za Talianov. Jeho matka je Nemka, Riccardo Montolivo sa čiastočne cíti aj ako Nemec. Vo štvrtok však bude v drese Talianska v semifinále ME nemeckým súperom.

BRATISLAVA. Nosí kopačky s nemeckou vlajkou, hovorí plynulo po nemecky, jeho matka drukuje nemeckej reprezentácii – lebo je Nemka. V Nemecku trávil do pätnástich rokov každé prázdniny.

Talianskeho stredopoliara Riccarda Montoliva čaká dnes veľmi pikantný súboj. V semifinále európskeho šampionátu nastúpi proti Nemecku.

Neskrýva pôvod

„Čaká má zvláštny duel, v Nemecku mám veľa priateľov. Nemôžem skrývať svoj pôvod. Som čiastočne Nemec, aj keď z 99 percent sa cítim ako Talian,“ vravel pre médiá Montolivo, ktorého matka pochádza z mestečka Ploen, blízko Kielu.

Zápas svojho syna bude sledovať vo varšavskej aréne. Sedieť bude v talianskom sektore. „Mama je na šesťdesiat percent fanúšičkou Nemecka, štyridsať percent Talianska. Teraz však bude drukovať mne.“

Montolivo mohol stáť i na opačnej strane. Rozhodol sa však podľa vlastných slov jednoznačne pre Taliansko.

Zrútil sa mu svet

Pochvaľuje si však, že jeho osobnosť obohatili aj prvky z nemeckej povahy. „Dokážem zachovať chladnú hlavu, na ihrisku i mimo neho. Ak nejde o penalty,“ žartoval Montolivo, ktorý v nedeľu ako jediný z Talianov nepremenil penaltu proti Anglicku.

„Cítil som sa, akoby sa mi zrútil svet. Keď som však prišiel do kruhu medzi spoluhráčov, bol som si istý, že to zvládneme a moja chyba nebude hrať rolu.“

Dvadsaťsedemročný stredopoliar vymení po šampionáte dres Fiorentíny za milánske AC. „Je jedným z našich najlepších hráčov,“ chválil ho tréner talianskej reprezentácie Cesare Prandelli. Úvodné dva zápasy pritom Montolivo presedel na lavičke náhradníkov.

Najdôležitejší súboj

Na trávnik sa dostal iba pre zranenie Thiaga Mottu v 62. minúte v zápase proti Chorvátsku. Vo štvrťfinále proti Anglicku už nastúpil v základe.

Súboj proti Nemecku bude zatiaľ najdôležitejší v jeho kariére. „Nemci majú senzačný tím a hrajú v dokonalej harmónii. Hrajú veľmi otvorene, asi budeme mať problémy v obrane. Na druhej strane môžeme mať väčší priestor na útočenie,“ uzavrel Montolivo.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Montolivo: Talian, čo sa cíti aj ako Nemec