Monfils a Djokovič chcú zastaviť Federera s Nadalom

SITA|5. jún 2008 o 14:48

PARÍŽ 5. júna (SITA, AFP) - Pred piatkovými semifinálovými zápasmi dvojhry mužov na antukovom superturnaji Roland Garros v Paríži (dotácia dotácia 15 575 960 eur) je najčastejšie diskutovanou otázkou, ...

PARÍŽ 5. júna (SITA, AFP) - Pred piatkovými semifinálovými zápasmi dvojhry mužov na antukovom superturnaji Roland Garros v Paríži (dotácia dotácia 15 575 960 eur) je najčastejšie diskutovanou otázkou, či sa podarí niektorému z dvojice Novak Djokovič, Gael Monfils narušiť dvojročnú finálovú hegemóniu Rafaela Nadala a Rogera Federera.

Francúzi sa tešia z postupu svojho muža do semifinále po siedmich rokoch. Ešte viac by sa potešili, keby Monfils predviedol malý zázrak a v semifinále vyradil svetovú jednotku Federera. V takom prípade by zastavil fenomenálneho Švajčiara na ceste k trinástemu grandslamovému titulu, ale prvému z parížskej antuky. "Som doma a nebojím sa. Ak by som sa bál, nebol by som v semifinále," uviedol 21-ročný Francúz, víťaz parížskej juniorky spred štyroch rokov. Monfils je s aktuálnym renkingom v ATP Entry (59.) najnižšie rebríčkovo postaveným parížskym semifinalistom od roku 1999. Už jeho štvrťfinálový triumf nad Španielom Ferrerom ho posúva do najlepšej svetovej tridsaťpäťky. Odborníci sa zhodujú: vysoký šľachovitý Francúz, najnovšie prezentovaný aj ako partner Slovenky Dominiky Cibulkovej, nehrá v Paríži extratenis, ale takticky veľmi na výške. V zápase má fázy, keď akoby spal, ale z uspávanky vie rýchlo prejsť do ofenzívy a zdrviť súperov niekoľkými víťaznými údermi v rade. Základom tejto taktiky je sebavedomie a kvalitný servis. Francúzsky mladík má ešte jednu cennú devízu - baví sa tenisom. Svoje víťazstvá oslavuje raperskými tancami, chodí v tričku futbalového tímu Miami Hurricanes a pôsobí všeobecne optimisticky. Pri odpovedi na otázku, či jeho zápas proti Federerovi znesie futbalové porovnanie súboja Francúzska s Brazíliou, sa rýchlo vynašiel a operatívne zareagoval: "Skôr by som to prirovnal k aktuálnemu basketbalovému finále NBA Lakers - Boston. Ale bude to len obyčajný zápas z tej finálovej série, nie rozhodujúci siedmy... Hoci na druhej strane pre mňa asi najdôležitejší v kariére."

Federer sa pri svojom desiatom parížskom pokuse dostal štvrtýkrát v rade do semifinále. V jeho pozícii nemôže mať iný cieľ, ako konečne vybojovať najcennejší antukový titul. "Len najlepšou svojou hrou môžem uspieť. Za tých pár rokov už viem, že najideálnejšie je zlepšovať svoju hru počas turnaja a v samom závere podať najlepší výkon," prízvukoval dlhodobý svetový hráč číslo 1.

V druhom semifinále má Djokovič dvojnásobnú motiváciu na zdolanie Nadala. Jednak môže zastaviť jeho zatiaľ stopercentnú bilanciu na parížskej antuke (4 roky - 26:0) a jednak v prípade postupu do finále ho môže vymeniť po dlhom čase na poste svetovej dvojky. Na antuke má síce s jej nekorunovaným kráľom bilanciu 0:4, ale nedávna trojsetová prehra z Hamburgu by zverencovi Mariána Vajdu mohla dávať nádej. "Nechcem zdolať Nadala preto, že sa chcem zapísať do historických štatistík. Chcem vyhrať pre dobrý pocit a urobiť radosť sebe aj svojim fanúšikom," podotkol 21-ročný Belehradčan. K možnému receptu na takmer bezchybnú hru Nadala dodal: "Byť od začiatku do konca maximálne sústredený a nerobiť zbytočné chyby. Ideálne je stupňovať svoj výkon počas zápasu. Vyhrať grandslamový turnaj sa mi už v tomto roku podarilo. Ten pocit je skvelý a chcel by som si ho čo najskôr zopakovať."

Ľavák z Malorky Nadal je v Paríži od roku 2005, keď pri Boulonskom lesíku vo svojej premiére hneď triumfoval, permanentne pod najväčším tlakom. Jeho nenapodobiteľný fyzický štýl a nezlomnosť v dôležitých momentoch zatiaľ zakaždým slávia úspech. V tomto roku stratil na ceste do semifinále iba 25 gemov, čo je najmenej na ktoromkoľvek turnaji veľkej štvorky v tzv. open ére. Jeho stimulom je aj možnosť vyrovnať sa štvrtým titulom v rade švédskej legende Björnovi Borgovi, ktorý to v Paríži dokázal v rokoch 1978 - 1981. "To všetko o historických porovnaniach s Borgom sú len reči, reči, reči. Dôležité je prísť na kurt a hrať svoj najlepší tenis. Len tak sa dá uspieť. A ja verím, že sa mi to opäť podarí," komentoval Nadal.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Monfils a Djokovič chcú zastaviť Federera s Nadalom