Trpký návrat do klietky UFC. Čech Procházka prehral pred limitom

Momentka zo súboja UFC medzi Alexom Pereirom a Jiřím Procházkom.
Momentka zo súboja UFC medzi Alexom Pereirom a Jiřím Procházkom. (Autor: TASR/AP)
Dávid Lukáč|12. nov 2023 o 06:15

Hlavný zápas na UFC 295 ovládol nakoniec Alex Pereira.

NEW YORK. Český bojovník Jiří Procházka sa nestal šampiónom UFC. V Madison Square Garden podľahol Brazílčanovi Alexovi Pereirovi v druhom kole na TKO.

Procházka dostal v klinči úder, ktorý ho poslal k zemi. Následná salva tvrdých lakťov, keď sa pokúšal o takedown, donútila rozhodcu Marca Goddarda zápas ukončiť.

V prvom momente sa zdalo, že je ukončenie predčasné.

Procházka okamžite vstal a vyzeral byť pripravený v dueli pokračovať. V pozápasovom rozhovore ale priznal, že "išiel na autopilota".

Taktika brazílskemu bojovníkovi vyšla

Alex Pereira bol výborne pripravený. Od úvodného kola systematicky zasahoval Procházku kopom na lýtko, ktorým Čechovi robil značné problémy.

V prvom dejstve to s Procházkovou nohou nevyzeralo dobre, no český samuraj dokázal súboj preniesť na zem a prakticky do konca kola ho odkontrolovať.

Nasledujúcu päťminútovku sa Procházka súpera rozhodol zatlačiť. Viackrát ho výborne zasiahol v postoji, až kým sám neinkasoval v klinči pri pletive.

Nasledoval automaticky pokus o takedown, ktorý Pereira bránil tvrdými lakťami do hlavy. Procházka sa ocitol na kolenách a rozhodca zápas ukončil.

Americkí komentátori síce v prvej chvíli naznačili, že stopnutie duelu by mohlo byť predčasné, no český bojovník proti rozhodnutiu neprotestoval.

Bol som mimo, priznal Procházka

"Myslím, že ukončenie bolo správne," povedal český bojovník bezprostredne po zápase a pokračoval: "Bol som mimo, no ja sa nikdy nezastavím, moje telo stále pracuje. Pre mňa je to veľká škola a poučenie. Musím na tom zapracovať. Vrátim sa spať. Ďakujem Alexovi za zápas."

Aj keď Čech uznal, že ukončenie bolo správne, komentátori po zápase polemizovali, či by duel nemohol ešte chvíľu pokračovať.

Procházka totiž už aj po súboji s Dominickom Reyesom priznal, že bol v jednom momente mimo, no dal sa do kopy a zápas nakoniec otočil.

"Je to titulový zápas, tomu chlapovi musíš dať všetky šance. O Jiřím je známe, že sa vie dostať z ťažkých situácií," povedal bývalý šampión a v súčasnosti komentátor Daniel Cormier.

A jeho kolegovia Jon Anik a Joe Rogan súhlasili. "Je to tak, no na druhej strane Procházka priznal, že bol mimo. Je to naozajstný bojovník, že to takto uznal," povedal Rogan.

Nový šampión okamžite vyzval rivala

Alex Pereira dokázal to, čo len málokto pred ním.

Člen siene slávy kickboxerskej organizácie GLORY a jej bývalý dvojnásobný šampión získal v priebehu roka dva tituly aj v prestížnej UFC.

Po zisku opasku v strednej váhe sa teraz stal šampiónom v poloťažkej váhovej kategórii a to má na konte iba jedenásť profesionálnych duelov v MMA a skóre deväť výhier a dve porážky.

Bezmála dvojmetrový obor sa po zápase nechal počuť, že by si rád zmeral sily s rivalom Israelom Adesanyom, s ktorým už bojoval štyrikrát. Dvakrát pod kickboxerskými pravidlami a dvakrát o titul UFC. V MMA majú vyrovnanú bilanciu 1-1, v kickboxe vyhral oba zápasy Pereira.

Má to však háčik. Adesanya si dáva aktuálne od zápasenia pauzu. Štvrtý vzájomný duel by istotne pritiahol veľkú pozornosť a ktovie, či sa ho v budúcnosti vôbec dočkáme.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Trpký návrat do klietky UFC. Čech Procházka prehral pred limitom