Neuhol a trvá na svojom. Ngannou môže vystaviť UFC pod tlak (komentár)

Francis Ngannou a Nate Diaz, dvaja najväčší "voľní hráči na trhu".
Francis Ngannou a Nate Diaz, dvaja najväčší "voľní hráči na trhu". (Zdroj: Instagram, @francisngannou)
Adrián Mečiar|15. jan 2023 o 22:00

Z UFC odchádza ako svetová jednotka.

Odchod jednej z najväčších hviezd v osobe Natea Diaza je významný, ale nemusí byť definitívny. Diaz avizoval, že si bude chcieť po vypšaní zmluvy skúsiť v 37 rokoch niečo iné a s UFC sa rozišli v dobrom.

Ale úradujúci šampión, ktorý odíde z organizácie za lepšími podmienkami ku konkurencii?

To sa UFC naposledy stalo azda ešte v roku 2004, keď BJ Penn ako šampión veltrovej váhy prestúpil do japonskej organizácie K-1. Penn vtedy nebol spokojný so svojimi podmienkami v UFC a podpísal kontrakt v Japonsku. Samozrejme, UFC ho vzápätí zbavilo titulu.

Vyzerá to tak, že po takmer 19 rokoch sa stane čosi podobné. Francis Ngannou je posledným úradujúcim šampiónom ťažkej váhy v rámci UFC. Opasok zjednotil presne pred rokom, keď zdolal Cyrila Ganea. Odvtedy nezápasil, lieči si zranené koleno.

Avšak podstatnejšie je, že riešil končiacu zmluvu s UFC. A Ngannou rozhodne nemal v úmysle podpísať hocičo, čo mu ponúknu.

Už v minulosti kritizoval organizáciu napríklad za to, že zbytočne dlho čakal na ďalšie zápasy. Zdôrazňoval, že nemá žiadnu garanciu a podmienku zmluvy zvýhodňujú iba promotérov.

Dlhé rokovania skončili bez dohody

Platnosť jeho kontraktu mala vypršať už pred rokom, avšak zmluva obsahovala tradičnú tzv. šampiónku klauzulu. Ak sa šampiónovi UFC skončí zmluva a je držiteľom opasku, zmluva sa automaticky predĺži o dvanásť mesiacov. Klauzula má zabrániť tomu, aby šampióni mohli zamieriť ku konkurencii.

Ngannou mal zdravotné problémy a nikam sa neponáhľal. Vedel, že má čas. Rétorika šéfa UFC Dana Whitea bola v priebehu tohto obdobia tiež celkom zaujímavá. Pochopiteľne bol neurčitý, občas vyjadril mierny pesimizmus, občas mierny optimizmus. Veril, že sa s Ngannouom predsa dohodnú a podľa medializovaných správ sa zástupcovia oboch strán viackrát stretli.

Kontrakt mal mať platnosť do januára 2023, ale UFC má vždy ešte ďalej niekoľkomesačné exkluzívne obdobie na ďalšie vyjednávanie či dorovnanie iných ponúk.

"Neviem, ako sa to celé vyvinie. Sme v tejto veci veľmi trpezliví a snažíme sa s ním dať niečo dokopy. Uvidíme, ako to dopadne," uviedol White neurčito ešte po novembrovom turnaji UFC 281.

V sobotu večer White oznámil, že sa nakoniec nedohodli a rozhodli sa ukončiť rokovania bez dohody o novej zmluve.

Ngannouovi vezmú titul a vzdajú sa svojho exkluzívneho práva na ďalšie rokovanie.

Nového šampióna ťažkej váhy urči súboj Jon Jones - Cyril Gane. Ngannoua tak jednoducho plánujú nahradiť. On ale môže teraz podpísať kontrakt s ktoroukoľvek inou organizáciou.

V zmluve nenašiel nič výhodné

Aj keď nepoznáme, aké presné podmienky Ngannou požadoval, jeho rétorika na verejnosti bola dosť jasná.

Otvorene kritizoval UFC nielen za priame platové podmienky, teda výplatu za zápas od organizácie, ale hovoril aj o sponzoroch.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Neuhol a trvá na svojom. Ngannou môže vystaviť UFC pod tlak (komentár)