Z youtubera sa stal boxer, teraz chce aj zápas v MMA. Do klietky vyzýva Diaza

Jake Paul oznámil podpis zmluvy s PFL.
Jake Paul oznámil podpis zmluvy s PFL. (Zdroj: YouTube/Jake Paul)
Adrián Mečiar|5. jan 2023 o 17:40

Jeden zápas v boxe, druhý v MMA, navrhuje Jake Paul.

BRATISLAVA. Americký youtuber a boxer Jake Paul bude zápasiť v MMA.

25-ročný Američan podpísal kontrakt s organizáciou Professional Fighters League (PFL). Zmluva hovorí jednak o zápasoch a rovnako o úlohe akéhosi ambasádora ligy. Zároveň získal v organizácii vlastnícky podiel.

Paul to oznámil v rozhovore pre New York Times. Vzápätí informáciu potvrdila na svojich stránkach aj samotná organizácia PFL.

Z obrazoviek YouTube do boxerského ringu

Jake Paul sa spoločne s bratom Loganom stali populárnymi na platforme YouTube.

Následne sa však začali venovať boxu. V auguste 2018 sa uskutočnil galavečer, na ktorom obaja absolvovali boxerskú premiéru. Boxovali proti iným youtuberom.

Z tejto príležitosti sa stal pokračujúci projekt, či dnes už nová kariéra. Vtedy bol hlavnou hviezdou večera Logan, no zakrátko sa dostal viac do popredia mladší Jake. Ten na to po súbojoch s inými známymi osobnosťami išiel inak.

Vyzýval zápasníkov z prostredia MMA a v tejto sfére sa snažil získavať aj pozornosť médií a fanúšikov. Taktika mu doposiaľ vychádza, veď jeho poslednými súpermi boli práve (bývalí) bojovníci MMA.

Zdolal bývalého šampióna organizácií ONE a Bellator, Bena Askrena, dvakrát porazil bývalého šampióna Tyrona Woodleyho a naposledy zdolal bývalého šampióna UFC a legendu MMA, Andersona Silvu.

Zakaždým to však bol duel podľa pravidiel boxu, kde má oficiálne skóre 6:0.

Neraz naznačil, že sa odváži vstúpiť aj do klietky, no až doteraz to boli len slová. To už viac neplatí.

Pomôže konkurentovi UFC

Paul nadviazal oficiálnu spoluprácu s PFL. V organizácii získal vlastnícky podiel, tak isto aj jeho poradca a obchodný spoločník, Nakisa Bidarian, ktorý v minulosti pôsobil vo významnej pozícii v UFC.

Bidarian však so súčasným vedením UFC nemá dobré vzťahy a teraz bude po boku Paula súčasťou konkurenčnej organizácie.

PFL prináša iný koncept ako UFC a funguje na princípe sezóny. Bojovníci medzi sebou najskôr súperia v základnej časti, získavajú body do tabuľky a tí najúspešnejší postúpia do play-off. Sezóna potom vrcholí vo vyraďovacej časti.

Je to systém, ktorý poznajú fanúšikovia z hokeja, basketbalu či ďalších športov. Celkový víťaz sezóny pritom získa jeden milión amerických dolárov.

Paul ale nebude bojovať o milión. On pomôže organizácii pri budovaní špeciálnej divízie s názvom Super Fight. Tieto turnaje sa majú vysielať prostredníctvom platených prenosov (PPV) a okrem profesionálnych bojovníkov tam podľa správy z New York Times môžu dostať príležitosť aj celebrity a známe osobnosti.

Zápasníci majú sľúbené, že na týchto podujatiach dostanú minimálne 50% z vygenerovaných ziskov na PPV. Práve delenie ziskov a platové podmienky sú niečím, čo Paul dlhodobo kritizuje na UFC.

Tvrdí, že bojovníci si zaslúžia vyššie platy s lepšími podmienkami. Organizácii UFC a konkrétne jej prezidentovi Danovi Whiteovi vyčíta, že bojovníkom dávajú príliš malý podiel zo ziskov, ktoré ročne vygenerujú.

Vyskúša si zápas v MMA, vyzýva Diaza

Paul podpísal s PFL viacročnú zmluvu. Jej detaily nie sú známe, no kontrakt sa má týkať aj zápasov a Paulov debut v MMA má prísť už v roku 2023.

Ponuku na zápas s ním má údajne na stole jedno veľmi známe meno. Je ním Nate Diaz.

Diaz od roku 2007 zápasil v UFC, kde mu pred niekoľkými týždňami vypršala zmluva a momentálne môže rokovať s inými organizáciami ako tzv. voľný hráč. Ešte koncom novembra 2022 to potvrdil jeho zástupca Zach Rosenfield, o čom informoval reportér Ariel Helwani.

Paul vo štvrtok uviedol, že Diazovi dal špeciálnu 2-zápasovú ponuku. Najskôr sa stretnú v ringu v súboji podľa pravidiel boxu a približne o polroka na to budú zápasiť znova, avšak tentoraz už v klietke podľa pravidiel MMA. Duel v MMA by sa uskutočnil práve na podujatí PFL.

Vo videu Paul pripomenul, že na škole sa roky venoval zápaseniu a má teda základy pre MMA. V predošlých rozhovoroch uviedol, že by mohol trénovať pod vedením Javiera Mendeza v klube American Kickboxing Academy.

Tento tím dostal na vrchol Chabiba Nurmagomedova, Daniela Cormiera, Lukea Rockholda alebo Caina Velasqueza. Všetci boli v minulosti šampiónmi UFC.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»Z youtubera sa stal boxer, teraz chce aj zápas v MMA. Do klietky vyzýva Diaza