Mladá golfová hviezda McIlroy sa teší na turnaje s Woodsom

Rory McIlroy s otcom Gerrym.
Rory McIlroy s otcom Gerrym. (Autor: AP)
Sportnet|21. jún 2011 o 10:52

Ešte prednedávnom to bol chlapec, ktorý hral golf pre zábavu a potešenie. Ako sa z mladíka s excelentným švihom stane zrazu muž, ktorý prepisuje históriu najťažšieho major turnaja na svete?

Odmalička bolo vidieť, že to je golfista s nevšedným talentom. Už vo veku dvoch rokov vraj dokázal odpáliť loptičku do vzdialenosti 40 metrov a z prvej hole-in-one sa radoval v deviatich.

Ako pripomína český server iDnes.cz, McIlroy prežil nesmierne úspešnú amatérsku kariéru a teraz sa v 22 rokoch stal druhým najmladším víťazom US Open v histórii.

Ír z Hollywoodu

Rory McIlroy vyrastal v severoírskom mestečku Hollywood, kde sa začali aj jeho prvé golfové krôčiky. Naozaj krôčiky, pretože "Rors" vzal golfovú palicu prvýkrát do ruky už ako dvojročný. Vedel s ňou však zaobchádzať natoľko obratne, že jeho talent bol nesporný.

Medzi amatérskymi hráči sa o jeho golfových zručnostiach vedelo okamžite. Vyhrával jeden turnaj za druhým, stal sa svetovou amatérsku jednotkou, reprezentoval v juniorskom Ryder Cupe. Na greenoch za neho hovorili jeho golfové zbrane - nádherný ladný švih, dlhé drivy a presné putty.

Mladý McIlroy mal o svojej budúcej kariére jasno už dávno. "Chcel som byť golfistom odmalička, ale bez mojich rodičov by som sa ďaleko nedostal," spomína. "Moja mama si brala nočné zmeny, aby sme mali peniaze na môj golf. A rovnaké to bolo s mojím otcom - cez deň sa staral o bar v Hollywoode a večer mal ešte jeden športový bar v Belfaste."

rory_res.jpeg

Napodobňoval otca

Práve otec Gerry mal na mladého hráča najväčší vplyv, čo sa týka golfu. "Má scratch handicap a veľmi dobrú techniku. A ja som sa ho snažil napodobniť," objasňuje základy svojho excelentného švihu McIlroy. "Som rád, že rodičom svojimi úspechmi môžem vrátiť aspoň časť toho, čo oni pre mňa obetovali."

McIlroy dokázal už v priebehu minulých rokov, že jeho golfové i životné dospievania je na správnej ceste. Keď sa na začiatku tohto roku stretol s legendou Jackom Nicklausom, jeho otec oslovil slávneho hráča "Jack". Syn otca opravil: "To je Mr. Nicklaus, nie Jack, ocko."

Aj z tohto príbehu je zrejmé, že mladý Rory McIlroy stojí nohami pevne na zemi. A to aj napriek tomu, že o ňom množstvo najlepších hráčov i odborníkov hovorí v superlatívoch. Na US Masters dokázal, že vie prehrať. S gráciou a s nadhľadom. Na US Open ukázal druhú tvár - tvár víťaznú.

3 otázky pre Roryho McIlroya

Povedali ste, že ste sa snažili napodobňovať Tigera Woodsa. V čom?

Videl som ho vyhrať Masters '97, Pebble Beach 2000 a St. Andrews. Chcel som hrať s rovnakým zanietením ako on, žiadny náskok mu nebol dosť veľký.

S Tigerom Woodsom ste teraz porovnávaný často. Nemyslíte si, že je to predčasné?

Myslím, že je. Keď vyhráte major v takom mladom veku, ľudia začnú porovnávať, to je prirodzené. Ja som zatiaľ šťastný, že tu sedím s pohárom, na ktorom je aj jeho meno.

Tešíte sa na deň, až Tiger Woods bude opäť zdravý a budete môcť nastúpiť v rovnakom turnaji?

Áno, to by bolo skvelé, jeho účasť so sebou nesie vždy niečo zvláštne. Sledoval som ho pätnásť rokov, hral som sa na víťazné putty, ktoré premenil na Masters či US Open. Rád by som hral tam, kde bude on, či už na major alebo na bežnom turnaji.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Mladá golfová hviezda McIlroy sa teší na turnaje s Woodsom