Šupler bol inovátor, Pálffy neskutočný flegmatik. Holaň žije aj vďaka tomu, že mu klamali

Bývalý hokejový obranca a v súčasnosti tréner Miloš Holaň.

Šupler bol inovátor, Pálffy neskutočný flegmatik. Holaň žije aj vďaka tomu, že mu klamali

Bývalý hokejový obranca a v súčasnosti tréner Miloš Holaň. (Autor: Sportnet)
Bývalý hokejový obranca a v súčasnosti tréner Miloš Holaň.
Bývalý hokejový obranca a v súčasnosti tréner Miloš Holaň. (Autor: Sportnet)
Boris Vanya|21. máj 2024 o 08:00

V hale, kde sa hrajú majstrovstvá sveta v hokeji, zažil Miloš Holaň mnoho radosti, aj sklamaní.

Piaty máj 1996. Vo viedenskej Stadthalle oslavovali českí hokejisti po víťazstve nad Kanaďanmi svoj prvý titul majstrov sveta.

Mohol byť medzi nimi aj Miloš Holaň, v tom čase jeden z najlepších českých obrancov. Anaheim, kde pôsobil, v tej sezóne nepostúpil do play-off NHL. Ale Holaň na turnaji nehral. Mal celkom iné starosti.

Schudol vyše štyridsať kíl, prekonal zápal obličiek, žlčníkový záchvat, po ktorom mu lekári orgán vyoperovali, z chemoterapie mu vypadali vlasy. Boli noci, keď sa modlil, aby sa ráno opäť zobudil, ale aj také, keď si prial opak. Bolesť bola neznesiteľná.

„Šampionát vo Viedni? Ten som vôbec nevnímal,“ hovorí v ostravskej kaviarni vyšportovaný 53-ročný chlapík. Sedí, mieša si kávu a v dobrej nálade rozpráva svoj netuctový príbeh. Keby bol Američan, iste by siahol po ňom Hollywood.

Zabudni, že si ešte zahráš v NHL

Na jar roku 1993 zdvihol Miloš Holaň nad hlavu Zlatú hokejku pre najlepšieho československého hokejistu.

Šikovný obranca dosiahol v 53 zápasoch neskutočných 68 bodov a potiahol Vítkovice až do finále posledného ročníka federálnej súťaže proti Sparte Praha. Celkom zaslúžene sa mu ušla aj nominácia na majstrovstvá sveta v Nemecku.

„Spomínam na ne rád. Chýbal nám kúsok do finále, získali sme bronz. Šiel som tam ako mladé ucho. Reprezentoval som síce už v mládežníckych kategóriách, ale toto bolo iné fórum. Na spoluhráčov som sa díval ako na celebrity.

V obrane som hral s Drahomírom Kadlecom, ktorý bol v tom čase skúsený tridsaťročný borec. V mužstve boli lídri ako Otakar Janecký, Jiří Kučera a Petr Bříza v bránke. Sledoval som ich a učil sa.“

V príbehu si prečítate...

  • Prečo Miloš Holaň najskôr ušiel z Ameriky? 
  • Kedy mu oznámili, že má leukémiu?
  • Ako s chorobou bojoval?
  • Čo ho motivovalo k návratu na ľad?
  • Ako si spomína na titul, ktorý vybojoval s Duklou Trenčín, trénera Júliusa Šuplera či Žigmunda Pálffyho?

V lete si ho v drafte NHL vybrali Philadelphia Flyers zo 77. miesta. Americké dobrodružstvo sa mohlo začať.

„Prišiel som do NHL ako jeden z top obrancov v Európe a nebol som zvyknutý sedieť na striedačke. Európania to mali vtedy oveľa ťažšie. Nevedeli sme po anglicky, zametali s nami. Takmer celý rok som odohral na farme. Agent mi radil, aby som vydržal, že si ma určite vytiahnu hore.“

Aj ďalšiu sezónu však začal v tíme Hershey Bears a mladému bekovi dochádzala trpezlivosť. Definitívne ju stratil, keď Flyers vzali do prvého tímu Karla Dykhuisa z farmy Chicaga.

„Povedal som si dosť. Už tu viac nebudem. Pohádal som sa s generálnym manažérom Flyers Bobom Clarkom. Dodnes spomínam s úsmevom, ako mi povedal, nech zabudnem na to, že nejaký Holaň raz bude hrať v NHL. Poslal som ho kade ľahšie. Zbalil som sa a na drzovku som odcestoval do Ostravy.

Viac-menej som už bol dohodnutý so švajčiarskym Bernom. Sotva som prišiel domov, pribehol za mnou sused – lebo v dome bola iba jedna telefónna linka – že mi niekto volá z Ameriky. Pomyslel som si, čo odo mňa chcú?

Veď len teraz som odtiaľ zmizol. Agent mi oznámil, že ma vymenili do Anaheimu, aby som si ani nevybalil veci a vrátil sa naspäť. Najprv som mu odvetil, že nikam nejdem. Ale presviedčal ma, že v Anaheime budem hrať, že so mnou naisto počítajú.“

More, piesok, raj na zemi

Ak v NHL existujú vychytené adresy, kde si hráči užívajú život mimo hokeja, tak Anaheim v Kalifornii je jedna z nich.

„Keď som vystúpil z lietadla, zacítil som teplý vánok a pozrel som sa na pláže, bol to raj na zemi. Ihneď som telefonoval domov manželke, aby za mnou aj s dcérou prišli.

Najúsmevnejšiu historku mám z kabíny, keď som prišiel do tímu. Tréner Anaheimu sa spýtal, kde je ten Čech, ktorý poslal Američanov do prdele? To ma trochu vyľakalo. Netušil som, ako to myslí.

Vravím si, to je stratené. Ďalší tréner, ktorý sa po mne bude voziť, lebo nemá rád Európanov. Nevedel som, čo mám urobiť. Ale kouč sa zasmial na vlastnom vtipe a privítal ma medzi hráčmi. Odľahlo mi.“

Anaheim bol celkom nový klub v profilige. Na mapu NHL ho v roku 1993 umiestnila spoločnosť Walta Disneyho a klub dostal názov Mighty Ducks (Mocní káčeri) podľa rovnomenného filmu.

„Hokejovo to bolo fantastické. Paul Kariya bol ešte len vychádzajúca hviezda. Neskôr prišiel k nemu usmievavý Teemu Selänne, aby sa Kanaďan od neho učil. Na ľade aj mimo neho. Selänne bol profesionál, ale vedel aj žiť.

Paul to od neho trošku pochytil. Prežil som tam vrchol kariéry. Život mimo hokeja bol v Anaheime skvelý. Aj bývalá manželka si ho pochvaľovala. Mali sme s ostatnými hráčmi spoločné akcie, deti sa spolu stretávali. Zrazu bolo všetko super.

Vo Philadelphii bol tréner obrancov, ktorý ma nútil vyhadzovať puky z tretiny von. Hovoril som mu, že to nie je môj štýl, že takto hrať nechcem. Sporili sme sa.

V Anaheime bol celkom iný tréner obrancov, ktorý kedysi hrával s Bobbym Orrom. Keď som na tréningu z obrannej tretiny vyhodil puk, zapískal do píšťalky a spýtal sa ma, čo robím.

Vravel, že ma sledovali na farme, kde som všetky prihrávky dával na hokejky a nie o mantinel. Chceli konštruktívneho obrancu. Konečne som mohol hrať svoj hokej. Moja nálada sa úplne zmenila.“

Budete žiť – ak nájdeme darcu

V lete 1997 podpísal Miloš Holaň v Anaheime novú, tentoraz už jednocestnú zmluvu. V príprave na sezónu podstúpil aj obvyklé zdravotné testy. Klubový lekár mu po nich oznámil, že našiel v krvi zvýšený počet bielych krviniek. Nasledovali ďalšie testy a odber kostnej drene. Potom prišiel šok.

Presná diagnóza znela chronická meocytická leukémia. Oznámili mu, že má asi 75 % šancu na vyliečenie – ak nájdu pre neho vhodného darcu. Zrútil sa mu svet.

„Ničomu som nerozumel, cítil som sa dobre. Dali mi tabletky na udržiavanie hodnôt a hral som hokej. O dva roky neskôr ochorel na rovnakú chorobu iný hokejista. Keď mu ju diagnostikovali, bol stále unavený. Ale ja som bol v tejto fáze nabudený. Hráč, ktorého spomínam, šiel neskôr na transplantáciu a zomrel.“

Miloš Holaň v drese Vítkovíc v roku 1990.
Miloš Holaň v drese Vítkovíc v roku 1990. (Autor: ŠTARTFOTO - JÁN SÚKUP)

V tej sezóne nastúpil v NHL na 16 zápasov. „Tréner Ron Wilson ma nasadzoval menej a veľmi som sa na neho hneval. Cítil som sa dobre a nepáčilo sa mi, že som často sedel na striedačke. Zúril som.

Wilson mi s odstupom dvoch-troch rokov všetko vysvetlil. Povedal, že sa o mňa bál ako o vlastného syna. Mal strach, že skolabujem na ľade a moji rodičia ho budú za to viniť. Vtedy som tomu nerozumel, ale teraz si ho vážim za jeho ľudský prístup.

Musím povedať, že v klube sa zachovali ku mne úžasne. Moja zmluva platila ďalej, hoci som nehral. Mal som neskutočné privilégiá. Doteraz som v kontakte s dvoma ľudmi – bývalým generálnym manažérom Jackom Ferreirom a hlavným skautom. Raz za čas si zavoláme.“

Osem mesiacov v Meste nádeje

Miloš Holaň sa dostal do opatery renomovaného špecialistu Stephena Formana z onkologického centra s príznačným názvom City of Hope (Mesto nádeje) v kalifornskom Duarte. Zaradili ho do medzinárodného registra na vyhľadávanie vhodného darcu kostnej drene.

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2024»Šupler bol inovátor, Pálffy neskutočný flegmatik. Holaň žije aj vďaka tomu, že mu klamali