Blufuj ako Sagan. Slovák ukázal, že je vo forme a zaskočil všetkých

Jasper Stuyvenoslavuje víťazstvo na Miláno - San Remo. Úplne vľavo je Peter Sagna na 4. mieste.
Jasper Stuyvenoslavuje víťazstvo na Miláno - San Remo. Úplne vľavo je Peter Sagna na 4. mieste. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|20. mar 2021 o 18:10

Klasiku Miláno - San Remo vyhral Jasper Stuyven.

SAN REMO, BRATISLAVA. Záver klasiky Miláno – San Remo by sa dal prirovnať k ohňostroju. Je to intenzívne, nasleduje jeden únik za druhým a každú chvíľu je na čo sa pozerať.

Najdlhšiu klasiku v kalendári WorldTour vyhral Belgičan Jasper Stuyven. Najlepšie vystihol moment váhania súperov tri kilometre pred cieľom.

V plnej rýchlosti sa z malej skupiny najlepších rozbehol do cieľa. Hoci ho ešte dostihol Soren Krag Andersen, Stuyven skvele rozbehol svoj šprint a cieľom prešiel pred finišujúcou skupinou súperov.

Zaútočil, keď ostatní váhali

„Je to neuveriteľné. Mali sme v pláne bojovať o víťazstvo, celý deň som sa cítil skvele a záver sa mi výborne vydaril. Po Poggiu (záverečné stúpanie - pozn. red.) bolo v skupine veľa rýchlych súperov a vedel som, že musím všetko staviť na jeden pokus,“ hovoril v prvom rozhovore Stuyven.

Okolnosti v závere dokázal skvele využiť.

„Ak by som ostal v skupine s ostatnými, bol by som piaty alebo desiaty. Radšej som dal do toho všetko. V cieli som ostal úplne bez energie, ale nezáleží na tom, či vyhráte s obrovským náskokom. Stačí vám aj jeden meter,“ dodal.

Pred pretekmi nepatril medzi najväčších favoritov. Stuyven je solídny klasikár. Veľké víťazstvo mu však v zbierke chýbalo.

„Chopil sa príležitosti, keď ostatní zaváhali, a taktiež začal šprintovať, keď sa súperi zozadu k nemu blížili,“ vravel víťaz Tour de France Bradley Wiggins pre GCN.

Sagan bol tam, kde by ho nik nečakal

Neuveriteľný výkon predviedol aj Peter Sagan. Ani v predpovedi Sportnetu sme neverili, že by slovenský cyklista v hektickom závere stíhal za súpermi. Skôr to vyzeralo ako utópia.

Ešte pred týždňom na pretekoch Tirreno – Adriatico chodil v ťažkých etapách do cieľa medzi poslednými.

Po prekonaní covidu a bez tréningu nevyzeral na to, že by mohol súperiť s Julianom Alaphilippom či Mathieuom van der Poelom.

Sám Sagan tvrdil, že nie je na takej úrovni, aby sa s nimi mohol rovnať.

Tím Bora-Hansgrohe navyše poslal na Miláno - San Remo dvojicu, ktorá mohla Sagana zastúpiť.

Sagan však evidentne neukázal všetky karty a radšej minulý týždeň tvrdil, že na súperov nemá. Opak bol však pravdou.

Na Poggiu zachytil kľúčový nástup a jazdil zarovno s veľkými favoritmi.

„Sagan je tam, kde by ste ho čakali najmenej, hneď vedľa van Aerta a van der Poela,“ vravel komentátor Eurosportu Rob Hatch.

Na cieľovej rovinke bol skôr opatrný a šprintovať začal zo zadných pozícií, lenže v porovnaní so súpermi mal veľkú rýchlosť. Dokázal si vybojovať skvelé 4. miesto, čím prekvapil všetkých.

Má zmiešané pocity

Po minulom týždni pôsobil dojmom, že bude mať problém zvládnuť 300 kilometrov a v podobnom duchu sa aj vyjadroval do médií.

Vďaka tomu nebol stredobodom pozornosti. Ukazoval skôr slabiny, aby súperov oklamal. V sobotňajších pretekoch bolo vidno, že zďaleka nie je na tom tak zle. Piaty raz si vybojoval štvrtú priečku.

"Mám zmiešané pocity. Na jednej strane som šťastný, pretože sa cítim dobre a moja forma sa rýchlo zlepšuje. Na druhej strane ma hnevá, že to bolo ďalšie Miláno - San Remo, na ktorom mi uniklo víťazstvo," hodnotil Sagan pre tímovú stránku. 

Na Miláno - San Remo je takmer zakaždým na popredných priečkach, ale túto klasiku ešte nikdy nevyhral.

"Do šprintu som dal všetky sily, ktoré mi ešte zostali, a bolo z toho štvrté miesto," dodal Sagan. 

"Štvrté miesto je pre Petra veľmi pekný výsledok aj vzhľadom na ochorenie a ťažké obdobie, ktoré prekonal v posledných týždňoch. V jeho silách bol aj o niečo lepší výsledok. Je vidno, že je veľmi rýchly, a to je skvelá správa," vravel športový riaditeľ Bora-Hansgrohe Enrico Poitschke pre tímový web. 

Bora mala do 20. priečky všetkých troch lídrov – Sagana, Maximiliana Schachmanna aj Pascala Ackermanna. 

Z veľkých favoritov skončil obhajca prvenstva van Aert tretí, van der Poel bol piaty. 

Petra Sagana najbližšie čakajú preteky Okolo Katalánska (22. - 28. marca), ktoré sú pre neho v prvom rade prípravou na ďalšie monumentálne klasiky - Okolo Flámska a Paríž - Roubaix.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Blufuj ako Sagan. Slovák ukázal, že je vo forme a zaskočil všetkých